موضع چین در قبال تحولات دریای سرخ
ساعت 24 - وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه هفته گذشته در خصوص گزارش فایننشالتایمز، در تاکید بر سیاست مشترک پکن با واشنگتن گفت: «پکن به شدت نگران افزایش تنشها در دریای سرخ است. آبهای دریای سرخ یک مسیر تجاری بینالمللی مهم برای حملونقل کالا و انرژی محسوب میشود».
دیپلمات چینی افزود: «ما خواستار توقف حملات یمنیها به کشتیهای تجاری هستیم و از طرفهای مربوطه میخواهیم از افزایش تنشها در دریای سرخ اجتناب کرده و بهطور مشترک از ایمنی آبراهها در دریای سرخ مطابق با قانون محافظت کنند».
رویترز نیز ۲۶ ژانویه در خبری مدعی شد که «چهار منبع ایرانی و یک دیپلمات آگاه گفتهاند که مقامات چینی از همتایان ایرانی خود خواستهاند تا در مهار حملات حوثیهای مورد حمایت ایران به کشتیها در دریای سرخ کمک کنند، در غیر این صورت به روابط تجاری با پکن آسیب میرسانند. منابع ایرانی گفتند که بحث در مورد حملات و تجارت بین چین و ایران در چندین نشست اخیر در پکن و تهران انجام شده است و از ارائه جزئیات درباره زمان وقوع آنها یا شرکتکنندگان خودداری کردند».
همچنین یکی از مقامات ایرانی مشروط به ناشناس ماندن به این رسانه گفت که «اساساً چین میگوید اگر به هر طریقی به منافع ما آسیب وارد شود، بر تجارت ما با تهران تاثیر میگذارد. بنابراین به حوثیها بگویید خویشتندار باشند». سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به سوال خبرنگار همین رسانه گفت: «موضع ما در مورد وضعیت دریای سرخ روشن است. ما بهشدت نگران تشدید وضعیت اخیر در دریای سرخ هستیم.
دریای سرخ یک مسیر تجارت بینالمللی مهم برای کالا و انرژی است. از روز اول، چین فعالانه وضعیت را کاهش داده، خواستار پایان دادن به مزاحمت برای کشتیهای غیرنظامی شده است و از طرفهای مربوطه خواسته است از دامن زدن به تنشها در دریای سرخ اجتناب کنند و به طور مشترک از ایمنی خطوط دریایی بینالمللی مطابق با قانون محافظت کنند. آنچه باید بر آن تاکید شود این است که تنش در دریای سرخ سرریز درگیری غزه است که باید هر چه زودتر پایان یابد تا از تشدید یا خارج شدن از کنترل آن جلوگیری شود.
شورای امنیت سازمان ملل هرگز به هیچ کشوری اجازه استفاده از زور علیه یمن را نداده است. حاکمیت و تمامیت ارضی یمن و سایر کشورهای ساحلی در امتداد دریای سرخ باید جدی گرفته شود. چین آماده همکاری با همه طرفها برای تنشزدایی از وضعیت و امنیت و ثبات دریای سرخ است.» سخنان وانگ ونبین، هرچند صراحتاً ادعای رویترز را تائید نکرده است اما به نظر میرسد پکن بر نقشآفرینی برای پایان تنش در دریای سرخ اصرار داشته و در تلاش است تا از ابزارهای خود در این جهت استفاده کند.
ایران از آغاز تحولات جدید در خاورمیانه، مانند آنچه در جریان گفتوگوها با عربستان بر آن تاکید داشت، بارها تکرار کرده است که گروه نیابتی در منطقه ندارد و این گروهها طبق مصالح کشورشان و امت عربی- اسلامی تصمیم میگیرند تا دست به اقدامی بزنند. با این حال آنچه تهران از بیان آن ابایی ندارد، این است که اقدامات انصارالله یمن را «شجاعانه» و در جهت حمایت از فلسطین میداند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در جریان سفر خود به نیویورک برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل در خصوص موضوع فلسطین، در دیدار با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در خصوص اقدامات انصارالله یمن گفت: «انصارالله یمن مکرراً اعلام کرده امنیت دریایی از اهمیت بسیاری برخوردار است و تنها کشتیهای رژیم صهیونیستی را متوقف میکند».
ایران تاکنون بارها در جواب درخواست در خصوص کنترل اقدامات انصارالله، این گروه را مستقل دانسته که برای تحرکات خود از تهران دستور نمیگیرد؛ این بار اما این ریاض یا واشنگتن نیستند که از تهران میخواهند برای توقف اقدامات یکی از گروههایی که ایران آنها را محور مقاومت میداند، ورود کند؛ چین بزرگترین شریک تجاری و مهمترین خریدار نفت ایران است. برای مثال، طبق دادههای ردیابی نفتکشهای شرکت تحلیل تجاری Kpler، پالایشگاههای نفت چین، بیش از ۹۰ درصد از صادرات نفت خام ایران را در سال گذشته خریداری کردند، زیرا تحریمهای ایالات متحده بسیاری از مشتریان دیگر را دور نگه داشته و شرکتهای چینی از تخفیفهای سنگین سود میبرند.
رویترز که خبر هشدار پکن به تهران را منتشر کرده است، در بخشی از این مطلب به نقل از منبع ایرانی خود مینویسد: «چین به صراحت اعلام کرده است که اگر کشتیهای مرتبط با این کشور ضربه بخورند یا منافع این کشور به هر نحوی تحت تاثیر قرار گیرد، از تهران بسیار ناامید خواهند شد».
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.