برگزاری جلسه غیرعلنی در مجلس برای تلگرام
ساعت24 - ماجراهای تلگرام و فیلترینگ آن، همچنان ادامه دارد. در آخرین تکانههای این ماجرا، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در نامهای به نمایندگان مجلس خواستار دعوت از رئیسجمهوری به مجلس شده تا در یک جلسه غیرعلنی درباره فیلترینگ تلگرام توضیحاتش را ارائه دهد.
![مجلس](https://media.saat24.news/d/2018/03/19/0/400184.jpg)
روزنامه شرق نوشت: ماجراهای تلگرام و فیلترینگ آن، همچنان ادامه دارد. در آخرین تکانههای این ماجرا، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در نامهای به نمایندگان مجلس خواستار دعوت از رئیسجمهوری به مجلس شده تا در یک جلسه غیرعلنی درباره فیلترینگ تلگرام توضیحاتش را ارائه دهد.
«علی نوبخت»، نماینده مردم تهران، در این نامه خطاب به نمایندگان آورده است: «آیا در این کشور، مجلس شورای اسلامی منبعث از آرای میلیونها ایرانی با آن همه اختیارات ملهم از قانون اساسی (خونبهای هزاران شهید و تلاش همه گروهها) وجود دارد یا خیر؟». او در ادامه خطاب به نمایندگان آورده است: «با توجه به اینکه شما بزرگواران و حقیر در شروع کار نمایندگی برای حفظ منافع ملی سوگند یاد کردهایم، پیشنهاد میشود درباره فیلترینگ تلگرام از جناب رئیسجمهور بهعنوان رئیس شورایعالی امنیت ملی در یک جلسه غیرعلنی مجلس دعوت به عمل آید تا توضیحات لازم را بدهند. چنانچه قانع شدیم که برای حفظ منافع ملی باید این حرکت را تأیید کنیم که تکلیف روشن است». «علی نوبخت» که برادر «محمدباقر نوبخت»، سخنگوی دولت است، در پایان این نامه آورده که «در غیراینصورت نمایندگان برای جلوگیری از سقوط دیوار اعتماد عمومی که مدعی است متأسفانه تَرکهای زیادی در چند سال اخیر خورده است و حفظ اقتدار قانونی مجلس با رایزنیهای فشرده به وظیفه قانونی و ملی و عقلی و منطقی خود عمل کنند».
قانون چه میگوید؟
طبق آییننامه داخلی مجلس، جلسه علنی میتواند به تقاضای کتبی رئیسجمهوری یا یکی از وزرا یا 10 نفر از نمایندگان، به صورت غیرعلنی تشکیل شود. از سوی دیگر، وظیفه قانونی مجلس نظارت و قانونگذاری تعریف شده است که در باب نظارت، اصل 88 قانون اساسی اعلام میکند: «در هر مورد که حداقل یکچهارم کل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیسجمهور یا هریک از نمایندگان از وزیر مسئول، درباره یکی از وظایف آنان سؤال کنند، رئیسجمهور یا وزیر موظف است در مجلس حاضر شود و به سؤال جواب دهد و این جواب نباید درباره رئیسجمهور بیش از یک ماه و درباره وزیر بیش از 10 روز به تأخیر بیفتد؛ مگر با عذر موجه به تشخیص مجلس شورای اسلامی». اصل 113 قانون اساسی هم درباره وظایف رئیسجمهوری آورده: «پس از مقام رهبری رئیسجمهور عالیترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیما به رهبری مربوط میشود، برعهده دارد». در بخشی از سوگند رئیسجمهوری هم که او در مجلس قرائت میکند، آمده: «من بهعنوان رئیسجمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که برعهده گرفتهام، به کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت کنم».
چه کسی فیلتر کرد؟
اما «نوبخت» در حالی خواهان توضیحات رئیسجمهوری برای فیلترینگ تلگرام است که دوشنبه هفته پیش، خبرگزاری میزان (وابسته به قوه قضائیه) در خبری فوری، از صدور دستور قضائی درباره مسدودسازی پیامرسان تلگرام خبر داد. طبق این خبر، بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران اعلام کرد: «همه ارائهدهندگان خدمات دسترسی به اینترنت کشور بهویژه شرکت ارتباطات زیرساخت و اپراتورهای تلفن و دارندگان پروانه ارائه خدمات ارتباطات ثابت مکلف هستند از تاریخ 10/02/97 نسبت به اعمال مسدودسازی کامل وبسایت و اپلیکیشن شبکه اجتماعی تلگرام اقدام نمایند». در پایان این دستور قضائی هم آمده: «متذکر میگردد اعمال مسدودسازی باید به نحوی اجرا شود که محتوای شبکه مذکور با هیچ نرمافزاری (اعم از فیلترشکن و نظایر آن) در کشور قابل دسترس نباشد، تخلف از اجرای این دستور مستوجب تعقیب کیفری خواهد بود». 18 دی ماه 96 یعنی مدتی پس از حوادث دیماه 96 که تلگرام فیلتر شده بود، روحانی در سخنانی به شدت از فیلترینگ تلگرام انتقاد کرده بود: «شبکهای به خاطر شرایط امنیتی کشور چند روزی بسته بود، بعد حالا میخواهید سوءاستفاده کنید؟ بگویید حالا که بسته بود، خیلی خوب بود؛ شب راحت خوابیدیم؛ برای ابد بسته باشد؟
تو راحت خوابیدی؛ 40 میلیون نفر گرفتار بودند؛ فکر کردی تو هستی فقط؟ صد هزار نفر شغلشان را در این یک هفته از دست دادهاند؛ تو شغلت بهتر شده! باید به خواست و زندگی مردم توجه کنیم. در این چند روزی که یکی از شبکهها بسته بود و گفتم بازش کنند، دیدم چند تا از اینها نامه نوشتند کهای کاش بسته میماند. شما چرا عجله کردید و فلان. نمیگویند چند نفر در این شبکهها اجناسشان را به نمایش میگذارند و به فروش میرسانند. آن طلبه گوشه حجره مدرسه فیضیه هم کتابی را که نمیخواهد، از طریق یکی از همین شبکهها به فروش میرساند؛ میگوید من این کتابها را دارم و قیمتشان فلان مقدار است و هرکسی میخواهد، آدرس من این است. آن فردی هم که بخواهد از خانه با تاکسی برود، ترجیح میدهد از این فضا استفاده کند».
رئیسجمهوری با بیان اینکه با استفاده از فضای مجازی امور زندگی مردم تسهیل شده است، گفت: «البته هر چیز خوبی در کنار خود بدیهایی هم دارد؛ اما نمیتوان گفت که بهطور مثال به خاطر خطراتی که اتومبیل و موتورسیکلت دارد، کارخانه تولید این محصولات به طور کامل تعطیل شود یا نمیتوان گفت که اگر در کتابی یک خط علیه من نوشتهاند، به طور کل چاپ کتاب در کشور ممنوع شود». البته او بعدها هم از گردش آزاد اطلاعات دفاع کرده بود و از بستن فضای مجازی انتقاد کرده بود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.