لالی بلا کجاست؟
ساعت 24-آیا لالیبلا را میشناسید؟ لالیبلا شهر کلیساهای سنگی در اتیوپی قدمتی به بلندای مسیحیت دارد.
تاریخ
در دوران فرمانروایی گبره مسکل لالیبلای مقدس (Saint Gebre Mesqel Lalibela) (کسی که از اواخر قرن ۱۲ تا اوایل قرن ۱۳ بر اتیوپی حکومت کرد) لالیبلای کنونی به نام روها (Roh) شناخته میشد. پادشاه مقدس نیز صاحب همین نام (روها) بود زیرا گفته میشود به هنگام تولد گروه زیادی از زنبورها او را احاطه کرده بودند و به همین دلیل مادرش آن را نشانهای بر پادشاهی آینده او بر اتیوپی میدانست. بسیاری از نامهای شهرهای امروزی و کلیساها از اسمهایی گرفته شده که لالیبلا در زمان جوانی در اورشلیم و سرزمین مقدس مشاهده کرده بود.
گفته میشود که لالیبلا پس از گرفتن اورشلیم توسط مسلمانان در سال ۱۱۸۷ تلاش کرد تا در جواب این کار اورشلیم جدید را به عنوان پایتخت خود بسازد. هر کلیسا تنها از یک تکه سنگ مجزا ساخته شده است تا نماد روحانیت و تواضع باشد. لالیبلا در قرنهای ۱۲ و ۱۳ پایتخت اتیوپی باقی ماند.
اولین اروپایی که شاهد این کلیساهای سنگی بود مکتشفی پرتغالی به نام پرو دا کویلها (Pedro da covilha) در سالهای بین ۱۴۶۰ تا ۱۵۲۶ بود. کشیش پرتغالی فرانسیسکو آلوارس (Francisco Alveres) در دهه ۱۵۲۰ از این منطقه دیدن کرد و ساختار بینظیر این کلیساها را چنین توصیف کرد:
از نوشتن درباره این بناها درماندهام، زیرا احساس میکنم اگر بیشتر از این بنویسم خودم آنها را باور نخواهم کرد... به خدا قسم که هرآنچه نوشتهام حقیقت است.
گزارش بعدی مبنی بر بازدیدکننده دیگر از لالیبلا میگل د کاستانهوسو (Miguel de Castanhoso) است، کسی که به عنوان سرباز برای ارتش کرستوا دا گاما (Christovao da Gama) خدمت می کرد. وی این شهر را در سال 1544 ترک کرد. پس از کاستانهاسو، ۳۰۰ سال بعد اروپایی دیگری به نام گرهارد رهیفس (Gerhard Rohifs) بین سالهای ۱۸۶۵ و ۱۸۷۰ از این منطقه دیدن کرد.
طبق کتاب فتوح الحبشه از شهابالدین، احمد الغازی طی حمله خود به اتیوپی یکی از کلیساها را به آتش کشید هرچند ریچارد پانکرست (Richard Pankherst) نسبت به این گزارش مشکوک است و دلایلی نیز بیان میکند.
کلیساها
قسمت روستایی این شهر به خاطر کلیاهای منحصربه بفردش شهرتی جهانی و نقشی مهم در معماری ساختمان های سنگی دارد. با اینکه تاریخ ساخت و قدمت این کلیسا معلوم نیست اما اکثریت بر این باورند که در دوران پادشاهی لالیبلا ساخته شدهاند، یعنی طی قرنهای ۱۲ و ۱۳. سازمان یونسکو ۱۱ کلیسا را در چهار گروه قرار داده است:
گروه شمالی
بیت مدهانه عالم (Beite Mdhane Alem): جایگاه ناجی جهان، و صلیب لالیبلا.
بیت مریم (Beite Maaryam): منزل مریم، احتمالا قدمیترین کلیسا در بین این کلیساها و نسخه کپی از مقبره آدم و مسیح.
بیت گلگتا میکائیل (Beite Golgotha Nikael): منزل میکائیل. این کلیسا به خاطر هنری که در آن به کار رفته مشهور است و گفته میشود که قبر پادشاه لالیبلا نیز همین جا است.
بیت مسکل (Beite Meskel): جایگاه صلیب.
بیت دناگل (Beite Denagel): منزل فرشتگان.
گروه غربی
بیت جورجیس: کلیسای سنت جورجیس.
گروه شرقی
بیت امانوُل
بیت قدیس مرکوریوس
بیت گابریل رافائل
بیت لحم
کمی دورتر صومعه اشتان مریم (Ashetan Maryam) و کلیسای Yimrehane Kristos که احتمالا قدمت آن به قرن ۱۱ میرسد قرار دارند.
برخی تا باستانشناسان از قدمت این کلیساها مطمین نیستند. برخی آنها را مربوط به قرن ۱۴ میدانند و برخی دیگر کلیساهای مرکوریوس، گابریل رافائل، و داناگل را 500 سال پیش از دل سنگ بوجود آورده اند.
دیگر ویژگیهای لالیبلای کنونی
لالیبلا منزلگاه یک فرودگاه، یک بازار بزرگ، دو مدرسه، و یک بیمارستان است.
براساس آمار جمعیت این شهر تا سال ۲۰۰۷ شامل ۱۷۳۶۷ نفر که از میان آنها ۸۱۱۲ نفر مرد و ۹۲۵۵ نفر زن تخمین زده شد.
بیشتر بخوانید:
- جزایر کوک کجاست؟
لالیبلا علاوه بر کلیساها منزلگاه گونههای بیشماری از پرندگان است. بیش از ۱۰۰۰ گونه پرنده در اتیوپی یافت میشود که ۲۳ گونه آنها بومی هستند.
از جمله کارهایی که در این شهر میتوانید انجام دهید دیدن بازار هفتگی است. هر چند چیز بسیاری جز صنایع دستی زنان نمیتوان خرید اما با این بازدید با زندگی محلی مردم آشنا میشوید.
اگر در تاریخ ۷ ژانویه که کریسمس اتیوپیها است، و یا ۱۹ ژانویه روز تجلی مسیح به لالیبلا بروید میتوانید در دو جشن بزرگ این مردم شرکت کنید.
از دیگر فعالیتهای سرگرمکننده پیاده روی در کوه ابونا یوسف است. در طول مسیر شاهد چند کلیسا خواهید بود. حتی میتوانید ۱ تا ۳ شب را رد کوه سپری کنید.
کجارو
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.