هویتی که با شمارههای مجازی پنهان میشود
ساعت 24-دنیای امروز دنیای ارتباطات است و این موضوع چنان بر زندگی آدمی تاثیر گذاشته است که نمیتوان از فضای مجازی و اینترنت غافل شد، اما به همان میزان که وسایل ارتباطات جدید توانسته کارها را سهل کند، در مواقعی هم زمینهساز ظهور برخی تخلفات توسط افراد سودجو شده است.
چالش جدید شمارههای مجازی
پیشرفت ارتباطات روز به روز بستر را برای سوء استفاده بزهکاران در فضای مجازی مهیا میکند. رئیس پلیس فتا در گفت وگو با همشهری بیشترین جرایم سایبری رخ داده امسال را با 37 درصد جرائم، مزاحمتهای اینترنتی عنوان میکند.
شمارههای مجازی
با این وجود به نظر میرسد مسالهای به دور از چشمان کنترلی مسئولان مانده است. موضوعی که موجب افزایش مزاحمتها در فضای مجازی شده است. چندی است شمارههای مجازی در فروشگاههای دیجیتال استان به فروش میرسد.
در این خصوص با مراجعه به یکی از فروشندگان این شمارهها، جویای موضوعیت این شمارهها شدیم. این فروشنده در مورد شمارههای مجازی میگوید: این شمارهها به صورت اپلیکیشن روی تلفنهای همراه هوشمند نصب میشوند و به وسیله آن میتوان در شبکههای اجتماعی چون تلگرام، وایبر و غیره عضو شد. در صورت برقراری ارتباط با این شماره، مخاطب شمارهای دیگر با کد مقصد کشور آمریکا یا کشورهای جنوب شرق آسیا مانند فیلیپین را خواهد دید. قیمت شمارههای مجازی موجود در بازار از 5 هزار تومان تا 10 هزار تومان است.
وی در پاسخ به سوال اینکه چرا برخی شمارههای مجازی را خریداری میکنند، از جواب دادن خودداری میکند.
فتا ناظر بر مجرمان
پس از مطرح شدن موضوع شمارههای مجازی توسط همشهری، رئیس پلیس فتای استان در این خصوص توضیح میدهد: پلیس فتا کاملا ناظر بر رفتار افراد مشکوک است. بیشتر نفراتی که از این شمارهها استفاده میکنند، نیت سویی دارند تا هویت خود را پنهان نگه دارند. درحالی که باتوجه به ابراز و دانشی که پلیس فتا دارد شناسایی از این دست موارد مشکل نیست و به راحتی میتوانیم در صورت وقوع جرائم سایبری، مجرم را شناسایی کنیم.
«جواد شعبانپور» در زمینه مشکلاتی که میتواند برای کاربران فضای مجازی پیش بیاید توضیح میدهد: اگر در فضای مجازی کاربران با مزاحمتی برخوردند یا مسالهای را مشاهده کردند که محتوای مجرمانه به همراه داشت، میتوانند این موضوع را با اعلام شکایت از آن شخص و ارائه مستندات به مراجع قضایی تحت پیگیری قانونی قرار دهند. شعبانپور ادامه میدهد: با ارائه مستندات از سوی شاکیان و پس از احراز شدن آن در مرجع قضایی، اگر ماهیت جرم در فضای سایبری رخ داده باشد، به پلیس فتا ارجاع داده میشود و همکاران ما آن شخص را دستگیر و به دست قانون میسپارند.
رئیس پلیس فتا با تأکید بر اینکه کسانی که از شمارههای مجازی استفاده میکنند اگر مرتکب جرمی شوند، به راحتی برای فتا قابل شناسایی هستند، در خصوص پیشگیری از وقوع مزاحمتهای اینترنتی توسط خود کاربران میگوید: کاربران فضای مجازی نباید به شبکههای اجتماعی اعتماد زیادی داشته باشند و از اینکه اطلاعات شخصی خود را در این فضا بارگذاری کنند، به شدت بپرهیزند.
وی میافزاید: افرادی که عکسهای شخصی خود را در پروفایلشان قرار میدهند، باید توجه کنند که با این کار اطلاعاتشان در دسترس عموم قرار خواهد گرفت و همواره عدهای سود جو در کمین نشستهاند تا فرصتی بهدست آورند.
جلوگیری از فروش شمارههای مجازی
با اینکه رئیس پلیس فتا، جلوگیری از فروش شمارههای مجازی را بر عهده مخابرات استان میداند اما «حسام فغفوری» مدیر روابط عمومی مخابرات استان در این خصوص پاسخ میدهد: شمارههای مجازی به صورت سیمکارت فیزیکی نیستند، بلکه یک کنشی است که در فضای سایبری رخ میدهد. سیمکارتهای فیزیکی به نام شخص و طی قراردادی به آن شخص فروخته میشود و از این حیث نظارت کامل بر آن وجود دارد. اما شمارههای مجازی به نام کسی نیست و به وسیله آن نمیتوان از امکاناتی چون پیامک استفاده کرد یا با فرد دیگری تماس گرفت. بلکه تنها در فضای مجازی مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین «امیرحسین اسکندری»معاون امور معاون امور امنیتی و انتظامی استانداری زنجان در مورد فروشندگان شمارههای مجازی اظهار میکند: این موضوع در دست پیگیری قرار دارد و در آینده با فروشگاههایی که این شمارهها را به فروش میرسانند برخورد جدی انجام میدهیم.
تخلفات دنیای امروز
جانشین پلیس فتا در گفت وگو با همشهری با اشاره به جرایم و تخلفات دنیای امروزی میگوید: دیگر شکل جرایم و تخلفات مثل گذشته نیست. برای مثال بزهکاران برای سرقت از دیوار مردم بالا نمیرود بلکه نوع سرقت خود را به فضای مجازی آورده یا کلاهبرداریها نیز به همین شکل است. بیشتر این کلاهبرداریها در فضای مجازی رخ میدهد. امروزه دیگر میزان تخلفات در محیطهای اینترنتی، به تخلفات رخ داده در فضای واقعی میچربد. البته به نوع جرم نیز بستگی دارد. برای مثال مصادیق مجرمانه مثل قتل در فضای مجازی رخ نمیدهد ولی بارها شاهد بودهایم ارتباطات در شبکههای مجازی زمینهساز جرمی مثل قتل شده است.در این خصوص باید گفت؛ بیشتر جرایم از دنیای واقعی به دنیای مجازی سوق داده شده است. «محمدرضا حسنی» در در مورد جرائم سایبری و تفاوتهای آن با جرایمی که در گذشته رخ میداد، توضیح میدهد: مرتکبان جرائم سایبری بیشتر در قشر محصل یا دانش آموز هستند و رده سنی آنها به طور معمول 18 تا 25 سال است و این موضوع نظارت و کنترل بیشتر والدین کودکان و نوجوانان را میطلبد.حتی در بین شکایتها به ندرت اشخاصی با سن 9 یا 10 سال هم مشاهده میشود.
روزنامه همشهری
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.