موزه موسیقی تهران؛ مجموعه ای نفیس از سازهای مناطق ایران
ساعت 24-موزهی موسیقی در تهران موزهای جالب برای حفظ آثار و ارزشهای هنرمندان عرصهی موسیقی و معرفی آنها و حفظ میراث موسیقی ملی است که چند سال پیش تاسیس شد.
موقعیت جغرافیایی
این موزه در میدان تجریش،خیابان شهید دربندی سه راه تختی کوچه نمازی پلاک ۹ واقع است .
در مورد موزه
نای فعلی موزه در سال ۱۳۵۱ ساختمانی مسکونی بوده است که پس از طرح تاسیس موزهی موسیقی، به دلیل مناسب بودن محل و فضای کافی آن، از سال ۱۳۸۲ مورد بازسازی قرار گرفت موضوعی که شاید برای علاقمندان به معماری و مرمت کشور میتواند جالب باشد این است که این موزه یکی از مرمتهای خوب و دوست داشتنی خانه ای قدیمی در تهران است که با طرح احیا(باز زنده سازی) آن به موزه ،اثری ماندگار درحفاظت از خانههای قدیمی تهران و نمایش هنر ایرانی انجام شده است .
سرانجام در سال ۱۳۸۸ موزه در این محل افتتاح شد. این موزهی سه طبقه دارای مساحتی نزدیک به ۳۶۵۰ متر و زیربنای حدود ۱۴۰۰ مترمربع است. در موزهی موسیقی حدود ۲۴۰ ساز از ۲۰۰ نوع مختلف نگهداری میشود و شامل بخشهای مختلفی مثل سالن نمایش سازها( سازهای کوبهای، زهی، بادی، سنتی و زهی نواحی)، گنجینهی موزه، آرشیو صوتی و تصویری، کتابخانهی تخصصی، کارگاه نمایش مراحل ساخت ساز، انبار ویژهی نگهداری بهینهی سازها، مخزن محصولات مکتوب، کافیشاپ و بخش سمعی و بصری است.
سالنهای نمایش سازها شامل سازهای کوبهای، بادی ، زهی، سنتی و زهی نواحی است. در این سالن سازهای نفیسی را میتوانید مشاهده کنید که بسیاری از آنها از اساتید موسیقی به امانت گرفته شدهاند؛ مانند سازهای استادانی چون محمدرضا درویش و مجید کیانی. در کنار بازدید از این سازها، سیستم پخش صوتی اطلاعات سازها به عنوان راوی نیز شما را بیشتر با آنها آشنا خواهد کرد. لازم به ذکر است که موزه تعدادی از این سازها را خریداری کرده و تعدادی را به امانت گرفته است و برخی نیز از سازهای اهدایی به موزه هستند.
سالن سازهای زهی و بادی که در طبقهی همکف قرار دارد شامل دو بخش است؛ در بخش سازهای بادی انواع سازهای خودصدا، نیها، نیلبک و سوتکها را خواهید دید و در بخش سازهای زهی سازهایی مانند زه صدای مضرابی و زه صدای ارشهای دیده میشود.
در سالن سازهای کوبهای که آن هم در طبقهی همکف واقع شده است، انواع سازهای کوبهای دوطرفه (در دوطرف پوسته کشیده شده است و از دو طرف برای نواختن استفاده میکنند) و یک طرفه و در سالن سازهای سنتی، انواع سازهای زهی، مضرابی و ارشهای و سازهای کوبهای سنتی ایرانی مانند تنبک دیده میشود.
طبقهی دیگر تالار مختص نمایش سازهای اهدا شده است که هرکدام قدمتی طولانی دارند و متعلق به اساتید موسیقی بودهاند؛ استادانی مانند میرزا عبدالله، استاد عشقی و کیهان کلهر.
آرشیو صوتی و تصویری موجود در موزه نیز آرشیو صوتی و تصویری زنده یاد محمد علی گلشن ابراهیمی است که سالها برای جمعآوری آن زحمت کشید و سپس آن را به موزه اهدا کرد. علاوه بر این آرشیو مجموعههای ارزشمند دیگری نیز به آرشیو افزوده شده است که به همت کارکنان موزه در حال دیجیتالی شدن است.
در بخش گنجینهی موزه که بسیار جالب توجه است با آثار و یادگارهای جالبی از اساتید موسیقی مواجه میشوید؛ آثاری مانند چوب رهبری ارکستر حشمت سنجری، ساعت شماته دار استاد علی تجویدی، سنتور استاد ملک حسین و تقویم رومیزی تقی مسعودیه.
سالن دیگری که توجه شما را جلب خواهد کرد بخشی مربوط به وسایل ضبط و پخش موسیقی قدیمی است.
بخش دیگری از این موزه کتابخانهی تخصصی آن با مجموعهای نفیس از ۳۰۰۰ کتاب در ۶۰۰۰ جلد است که ۱۶۰۰ عنوان از آن در حوزهی هنر و ادبیات و خصوصا موسیقی است. البته قرار است بخش الکترونیک این کتابخانه نیز برای مطالعهی الکترونیکی کتابها و ارتباط با دیگر موزههای دنیا راهاندازی شود. از بخشهای تازه راه اندازی شدهی موزه هم سالن آمفی تئاتر و استودیوی آن است.
ساعت کار موزه موسیقی هر روزهفته بجز روز شنبه ها از ساعت ۱۰ تا ۱۸ خواهد بود.البته خوب است که بدانید خارج از ساعات بازدید موزه کافه زیبا و دوست داشتنی در بخش شرقی مجموعه قرار دارد که شما میتوانید در این کافه نیز بنشینید و از فضا و نیزاز سفارشات خود لذت ببرید .
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.