رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 1059

رییس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مطرح کرد:

تقلب گسترده در تولید محصولات غذایی

سایت خبری تحلیلی ساعت 24- پس از افشای استفاده از روغن پالم در تولید مواد لبنی، این بار رییس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی از تقلب در تولید مواد غذایی خبر می دهد.

تقلب گسترده در تولید محصولات غذایی
دکتر رسول کد خدایی با بیان اینکه تقلب در مواد غذایی کشور بیداد می کند، گفت: دستگاه های نظارتی نظارت لازم را نمی توانند انجام دهند.امنیت غذایی یک از مباحث استراتژیک کشورهاست اما متاسفانه در کشور ما متولی مشخصی ندارد.

وی در ادامه افزود:ضریب خودکفایی کشور ما در برخی محصولات و کالاهای استراتژیک بسیار پایین است این در حالی است که اقلیم گسترده و خاک حاصلخیزی در اختیار داریم با این حال برای تهیه بسیاری از مواد غذایی دست خود را مقابل کشورهای دیگر دراز می کنیم.

وی افزود:ضریب خود کفایی ما در دانه های روغنی ۷ درصد است و این به آن معنا است که بیش از ۹۰ درصد نیاز خود به این مواد را از خارج از کشور وارد می کنیم. همچنین نیمی از ۱۲ تا ۱۴ میلیون تن گندم مورد نیاز کشور و ۵۰ درصد قند وشکر از خارج تامین می کنیم.

کدخدایی همچنین به میزان زیاد ضایعات غذایی در کشور اشاره کرد و گفت:ضایعات غذایی در کشور ما بیداد می کند، ۵۰ درصد از میوه جات و صیفی جات و حدود ۱۵ درصد از گندم و خشکبار تولید شده در کشور در چرخه تولید تا مصرف از بین می رود.این در حالی است که ما در کشوری قرار داریم که با کمبود آب مواجه هستیم و این محصولات با صرف انرژی و هزینه های بالا تولید می شود.

وی با بیان اینکه تقلب در مواد غذایی در کشور گسترده است، افزود:دستگاه های نظارتی نظارت لازم را نمی توانند انجام دهند.

کدخدایی همچنین به بحث آلاینده ها ، بقایای دارویی ، فلزات سنگین، کودها، سموم دفع آفات و آنتی بیوتیک ها در محصولات غذایی اشاره کرد و گفت: بسیاری از این مواد در چرخه تولید در محصولات غذایی باقی می مانند و به سلامتی افراد صدمات زیادی وارد می کند.آسیب به سلامتی افراد در نسل های بعدی آنها ورود می کند و کودکانی با ضریب هوشی پایین و مبتلا به بیماری های مختلف در آینده به دنیا می آیند.آیا می شود کشوری را با افرادی با ضریب هوشی پایین اداره کرد؟

کدخدایی به تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در برنامه چهارم توسعه اشاره کرد و گفت: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی این شورا تعیین شده اما امنیت غذایی مقوله بسیار بزرگ و پیچیده است که نظارت بر آن از عهده وزارت بهداشت خارج است.وزارت بهداشت یکی از مهمترین وزارتخانه های کشور است اما امنیت غذایی کمترین ارتباط را با این وزارتخانه دارد و نهادی باید اداره این شورا را برعهده بگیرد که بیشترین ارتباط را با تولید محصولات غذایی در کشور داشته باشد. وزارتخانه های کشاورزی و صنعت و تجارت عضو این شورا هستند که در واقع باید این وزارتخانه ها متولی امر امنیت غذایی در کشور باشند.

کدخدایی همچنین پیشنهاد کرد: اداره این شورا باید به صورت دوره ای باشد و هر چند وقت یک بار یکی از وازتخانه ها و مراکز دخیل در امر امنیت غذایی ریاست این شورا را بر عهده بگیرد.
کدخدایی گفت: پژوهش در ایران از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون مورد توجه همه دولت ها بوده و در تمام اسناد بالادستی ضوابطی برای آن تعیین شده است اما این مقوله ضمانت اجرایی نداشته است. طبق قانون باید ۳ درصد از بودجه عمومی کشور صرف پژوهش شود اما تاکنون تنها ۶تا ۷ درصد این بودجه صرف پژوهش شده است.

کدخدایی خاطرنشان کرد: شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور اولویت های پژوهش کشور را مشخص کرده است و طبق آن دستگاه های اجرایی موظفند بخشی از بودجه خود را صرف پژوهش کنند اما از آنجایی که نظارتی وجود ندارد، این امر محقق نمی شود.در ایران از پژوهش استفاده ابزاری می شود این درحالی است که باید سهم پژوهش در تولید ناخالص ملی به طور دقیق مشخص شود.

وی در ادامه گفت: پژوهش در ایران متولی دلسوزی ندارد و حتی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بخش اعظم اعتبارات به پرورش دانشجویان اختصاص می یابد و کمتر به پژوهش توجه می شود.برای رسیدن به توسعه فناوری باید متولی پژوهش مشخص شود و به امر تحقیق و پژوهش بیشتر توجه شود.

رییس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه پژوهش می تواند بسیاری از مشکلات موجود در حوزه محصولات غذایی را برطرف کند، افزود: امنیت غذایی به منزله امنیت ملی است و اگر ما نیازمند غذایی باشیم هر کشوری می تواند ما را بازی دهد.

وی ادامه داد:تنها راه برون رفت از این مشکلات، روی آوردن به مقوله پژوهش است چراکه بدون تحقیق و پژوهش روبه اضمحلال می رویم.
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها