رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 626401

سقوط آزاد بورس چین

90 درصد سرمایه‌گذاری خارجی در بازار بورس چین در پایان ۲۰۲۳ از کشور خارج شده و همین مساله یکی از دلایل سقوط بازار سهام در این کشوراست.

محمد رضا ستاری نوشت : در حالی که اقتصاد چین به عنوان دومین اقتصاد جهان مدتی است با چالش‌های بی‌سابقه‌ای‌ روبه‌رو شده، آمارها نشان می‌دهند بازار بورس این کشور نیز در وضعیت سقوط آزاد قرار دارد و مقامات دولتی به منظور جلوگیری از چنین مشکلی از سرمایه‌گذاران به خصوص سرمایه‌گذاران نهادی خواسته‌اند برای تثبیت شاخص بازار سرمایه از فروش سهام خود خودداری کنند. در این نوشته که جهان صنعت آن را منتشر کرده است : در شرایطی که بانک مرکزی چین روز دوشنبه تصمیم گرفت نرخ سیاستی میان‌مدت خود را بدون تغییر و روی ۵/۲ درصد نگه دارد، ارزش سهام در این کشور مطابق پیش‌بینی‌هایی که از قبل شده بود سقوط کرد؛ به‌طوری که برآوردها نشان می‌دهد شاخص CSI 300 (شاخص بازارهای بورس شانگهای و شنژن متشکل از ۳۰۰ شرکت دارای بالاترین میزان ارزش بازار سرمایه) به پایین‌ترین سطح خود از سال ۲۰۱۹ به این سو رسیده است. البته لازم به ذکر است این رکورد قبلا در ماه اکتبر یعنی چند ماه قبل شکسته شده بود، اما میزان کاهش شاخص بازار بورس شانگهای و شنزن در روز دوشنبه از ماه اکتبر نیز پایین‌تر آمد. هر چند شاخص بورس در روز سه‌شنبه نسبت به روز قبلش ۰۰۶/۰ افزایش داشت، اما در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهشی ۶/۲۵ درصدی را نشان می‌دهد. این در حالی است که همزمان با افت محسوس بازار بورس چین در سایر نقاط جهان، بازارهای سرمایه نسبت به سال گذشته افزایش یافته‌اند. به عنوان مثال شاخص S&P 500 (سهام ۵۰۰ شرکت بزرگ دولتی در ایالات‌ متحده) در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۴ درصد افزایش یافته و به بالاترین حد خود رسیده است. طبق گزارشی که نیوزویک منتشر کرده، از شروع ماه ژانویه و همزمان با آغاز سال جدید میلادی، شاخص سهام شانگهای و شنزن کاهش شدیدی را تجربه کرده است. برای نمونه شاخص FTSE China 50 که شامل ۵۰ سهام بزرگ و نقدشونده‌ است، در فاصله ۲۴ ساعت یعنی از دوشنبه تا سه‌شنبه هفته جاری ۷۷/۱ درصد کاهش یافته که این مقدار بالاترین میزان افت سهام آن در طول ۶ ماه گذشته است. عملکرد معکوس راهنمای پنجره باز گزارش‌ها حاکی از آن است که تنظیم‌کننده‌های داخلی چین با اعمال محدودیت‌هایی شامل ممانعت از خرید و فروش سهام تلاش دارند بازار را تثبیت کنند؛ راهبردی که به عنوان راهنمای پنجره از آن یاد ‌شده و دولت سعی کرده از ماه اکتبر گذشته به منظور کمک به جهش بازار بورس از آن استفاده کند. با این حال هر چند تا مدتی قبل به نظر می‌رسید محدودیت‌های تنظیم‌کننده بازار عملکرد مثبتی از خود نشان داده‌اند و در هفته‌های پایانی منتهی به سال جدید میلادی باعث جهش ۳ درصدی شاخص شده بود، اما برآوردها در هفته اول ژانویه ۲۰۲۴ نشان می‌دهد چنین راهبردی نتیجه‌بخش نبوده است، چراکه مقامات دولتی مجبور شده‌اند محدودیت‌های مرتبط با برخی از صندوق‌های مشترک کوچک‌تر و کارگزاران آن‌ها را در مواجهه با موج فروش سهام حذف کنند که پیامد این کار کاهش ۴ درصدی شاخص این صندوق‌ها بوده است.

در همین رابطه بانک مرکزی چین با توجه به تضعیف یوآن چین در مقابل دلار آمریکا که بیش از ۱ درصد کاهش را تجربه کرده، قصد دارد از تداوم کاهش ارزش پول ملی جلوگیری کند تا فضای بهتری برای مانور جهت تقویت اقتصاد داخلی ایجاد شود. علاوه بر این شی ‌جین‌پینگ به عنوان رییس‌جمهوری چین نیز تمایل چندانی به استفاده از وجوه دولتی و موسسات مالی برای خرید انبوه سهام و تقویت شاخص آن ندارد؛ امری که طبق گزارشی که روزنامه فایننشال تایمز منتشر کرده، موجب بروز نگرانی عمده در میان سرمایه‌گذاران خارجی شده است، چراکه نه‌دهم پولی که در سال ۲۰۲۳ توسط سرمایه‌گذاری خارجی به داخل چین و بازار سهام این کشور وارد شده تا پایان این سال از کشور خارج شده است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها