رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 13956

در پی حکم دادگاه آمریکایی

احتمال ضبط دامنه هایir

احتمال ضبط دامنه هایir
در پی انتشار اخباری مبنی بر حکم دادگاه آمریکایی برای ضبط دامنه‌‌های اینترنتی "دات آی آر"، یک مقام مسئول در سازمان فناوری اطلاعات گفت: این موضوع در حد یک جنجال سیاسی و رسانه ای است و هیچگونه جای نگرانی وجود ندارد؛ در همین حال مسئول ثبت دامنه های اینترنتی پژوهشگاه دانش های بنیادی نیز از بررسی صحت و سقم این موضوع خبر داد.

به گزارش ساعت 24 به نقل از مهر، گروهی از اسراییلی‌ها و آمریکایی‌ها که مدعی‌اند قربانی تروریسم هستند، حکم دادگاهی آمریکایی را برای ضبط جوازها و نام‌های دامنه‌های اینترنتی متعلق به سه کشور ایران، سوریه و کره‌شمالی دریافت کردند؛ این حکم دادگاه که برای "سازمان ثبت اینترنتی نام‌ها و شماره‌های واگذارشده" یا آیکان صادر شده 10 روز دیگر قابل اجرا خواهد شد.

آیکان یکی از سازمان‌های بین المللی است که مدیریت شبکه جهانی وب یا «www» را برعهده دارد اما تابع قوانین ایالت کالیفرنیا است.

گفته شده که این حکم دادگاه، برای بستن وب‌سایت‌های معمولی در ایران نیست، بلکه شاکیان را قادر می‌ سازد که پول‌هایی را که ایران به آیکان می‌پردازد، تصرف کنند؛ این پرداخت‌ها را ایران بابت بازکردن وب‌سایتهای جدید یا وب‌سایتهایی که تجدید ثبت می‌شوند و در انتهای نشانی خود علامت "دات‌آی‌آر" دارند، به آیکان می‌پردازد؛ در همین حال وکیلان این پرونده مدعی اند که قصد دارند فقط سایت‌هایی را مسدود کنند که متعلق به حکومت ایران باشد.

ضبط دامنه های اینترنتی دور از ذهن است

مسئول ثبت دامنه اینترنتی "دات آی آر" پژوهشگاه دانش های بنیادی در گفتگو با مهر، اظهار داشت:در صورتی که این حکم اجرایی شود با ساختار فعلی، دامنه های اینترنتی با پسوند "آی آر" در عرصه بین المللی کار نخواهد کرد و دیگر مراجعه به دامنه ir در ایران و خارج از کشور امکان پذیر نخواهد بود.

علیرضا صالح با بیان اینکه ساختار سایتهای اینترنتی، ساختاری درختی است که اگر اول درخت قطع شود مابقی آن نیز از کار خواهد افتاد ادامه داد: اما ضبط دامنه های اینترنتی دات آی آر خیلی دور از ذهن به نظر می رسد و تجربه چندین ساله در این حوزه نشان می دهد که تاکنون این موضوع اتفاق نیافتاده و آیکان تاکنون برای هیچ کشور و دامنه ای این اقدام را نکرده است.

صحت و سقم خبر مشخص نیست

وی با تاکید براینکه هنوز صحت و سقم این خبر مشخص نشده و در حال بررسی آن هستیم، افزود: این اخبار در رسانه ها منتشر شده و تاکنون هیچ مقام رسمی از آیکان که هماهنگی این دامنه ها را به عهده دارد چیزی را به ما اعلام نکرده است.

صالح گفت: در صورتی که خبر درست باشد راههای مذاکره را در پیش خواهیم گرفت و قطع دامنه های اینترنتی بدبینانه ترین حالت در خانه آخر است که نباید به آن فکر کرد.

حراج دامنه های اینترنتی ایران برای بازماندگان قربانیان تروریسم!

مسئول ثبت دامنه اینترنتی "دات آی آر" پژوهشگاه دانش های بنیادی با بیان اینکه ظرف دو روز آینده پاسخ استعلام در این خصوص را کسب می کنیم، خاطرنشان کرد: در این حکم که از سوی یک دادگاه محلی صادر شده بحث منفعتی و مالی مطرح است؛ به این معنی که دامنه "آی آر" و "آی پی" آدرسهایی که به ایران تخصیص داده شده به عنوان یک نوع مایملک و دارایی کشور آمریکا تعیین شده که باید ضبط و به حراج گذاشته شود و عایدی آن به نفع بازماندگان قربانیان عملیات تروریستی استفاده شود.

وی با بیان اینکه درصد کمی از دامنه های "دات آی آر" در ایران دولتی است افزود: دامنه های دولتی به نسبت کل دامنه های فعال  با پسوند"آی آر"، زیر یک درصد بوده و کمتر از یک هزار دامنه هستند اما به نظر می رسد موضوع این حکم مربوط به دامنه های دولتی و غیردولتی نباشد و بحث عواید مالی دامنه های اینترنتی مطرح است.

حق استفاده از کد دو حرفی ایران را داریم

صالح ادامه داد: براساس قوانین بین المللی حق استفاده از کد دو حرفی کشورها، باید از سوی آیکان در اختیار هر کشوری قرار گیرد و ما نیز حق استفاده از "آی آر" را داریم و آیکان موظف است این حق را به ایران بدهد.

مسئول ثبت دامنه اینترنتی "دات آی آر" پژوهشگاه دانش های بنیادی در مورد قطع سرورهای دامنه های آی آر در خارج از کشور گفت: فرقی ندارد سرور کجا قرار گرفته باشد؛ زمانی که سر شاخه قطع شود سرور هر جای دنیا باشد کار نخواهد کرد.

وی گفت: به نظر می رسد بیش از حد معمول به این خبر پرداخته شده و این موضوع اتفاق بزرگی در این عرصه نخواهد بود.

مکاتبات در حال انجام است

براین اساس یک مقام مسئول در سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز در گفتگو با مهر، اظهار داشت: این حکم هنوز از سوی سازمان آیکان به طور رسمی به ایران اعلام نشده است.

وی با بیان اینکه به دلیل برگزاری اجلاس آیکان در کشور انگلیس، این سازمان در تعطیلات به سر می برد و فعالیت خود را از فردا آغاز خواهد کرد گفت: مکاتباتی در این زمینه با آیکان صورت گرفته اما تاکنون جوابی از این سازمان دریافت نشده است.

پیگیری از طریق وکلای ایران در مجامع بین المللی

این مقام مسئول با اشاره به جایگاه سازمان آیکان که فراتر از یک دادگاه محلی به نظر می رسد، ادامه داد: آیکان یک موسسه بین المللی است و تصمیماتی که در آن گرفته می شود به صورت بین المللی بوده و به نظر نمی رسد در مورد حکم یک دادگاه محلی، اعمال نظر خاصی انجام دهد.

وی با تاکید براینکه هم اکنون مکاتبات از طریق وکلای ایران در مجامع بین المللی تحت پیگیری است، خاطرنشان کرد: جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد و به نظر نمی رسد موضوع مهمی باشد؛ بلکه بیشتر جنبه های سیاسی دارد و در حد جنجال رسانه ای است.

این مقام مسئول با بیان اینکه دامنه های اینترنتی به هیچ وجه قطع نخواهند شد، گفت: آنها گفته اند که قصد دارند دامنه های اینترنتی را که دست دولت جمهوری اسلامی ایران است ممنوع الفروش کنند و پول ثبت و خرید هر دامنه که ایران می پردازد را در اختیار بگیرند، این درحالی است آیکان بابت واگذاری دامنه ها پولی دریافت نمی کند و ایران از این منظر، پولی نزد آیکان ندارد که آنها بخواهند تصاحب کنند.

90 درصد دامنه های "ir." تحت مالکیت اشخاص

وی یادآور شد: دامنه های دات آی آر متعلق به دولت جمهوری اسلامی نیست و 90 درصد این دامنه ها تحت مالکیت اشخاص به ثبت رسیده است؛ از طرفی هیچ سرور دولتی خارج از کشور وجود ندارد که مسدود شود و اگر سرور سایتهای شخصی نیز مسدود شود انتقال آن به داخل کشور برای میزبانی به راحتی امکان پذیر خواهد بود.

این مقام مسئول با تاکید براینکه به نظر نمی رسد قوانین و مقررات بین المللی اجازه انجام این حکم دادگاه بین المللی را بدهد ادامه داد: جای هیچگونه نگرانی نیست و به نظر می رسد اعلام کنندگان این پرونده، وقت خودشان را تلف کرده اند. شمار دامنه های اینترنتی با پسوند "آی آر" بیش از نیم میلیون دامنه اعلام شده است.
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها