خطر درگیری لبنان و اسرائیل در مرز
ساعت 24 - درگیریهای شدید از 8 اکتبر 2023 در امتداد مرز لبنان و اسرائیل ادامه یافته است. اگرچه این درگیریها به جنگ غزه مرتبط است، اما پدیده جدیدی نیست.
هرچند که ممکن است از نظر دامنه و شدت با درگیریهای مرزی قبلی متفاوت باشند، اما از همان الگوی مدرج، افزایشی و متناسب پیروی میکنند. مقامات اسرائیلی بهطور فزایندهای تهدید میکنند که این درگیریهای مرزی در نهایت لبنان را به یک جنگ همهجانبه بسیار مخرب با اسرائیل میکشاند. مقامات حزبالله میگویند، هرگونه جنگی به همان اندازه برای اسرائیل هم هزینه برخواهد داشت.
با این حال، هر دو طرف همچنان میگویند که به راهحل دیپلماتیک برای جلوگیری از تشدید تنش مرزی متعهد هستند. حزبالله هرگونه مذاکره بر سر این موضوع را مشروط به پایان جنگ در غزه کرده است. حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله در سخنرانیهای خود اشاره کرده است که اهداف اولیه این تشدید مرزی حمایت از حماس و پایان دادن به جنگ در غزه است.
لبنان و اسرائیل سابقه درگیریهای مرزی دارند که آخرین آنها در ژوئن گذشته بود. یعنی زمانی که اسرائیل ادعا کرد، حزبالله در نزدیکی قجر، روستای مورد مناقشه بین لبنان و اسرائیل، چادرهایی را برای پناه دادن به جنگجویان خود در خاک اسرائیل برپا کرده است. ژوئیه گذشته، تبادل آتش بین دو طرف باعث زخمی شدن سه عضو حزبالله شد. چند روزنامهنگار لبنانی و نمایندگان پارلمان نیز در امتداد مرز مورد هدف گاز اشکآور اسرائیلیها قرار گرفتند.
هیچ مرز زمینی بینالمللی به رسمیت شناختهشدهای بین دو لبنان و اسرائیل وجود ندارد زیرا هر دو طرف تاکنون با تعیین آن موافقت نکردهاند. یک «خط عقبنشینی» به طول 120 کیلومتر وجود دارد که به خط آبی معروف است که سازمان ملل متحد در ژوئن 2000 پس از عقبنشینی اسرائیل از جنوب لبنان در آن سال ترسیم کرد تا مشخص کند که آیا اسرائیل مطابق با قطعنامه 425 و 426 شورای امنیت سازمان ملل عقبنشینی کرده است یا خیر.
پس از موفقیت ایالات متحده در میانجیگری برای توافق مرزهای دریایی بین لبنان و اسرائیل در اواخر سال 2022، واشنگتن بار دیگر در تلاش است تا تنشها را در امتداد مرز کاهش دهد تا از بروز جنگ همهجانبهای که اسرائیل تهدید میکند لبنان را به درون آن بکشاند، جلوگیری کند. در قلب این چالش 13 نقطه مرزی زمینی مورد مناقشه قرار دارد که 7 مورد از آنها قبلاً در مذاکرات غیرمستقیم گذشته با میانجیگری آمریکا بین دو طرف حل و فصل شده است.
از شش نقطه مرزی مورد مناقشه که باقیماندهاند حل دو مورد به شکل ویژهای چالشبرانگیز خواهد بود: نقطه B1، واقع در ناقوره لبنان، که بیروت آن را نقطه شروع مرز زمینی جنوبی خود میداند و نقطه بعدی، آنچیزی است که لبنان آن را «سکونتگاه وازانی» مینامد، که از یک سو تا نقطه M9 که در تقاطع رودخانه وازانی قرار دارد، کشیده شده و از سوی دیگر به بلندیهای اشغالشده جولان ادامه مییابد.
در ماه آگوست گذشته، در پایان سفر دوروزه آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه ایالات متحده به لبنان، اینطور اعلام شد که واشنگتن در حال بررسی امکان میانجیگری درباره مناقشات مرزی زمینی بین لبنان و اسرائیل است. هوخشتاین در جریان سفر هفته گذشته خود به بیروت که پیش از سفر به تلآویو انجام شد، خاطرنشان کرد، این وظیفه ایالات متحده است که به یک راهحل دیپلماتیک برای مناقشه مرزی کنونی بین لبنان و اسرائیل دست یابد. براساس گزارشهای مطبوعاتی طبق بیانیههای دفتر نخستوزیر لبنان، هوخشتاین ضمن اشاره به دشواری دستیابی به یک راهحل بلندمدت برای مناقشه مرزی، خواستار اقدامات موقت برای آرام کردن اوضاع در مرز جنوبی لبنان شد.
نصرالله، دبیرکل حزبالله، در سخنرانی خود در 5 ژانویه، درها را برای مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا و اسرائیل بر سر تعیین مرزهای زمینی باز کرد و مذاکرات را مشروط به پایان جنگ در غزه کرد. موضع نصرالله تغییر قابلتوجهی از موضع قبلی حزبالله مبنی بر مخالفت با مذاکرات بر سر مرز زمینی جنوبی لبنان بود
.راندا اسلیم -ترجمه هم میهن
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.