رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 12613

رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد:

جنبش عدم تعهد ساختار ندارد یک باشگاه سیاسی مشورتی است

جنبش عدم تعهد ساختار ندارد یک باشگاه سیاسی مشورتی است
سایت خبری تحلیلی ساعت 24- رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد با بیان اینکه ایران در پیگیری اهداف جنبش در ۲ سال ریاستش موفق عمل کرده، گفت:‌ ایران در استفاده از ظرفیت‌های «نم» نمره قابل قبولی به دست آورده و قرار است نشست وزرای علوم «نم» در تهران برگزار شود.
مصطفی اعلائی معاون مدیرکل حقوق بشر و زنان وزارت امور خارجه که چندی است به عنوان رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد منصوب شده در گفت‌وگوی مشروح با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس به اقدامات جمهوری اسلامی ایران در جنبش عدم تعهد در حدود دو سالی که از ریاست آن می‌گذرد، پرداخت.
جمهوری اسلامی ایران در نهم شهریور ماه 1391 رسما عهده‌دار ریاست جنبش عدم تعهد برای سه سال شد و شانزدهمین نشست سران این جنبش در تهران برگزار شد. در حال حاضر مصر، ایران و ونزوئلا (رئیس قبلی، رئیس فعلی و رئیس آینده) تروئیکای نم را تشکیل می‌دهند و قرار است هفدهمین نشست سران این جنبش در کاراکاس برگزار شود.
دبیرخانه جنبش عدم تعهد که پس از ریاست ایران بر این جنبش در ریاست جمهوری و به ریاست اسفندیار رحیم مشایی مشغول به فعالیت بود، پس از ریاست جمهوری حسن روحانی، فعالیتش متوقف و حدود یک ماه است که به وزارت خارجه منتقل شده، اما امکانات آن منتقل نشده و تنها وظیفه به وزارت خارجه تفویض شده است.
اعلائی که تخصص اصلی‌اش در زمینه حقوق بشر است و در این زمینه مقالات زیادی را به رشته تحریر درآورده، در سال 1364 وارد حوزه بین‌المللی حقوق بشر شده و پس از آنکه در سال 1370 اداره حقوق بشر در وزارت خارجه تأسیس می‌شود به عنوان معاون این اداره منصوب و چندین دوره نیز معاون این اداره بوده و در سال 1371 به عنوان کارشناس بین‌المللی حقوق بشر به ژنو عزیمت و پس از بازگشت سرپرست اداره حقوق بشر وزارت خارجه شده و پس از مدتی به عنوان کارشناس بین‌المللی حقوق بشر در نمایندگی دائم ایران در نیویورک فعالیت کرده است.
او در سال 82 رئیس اداره حقوق بشر و در سال 1386 سفیر ایران در کوبا بوده و پس از بازگشت از هاوانا، عهده‌دار معاونت مدیرکل حقوق بشر و زنان وزارت خارجه شده است.
اعلائی همچنین عضو کمیسیون حقوق بشر سازمان همکاری‌های اسلامی نیز هست و به عنوان کارشناس از آسیا در این کمیسیون حضور دارد.
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد در گفت‌وگو با فارس به تشریح اقدامات ایران در طول دو سال ریاستش بر جنبش و ... پرداخت.
*جنبش عدم تعهد دارای ساختار نیست/ یک باشگاه سیاسی مشورتی است
وی در این گفت‌وگو جنبش عدم تعهد را یک سازمان ندانست و افزود: این جنبش دارای ساختار نیست و بیشتر به عنوان یک باشگاه سیاسی مشورتی است و نمی‌توان تغییر ساختاری و سازمانی در آن اعمال کرد.
اعلائی با اشاره به پیشنهادات زیادی که در دوران ریاست ایران مطرح شد، از جمله اینکه دبیرخانه دائمی جنبش عدم تعهد ایجاد شود، عنوان کرد: این موارد امکان‌پذیر نیست، آن هم به دلیل اینکه جنبش عدم تعهد (نم) سازمان نیست و دارای ساختار نمی‌باشد و به محض آنکه کشوری بخواهد تحولی ساختاری در آن ایجاد کند با آن مقابله می‌شود.
وی با اشاره به 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد، افزود: اگر «نم» بخواهد تغییرات ساختاری ایجاد کند، مشکلاتی برای کشورهای عضو به وجود خواهد آمد.
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد در ادامه به تشریح وظایف این جنبش پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران حول این محورها فعالیت می‌کند و هر چقدر فعالیت ایران در این زمینه‌ها به ثمر بنشیند می‌توان گفت که ایران در این زمینه‌ها موفق بوده است. ممکن است در برخی زمینه‌ها نفع مستقیمی حاصل نشود، ولی به دلیل اینکه رئیس توانسته اهداف نم را پیگیری کند، یک دستاورد به حساب می‌آید.
*ایران به خوبی توانسته اعضای عدم تعهد را در موضوعات صلح و امنیت جهانی و حقوق بشر نمایندگی کند
وی گسترش نقش جنبش عدم تعهد در مدیریت جهانی را از جمله وظایف این جنبش برشمرد و افزود: ایران به خوبی توانسته اعضای جنبش را در موضوعات صلح و امنیت جهانی و حقوق بشر نمایندگی کند.
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد با بیان اینکه نم در شورای امنیت، شورای اجتماعی و اقتصادی (اکوسوک)، شورای حقوق بشر و همه ارگان‌های ذیربط سازمان ملل فعالیت دارد، افزود: جمهوری اسلامی ایران رهبری این جنبش را در این سه سال برعهده گرفته و به خوبی در این ارگان‌ها فعالیت کرده است.
اعلائی تقویت همکاری‌های جنوب ـ جنوب را از دیگر وظایف جنبش عدم تعهد برشمرد و گفت: جنبش عدم تعهد تلاش دارد تا کشورهای عضو این جنبش را در مسائل اقتصادی و توسعه‌ای به همدیگر نزدیک کند که در همین راستا جمهوری اسلامی ایران در هفدهمین اجلاس میان دوره‌ای وزرای خارجه جنبش که اخیراً در الجزیره پایتخت الجزایر برگزار شد، نقش مهمی را دراین خصوص ایفا کرد.
وی سفر مورالس رئیس‌ جمهور بولیوی به عنوان رئیس گروه 77 و برگزاری نشست مشترک جنبش عدم تعهد و گروه 77 در الجزیره را به عنوان مصداق همکاری‌های جنوب ـ جنوب مورد اشاره قرار داد و افزود: در طی نشست الجزایر وزیر امور خارجه کشورمان در چارچوب تقویت همکاری‌های جنوب ـ جنوب نقش برجسته‌ای ایفا کرده و سخنرانی‌های مهمی ایراد کرد.
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد با بیان اینکه تقویت همبستگی اعضا از دیگر وظایف نم است، افزود: کشورهای عضو نم اختلافاتی دارند که در اجلاس وزرای خارجه و سران منعکس می‌شود و جمهوری اسلامی ایران در طی این مدت در به حداقل رساندن این اختلافات و جلوگیری از تشتت در جنبش موفق عمل کرده از جمله در زمینه اختلاف بین الجزایر و مراکش، بین ویتنام و چین و بین پاکستان و هند.
وی تقویت ظرفیت‌های لازم برای مقابله با نظام سلطه را از دیگر وظایف جنبش عدم تعهد خواند و افزود: یکی از مواردی که همواره در دستور کار جنبش عدم تعهد بوده مقابله با نظام سلطه در حوزه‌های حقوق بشر، هسته‌ای، وضعیت‌های سیاسی ـ-اقتصادی و توسعه‌ای بوده است.
*نابودی سلاح‌های هسته‌ای در دستور کار جنبش عدم تعهد
اعلائی از جمله موارد مهم که در دستور کار جنبش عدم تعهد است را نابودی سلاح‌های هسته‌ای برشمرد و افزود: در الجزایر در سند نهایی بر این موضوع تأکید شد و کشورهای عضو جنبش به دنبال نابودی سلاح‌های هسته‌ای در جهان هستند.
وی با اشاره به قطعنامه مجمع عمومی که براساس آن روز 26 سپتامبر هر سال به عنوان روز بین‌المللی امحای کلیه سلاح‌های هسته‌ای نامگذاری شده، خاطرنشان کرد: این قطعنامه به پیشنهاد جنبش عدم تعهد تصویب شد و براساس پیشنهاد ایران به عنوان رئیس جنبش عدم تعهد به مجمع توصیه شده که اجلاس مقامات عالی‌رتبه تا قبل از سال 2018 در این خصوص برگزار شود.
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد به موضوع حقوق بشر،تحریم و همکاری‌های بین المللی نیز پرداخت و با بیان اینکه جنبش عدم تعهد چهار قطعنامه در این زمینه در نیویورک و ژنو صادر کرده که ایران مبتکر سه قطعنامه است و افزود: 15 سال است که این قطعنامه‌ها در مجمع عمومی سازمان ملل و شورای حقوق بشر تصویب می‌شود.
وی همچنین گفت: ایران قطعنامه تنوع فرهنگی و حقوق بشر را در سال 1380 پیشنهاد داد و علاوه بر آن، قطعنامه تحریم‌ها و همچنین قطعنامه همکاری‌های بین‌المللی و حقوق بشر به ابتکار ایران صادر شده و هر سال تکرار می‌شود.
اعلائی با اشاره به تلاش کشورهای غربی در زمینه حقوق بشر و تحمیل نظراتشان با استفاده از ابزار حقوق بشر عنوان کرد: این اقدام کشورهای غربی تهدیدی برای کشورهای در حال توسعه است و این قطعنامه تلاش دارد از تحمیل مباحث حقوق بشری توسط غربی‌ها جلوگیری کند.
*نقش بسزای ایران در قضیه فلسطین
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در قضیه فلسطین نیز نقش بسزایی ایفا کرد، از جمله در مخالفت با شهرک‌سازی و نقض حقوق بشر توسط رژیم صهیونیستی.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در بحث اقتصادی و توسعه نیز نقش خوبی ایفا کرد و تعهدات غربی‌ها در مباحث توسعه‌ای را برجسته کرد از جمله در بحث کمک‌های توسعه‌ای و اصلاح نظام ساختار توسعه در سطح بین‌الملل.
*برگزاری نشست وزرای علوم جنبش عدم تعهد در تهران
اعلائی همچنین از پیشنهاد ایران برای برگزاری نشست وزرای علوم جنبش عدم تعهد در تهران خبر داد و افزود: این پیشنهاد در نشست الجزایر تصویب شد و به احتمال زیاد نشست مزبور در آبان ماه در تهران برگزار می‌شود و یا اینکه تهران اسفندماه میزبان این نشست خواهد بود.برگزاری این اجلاس یکی از مهمترین رویدادهای دوره ریاست ایران می‌باشد.
رئیس دبیرخانه موقت جنبش عدم تعهد اضافه کرد: ما با برگزاری این نشست اهداف والایی را دنبال می‌کنیم که با توجه به اینکه یکی از مزیت‌های نسبی ایران پیشرفت علم و فناوری است، به دنبال برجسته کردن این موارد در سطح بین‌المللی و آشنایی محافل مختلف بین‌المللی با پیشرفت‌های ایران هستیم و به همین منظور درصددیم در حاشیه این نشست نمایشگاه‌های علمی برگزار و به دنبال تهیه چشم‌اندازی برای جنبش عدم تعهد در مباحث علمی و فناوری هستیم.
اعلائی در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به سه مرکز جنبش عدم تعهد شامل مرکز تنوع فرهنگی و حقوق بشر در تهران، مرکز توانمندسازی زنان در کوالالامپور و مرکز فناوری و پیشرفت‌های علمی در دهلی عنوان کرد: هرکدام از این مراکز فعالیت‌های خاص خود را انجام می‌دهند و درصددیم که رئیس مرکز فناوری و پیشرفت‌های علمی را به تهران دعوت کنیم.
وی در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به پیشنهاد رئیس‌جمهور کشورمان مبنی بر جهان عاری از خشونت افزود: بخشی از سند نهایی اجلاس وزرای خارجه عدم تعهد در الجزایر به این موضوع اختصاص یافته است.در همین زمینه قرار است اجلاسی نیز شهریور ماه در تهران برگزار شود.
اعلائی همچنین به ابتکار ایران در خصوص خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای اشاره کرد و افزود: این پیشنهاد وارد دستور کار جنبش عدم تعهد شده و در چارچوب این پیشنهاد اسرائیل محکوم و درخواست شده که فعالیت‌های آن تحت نظر آژانس در بیاید.
*برگزاری کنفرانس منطقه‌ای در تهران در خصوص ریزگردها
وی برگزاری کنفرانس منطقه‌ای در تهران در خصوص ریزگردها را از جمله موارد فعالیت ایران برشمرد و با اشاره به مرکز تنوع فرهنگی و حقوق بشر که در تهران قرار دارد، اظهار داشت: در طی ریاست دو ساله خود بر این جنبش توانستیم این مرکز را برجسته کنیم و این مرکز به عنوان تنها مرکزی از جنبش عدم تعهد است که در همه اجلاس‌ها شرکت و سخنرانی کرده و پاراگرافی در بیانیه‌ها به آن اختصاص داده می‌شود.
*ایران در پیگیری اهداف جنبش در 2 سال ریاستش موفق عمل کرده
وی در پاسخ به این پرسش که آیا جمهوری اسلامی ایران در طی حدود دو سالی که از ریاستش بر این جنبش می‌گذرد موفق عمل کرده؟ خاطرنشان کرد: قطعاً جمهوری اسلامی ایران در پیگیری اهداف جنبش عدم تعهد موفق بوده است.
اعلائی اضافه کرد: مهم این است که ما چقدر در زمان ریاست توانسته‌ایم به اعتماد کشورها پاسخ مثبت دهیم. ایران در راستای اهداف این جنبش در زمینه صلح و امنیت بین‌المللی، حقوق بشر، محیط‌ زیست و... نمره قابل قبولی کسب می‌کند و نمایندگان ما در نیویورک و ژنو شبانه‌روز برای رفع اختلافات و حفظ موضع متحد جنبش عدم تعهد فعالیت کرده‌اند.
وی ادامه داد: ایران در استفاده از ظرفیت‌های نم برای اهداف نمره قابل قبولی را به دست آورده است.
وی در خصوص ضرورت حضور جنبش عدم تعهد در دنیای کنونی عنوان کرد: حضور این جنبش ضرورت دارد. با توجه به اینکه این جنبش در زمان جهان دو قطبی ایجاد شد اکنون که دو قطب وجود ندارند، ولی موضوعاتی در جهان پیش آمده که بدون مشورت‌های جمعی حل آن امکان‌پذیر نیست.
اعلائی اضافه کرد: در حال حاضر مفهوم امنیت متحول و موضوع توسعه گسترده‌تر شده و مباحثی چون جرائم سازمان‌یافته، تروریسم، افراطی‌گرایی و... وجود دارد که تنها با مشورت جمعی می‌توان آنها را حل کرد.
به باور وی اگر جنبش عدم تعهد نباشد کشورها به صورت پراکنده عمل می‌کنند.
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها