دنیای امروز دنیای تاخیر نیست
5 تله مغزی مانع تصمیم گری فوری و 7 راه برای فرار از تله
ساعت24-در دنیای امروز و با توجه به سرعت فزاینده زندگی و ضرورت انجام سریع کارها تصمیمگیری از اهمیت بسیاری برخوردار است. اهمال در تصمیمگیری و به تاخیر انداختن وظایف ممکن است پیامدهای جبرانناپذیری داشته باشد.
تله اول: بخش خودکار یا غریزی مغز در جستجوی شواهدی است که باورهای فرد را به تائید برساند و آنها را مورد پرسش قرار ندهد. این بخش به طور خودکار شک، ابهام و پیچیدگی را برطرف میکند و مهر تائیدی بر باورهای پیشین میزند.
تله دوم: مغز انسان به شدت تحتتأثیر آخرین اطلاعات دریافتی است، از ریسک کردن فرار میکند و همواره آخرین اطلاعات را مد نظر قرار میدهد.
تله سوم: راحتطلبی یکی از ویژگیهای بارز بخش غیرارادی مغز است.سادهترین راه حل برای این بخش بهترین گزینش است. مغز از پیچیدگی فرار میکند.
تله چهارم: هنگامی که فرد با تصمیمی حساس روبروست، سیستم غیرارادی مغزش تلاش میکند خود را با عقیده جمعی همساز دهد. بنابرین چنانچه افرادی که او را احاطه کردهاند نظری در آن خصوص داشته باشند مایل است از همان عقیده تبعیت کند.
تله پنجم: بخش ارادی مغز انسان هنگام تصمیمگیری انتخابهای از پیش موجود در ذهن را بر انتخابهای جدید و مورد آزمون قرار نگرفته ترجیح میدهد.
به طور خلاصه میتوان گفت چنانچه تصمیمگیری در اختیار بخش غیرارادی مغز باشد، عملکرد بخش ارادی مختل میشود و تصمیمگیری بر اساس دادههای از پیش ثبت شده صورت میگیرد. بنابرین آنچه اهمیت دارد این است که هنگام رویارویی با موقعیتی که مستلزم تصمیمگیری است،پیش از هر چیز تعمق و تامل کنیم و مانع از دخالت خودکار بخش غیرارادی مغز شویم. از سوی دیگر پژوهشگران مدرسه کسب و کار وارتن Wharton در ایالت پنسیلوانیای آمریکا در تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۳ به انجام رساندند به این نتیجه دست یافتند که ۱۵ دقیقه مراقبه آگاهانه پیش از تصمیمگیری باعث تقابل و برخورد بخش ارادی مغز با گرایشهای ریشهدار بخش غیرارادی میشود و میتواند فرد را در تصمیمگیریهای هوشمندانه یاری کند.در حقیقت مراقبه تمرکز فرد را از تجربیات ناخوشایند گذشته و نگرانی و تشویش از آینده به سوی زمان حال معطوف میکند و همین امر راه ورود کلیشههای فکری را سد میکند. مراقبه به نقاط مختلف استریاتوم یا جسم مخطط مغز و کرتکس پیشانی فرصت میدهد تا پیامدهای تصمیمگیری را در مغز پردازش کند و به نتایج مطلوبتری برسد.
تأخیر و تعلل در تصمیمگیری
دکتر مری لیمیا Mary C Lamia روانشناس بالینی و روانکاو انجمن روانشناسان برکلی در آمریکا اخیراً نتیجه پژوهشهای خود را در حوزه تأخیر در تصمیم گیری و تعلل در مجله روانشناسی امروز به چاپ رسانده است. او مینویسد:« نخستین انگیزه افراد بر انجام کارها، چه با تأخیر و چه به موقع، هیجانات آنهاست.گرچه به نظر میرسد این افکار هستند که انگیزههای ما را تقویت میکنند، اما در حقیقت آنچه فرد را انجام کاری تشویق میکند هیجانات اوست. تفاوت افرادی که در تصمیمگیری تأخیر دارند و آنها که وظایف خود را بهموقع انجام میدهند در زمان فعال شدن انگیزههایشان است. برای مثال برخی از افراد هنگام نزدیک شدن مهلت انجام یک کار دچار تنش میشوند و همین امر آنها را برای انجام کار آماده میکند.کتر ست گیلیهان Seth J. Gillihan، استادیار روانشناسی دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا هفت راهکار را برای مقابله با تأخیر در تصمیم گیری توصیه میکند:
۱- تقسیم کار به اجزای کوچک و قابل انجام: اولین اقدام طراحی و برنامهریزی است زیرا برداشتن اولین گام مستلزم شناسایی دقیق مراحل گوناگون کار است.
۲- تصمیم به آغاز حرکت: در بسیاری از موارد علت تأخیر در کارها این است که فرد نمیداند چگونه آن را آغاز کند. بنابراین نخستین اقدام شناخت راه و روش انجام کار است.
۳- فضاسازی: ایجاد فضای فیزیکی مناسب برای انجام کار، برای مثال استفاده از یک میز تحریر راحت برای خواندن و نوشتن و نیز فضای ذهنی کافی برای مثال قطع ارتباط با شبکههای اجتماعی و اینترنت برای تمرکز بیشتر میتواند مفید باشد.
۴- تنظیم ساعت: افرادی که در انجام کارها تأخیر دارند ممکن است تعهدات خود را به راحتی فراموش کنند. در چنین موارد یادداشت در تقویم و تنظیم ساعت میتواند مؤثر واقع شود.
۵- در میان گذاشتن با افراد دیگر: بهتر است فرد حداقل یک نفر را در جریان برنامهها و نقشه های خود قرار دهد. بدین ترتیب انگیزه بیشتری برای انجام آن خواهد داشت. یادداشت موارد انجام شده نیز راهکار مفیدی است.
۶- تعیین یک جایزه برای ورود به مرحله بعد: در روند انجام کار فرد میتواند پس از انجام هر مرحله برای خود جایزهای کوچک تعیین کند که نشانه پیشرفت و ورود به مرحله بعدی کار است.
۷- تمرین پذیرش: ترک عادت کار دشواری است ولی پذیرش سختی تمایل فرد را برای انجام کار افزایش میدهد. در حقیقت او باید به خود یادآوری کند که با انجام کاری در کوتاهمدت، در دراز مدت به احساسی خوشایند دست مییابد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.