باغ های تاریخی شیراز
رپورتاژ / برای داشتن سفری مفید و به یادماندنی، بهترین راه، شناخت جاذبه های مقصد است تا در صورت داشتن زمان کافی، همه ی آن ها و در غیر این صورت تعدادی از پربازدیدترین آن ها را برگزید.
وصف باغ های تاریخی و با صفای شیراز را همه ی ما شنیده ایم؛ باغ هایی که در طول تاریخ زندگیشان شاهد وقایای مختلفی بوده اند و امروز در و دیوار این باغ ها با عمارت هایشان، دنیایی از ناگفته ها را در خود حفظ کرده اند. گرداشگران داخلی و خارجی از راه های دور و نزدیک برای بازدید این باغ ها به شهر شیراز می آیند.
در شیراز بالغ بر پنجاه باغ تاریخی وجود داشته که امروز تعدادی از آن ها مخروبه و یا تغییر کاربری داده اند؛ اما برخی از باغ ها تا امروز به زندگی خود ادامه داده و هر روز بر شهرت و آوازه یآن ها اضافه می شود.
باغ نظر شیراز
باغ نظر یکی از باغهای تاریخی استان فارس است که در خیابان کریم خان زند شهر شیراز نزدیک به میدان شهدا و روبروی ارگ کریم خان زند قرار دارد.
این باغ با انبوه درختان سر به فلک کشیده سرو و نارنج، سالها پیش از به سلطنت رسیدن کریم خان زند احداث شده بود. کریم خان زند در زمان پادشاهی خود در این باغ عمارت کلاه فرنگی، ارگ، دیوانخانه و ساختمانهای دیگری بنا نمود که محلی برای پذیرایی از مهمانان، سفیران خارجی و انجام مراسم رسمی و اعیاد گوناگون بوده است.
عمارت کلاه فرنگی که در وسط باغ نظر استقرار یافته، بنایی به شکل هشت ضلعی است. کف این عمارت نزدیک به 1.5 متر از سطح باغ بالاتر است. عمارت کلاه فرنگی از بیرون با کاشیهای ظریف و زیبا تزئین یافته که قسمتی از آن نقش گل و بوته و قسمتی دیگر منظره شکارگاه و مجالس بزم است. داخل عمارت شامل یک تالار مرکزی گنبددار و چهار شاهنشین جانبی است که در حدّفاصل آنها یک اتاق قرار دارد. دیوارهای محوطه وسط و اتاقهای زاویه، مقرنسکاری است و نقاشیهای بسیار زیبایی دارد که از نظر هنری کمنظیر است. روی بدنه و طاقچههای محوطه وسط عمارت، ده مجلس نقاشی به وسیله نقاشان دوره زندیه که معروفترین آنها آقا صادق نقاش بوده، تصویر شده است. در وسط محوطه داخلی عمارت کلاه فرنگی حوضی از سنگ مرمر یکپارچه ساخته شده است.
باغ ارم
از جمله زیباترین باغ های شیراز که سروناز ان شهرت جهانی دارد، باغ بسیار زیبای ارم می باشد. شاهکاری از هنر دوران قاجاریه که همچون نگینی در میان باغ قرار دارد، نقاشی، حجاری، کاشی کاری و گچبری بی نظری را به نمایش می گذارد. گلهای زینتی و گونه های متنوع گیاهی موجود در این باغ آن را به مرکزی بسیار جذاب و دیدنی برای گردشگران مبدل کرده است.
باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد یا باغ گلشن از باغهای زیبای شهر شیراز است. ساختمان این باغ توسط میرزا علی محمد خان قوام الملک احداث گردیده است. عمارت این باغ با گچبری و مقرنس کاری های زیبایی تزئین شده است. از جمله بناهای دیگر این مکان می توان به قهوه خانه سنتی و حمام خزینه دار آن اشاره نمود. امروزه از زیر زمین این ساختمان به عنوان موزه سلاح های نظامی استفاده می شوددر صورتی که با تور شیراز سفر کردید حتما از این باغ دیدن کنید..
باغ جهان نما
باغ زیبای جهان نما از آثار دوران کریمخان زند (وکیل الرعایا) است. ساختمان کلاه فرنگی این باغ به شکل هشت ضلعی و همانند ساختمان کلاه فرنگی باغ نظر ساخته شده است. طرح و اسلوب این باغ نظیر باغ نظر بوده و سروهای کهنی آن را آراسته است.
باغ دلگشا
این باغ زیبا در شمال شرقی شیراز و در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده است. درختان نارنج زیبایی این باغ را در فصل بهار دو چندان کرده است. این باغ در دوران صفویه از باغهای معروف شیراز به شمار می آمده است.
نارنجستان قوام
در اواسط قرن سیزدهم هجری، قوام السلطنه، حاکم فارس بناهای مختلفی را در محله خود ساخت که به مجموعه باغ قوام شهرت یافت.
درون باغ قوام، عمارتی با تزیینات فوق العاده دارد که یکی از زیباترین و ارزشمندترین آثار باقی مانده از دوره قاجار در شیراز است. باغ و عمارت در دوره قاجاریه بخش بیرونی خانه بنا بوده و این بنا مخصوص مراجعه رعیت و مردم و محل تشکیل جلسات بزرگان قاجار بوده؛ باغ قوام امروز مملو از درخت های نارنج است که به نارنجستان قوام شهرت یافته است.
زیرزمین این عمارت به موزه آثار باستانی و اشیای اهدایی پروفسور پوپ ( مورخ آمریکایی آثار هنری ایران ) اختصاص داده شده است. این ملک امروز در تملک دانشگاه شیراز می باشد.
باغ جنت
باغی در جنوب شهر شیراز ، اول جاده بوشهر از دوره قاجار باقی مانده که دارای سروهای بلند قامت، آبنماهای سراسری،چمنکاری و گلکاری زیبایی است. در گذشته، بنایی زیبا متعلق به مشیرالملک در این باغ وجود داشته که امروز اثری از آن نیست.
بخشی از این باغ امروز محلی است برای اسکان مسافران نوروزی و همچنین فضایی برای دوچرخه سواران و تمرین های مربوط به این رشته ورزشی است.
مؤلف فارسنامه ناصری در توصیف باغ جنت این چنین می نویسد:
باغ جنت از بناهای حاج میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک است. در سال هزار و دویست و شصت و اند در صحرای کشن فرسخی مغربی شهر شیراز از حصاری از چینه کشد و انواع درختها را در آن کاشت و عمارتی لایق در کنار آن بساخت
باغ عمارت هفت تنان
یکی از جاذبه های قدیمی شهر شیراز ، باغ هفت تنان است که کریم خان زند در آن عمارتی را برپا کرد. در این باغ هفت عارف به خاک سپرده شده اند که به همین خاطر به این مکان هفت تنان می گویند.
مردم شیراز به باغ هفت تنان ارادت خاصی دارند و در گذشته برای طلب باران و برآورده شدن آرزوهایشان به این باغ می رفتند.
باغ هفت تنان، در سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسید.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.