رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 366410

روش های درمان زگیل تناسلی

رپورتاژ خبری / زگیل تناسلی عارضه پوستی مسری و شایع است که روی پوست نواحی اندام تناسلی یا مقعد و اطراف آن ایجاد شده و از طریق رابطه جنسی به افراد منتقل می شود.

div>

زگیل تناسلی عارضه پوستی مسری و شایع است که روی پوست نواحی اندام تناسلی یا مقعد و اطراف آن ایجاد شده و از طریق رابطه جنسی به افراد منتقل می شود.

زگیل تناسلی توسط برخی انواع ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) ایجاد می شود. ویروس HPV از شایع ترین انواع عفونت های رابطه جنسی (STD) است و برخی انواع آن، در صورت عدم درمان ممکن است باعث بروز سرطان شود.

برخی انواع کم خطر ویروس اچ پی وی به زگیل تناسلی روی ناحیه تناسلی (فرج) زنان، واژن، دهانه رحم، راست روده، مقعده، آلت تناسلی یا کیسه بیضه منجر می گردد.

زگیل تناسلی احتمالا با درد و خارش همراه است اما به طور کلی ضایعه خطرناکی محسوب نمی شود، گاهی بعد از مدتی خود به خود از بین رفته و محو می شود و در سایر موارد با داروها و روش های مختلف قابل درمان است، مگر در موارد خاص که برخی انواع HPV ممکن است باعث بروز سرطان دهانه رحم یا سرطان فرج (وولو) در زنان شود.

این عارضه بسیار شایع بوده و حدود 360 هزار نفر در طول سال به آن دچار می شوند.

روش های درمان زگیل تناسلی

هیچ درمان قطعی و موثر برای از بین بردن کامل زگیل تناسلی و عدم بازگشت عارضه وجود ندارد.

در 10 تا 20 درصد موارد، زگیل تناسلی بعد از سه تا چهار ماه خود به خود محو شده و از بین می رود اما ویروس HPV در خون باقی مانده و در طول زندگی فرد ممکن است چندین بار باعث بروز زگیل های تناسلی شود.

همچنین با توجه به اینکه عدم مشاهده زگیل تناسلی به معنای عدم سرایت آن به دیگران نخواهد بود، مدیریت علائم زگیل تناسلی برای جلوگیری از انتقال ویروس به دیگران اهمیت می یابد.

پزشک پس از تشخیص عارضه ممکن است روش های درمانی موضعی زیر را تجویز کند:

1. کرم آلدارا: نوعی پماد است که با عوارضی همچون سوزش پوستی همراه است.

2. پودوفیلوم رزین: که بصورت موضعی و توسط متخصص قابل استفاده است.

3. پودوفیلوکس ( کاندی لوکس + پودوفیلین): به صورت موضعی و در خانه قابل استفاده است. تاثیر آن از پودوفیلوم رزین بیشتر بوده و برای پیشگیری نیز مفید می باشد.

4. اسید تری کلرواستیک: که به صورت موضعی استفاده می شود اما معمولا درمان کاملی نبوده، احتمال بازگشت عارضه در آن بیشتر است و با درد و سوزش همراه است.

5. تزریق داروی اینترفرون: این روش معمولا زمانی که روش های دیگر موثر نباشد استفاده می شود اما عوارض جانبی زیادی دارد.

در صورتی که زگیل تناسلی به مرور زمان و با داروهای بالا از بین نرود، پزشک ممکن است از جراحی های کوچک برای برداشتن زگیل تناسلی استفاده کند که شامل روش های زیر است:

1. الکتروکوتر: در این روش زگیل ها با استفاده از جریان الکتریکی سوزانده می شوند، به بی حسی موضعی نیاز است و اثر زخم به جای می گذارد.

2. کریوتراپی (سرما درمانی): در این روش با استفاده از نیتروژن مایع، زگیل ها را منجمد می کنند. از بهترین روش های درمانی محسوب می شود. زیرا نتیجه خوب با کمترین عوارض را به همراه دارد.

3. لیزر درمانی: این روش برای درمان زگیل های بزرگ یا دوباره عود کرده، استفاده می شود. ممکن است نیاز به بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل داشته باشد. از معایب آن می توان به هزینه بالا، طولانی شدن دوره بهبودی و زخم اشاره کرد.

4. عمل جراحی: زگیل های کوچک برداشته شده و نیاز به بیهوشی موضعی یا عمومی می باشد. این روش نسبت به سایر روش ها موثرتر است اما احتمال بازگشت عارضه زیاد است.

نکته: لازم به ذکر است با استفاده از این روش ها زگیل تناسلی از بین می رود اما ویروس HPV که در خون است ممکن است همچنان باقی بماند.

نکته: زنان مبتلا به زگیل تناسلی، ممکن است هر سه تا شش ماه پس از درمان اولیه نیاز به انجام تست پاپ اسمیر داشته باشند تا پزشک از عدم ابتلا به سرطان دهانه رحم در این افراد مطمئن شود.

نکات مهم بعد از برداشتن زگیل تناسلی

– ناحیه را تمیز نگه داشته و از زخم شدن یا خراشیدگی آن خودداری کنید.

– تا حد امکان تا بهبودی کامل از رابطه جنسی اجتناب کنید.

– در صورت متورم شدن ناحیه مورد نظر می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید.

درمان زگیل با گیاهان دارویی

برخی درمان های خانگی برای زگیل تناسلی وجود دارد که در برخی موارد اثربخش بوده اما توصیه اکید می شود قبل از اقدام به هرگونه درمان خانگی حتما با پزشک مشورت کنید.

درمان گیاهی زگیل تناسلی

1. روغن درخت چای

روغن درخت چای دارای خاصیت ضدقارچی است که برای درمان قارچ و مشکلاتی همچون شپش سر و زگیل تناسلی مفید است.

کافیست 1 قطره روغن درخت چای رقیق شده (ترکیب 1 قطره روغن درخت چای و 1 تا 2 قطره روغن حامل مانند روغن نارگیل) را به صورت مستقیم روی زگیل اعمال کنید.

بهبود زگیل تناسلی با روغن درخت چای ممکن است با سوزش یا التهاب در ناحیه زگیل همراه باشد که به دلیل کاهش اندازه زگیل رخ می دهد.

هشدار:

– جهت تست حساسیت، حتما قبل از استفاده، اندکی روغن درخت چای رقیق شده روی پوست دست بمالید و بعد از 24 ساعت اگر عوارضی به همراه نداشت از آن استفاده کنید.

– از استعمال داخلی روغن درخت چای در دهان یا واژن خودداری کنید.

– برای نتیجه بهتر، لازم است این درمان به صورت مکرر در چند هفته انجام شود، در صورت بروز تحریکات پوستی شدید، درمان را متوقف کنید.

2. چای سبز

چای سبز نیز تاثیر خوبی در درمان زگیل تناسلی دارد. از چای سبز در کرمی به نام سینه کاتچین استفاده شده که برای درمان زگیل تناسلی به کار می رود.

همچنین می توانید عصاره چای سبز خریداری کرده و 1 تا 2 قطره از آن را به روغن نارگیل افزوده و روی ناحیه مورد نظر بمالید.

3. سیر

عصاره سیر نیز برای درمان خانگی زگیل تناسلی موثر است. برای اینکار کافیست مقداری عصاره سیر را به طور مستقیم روی زگیل ها قرار داده یا پد مخصوص (گاز پانسمان) را به مخلوط عصاره سیر و روغن آغشته کرده و روی زگیل بمالید.

4. سرکه سیب

سرکه سیب به دلیل خاصیت اسیدی تقریبا مشابه داروهای اسیدی ضد ویروس عمل می کند.

کافیست پنبه ای را به سرکه سیب آغشته کرده و روی زگیل ها بمالید.

5. مصرف سبزیجات

خوردن سبزیجات ترد مانند کلم، کلم بروکلی، جوانه بروکلی، گل کلم و کلم پیچ برای درمان زگیل تناسلی مفید هستند. این سبزیجات حاوی ترکیبات ایندول 3 کاربینول هستند و توصیه می شود روزانه 4 یا 5 بار مصرف شوند.

6. فولات و ویتامین B12

ارتباط نزدیکی میان کمبود فولات و B12 و افزایش خطر ابتلا به ویروس HPV وجود دارد. مصرف مولتی ویتامین یا فولات و مکمل های B12 ممکن است از بدن در برابر عفونت HPV محافظت کرده و به درمان زگیل تناسلی کمک کند.

7. رژیم غذایی و سبک زندگی

توصیه می شود از عوامل استرس زا و دخانیات دوری کرده و مواد غذایی زیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:

– مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ( مانند بلوبری، گیلاس، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و کدو)
– برگ های سبز تیره مانند اسفناج و کلم بروکلی
– غلات کامل
– بادام
– لوبیا

این مواد غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و باعث کاهش خطر عود HPV می شود.

همچنین لازم است مواد غذایی زیر را از رژیم غذایی خود حذف کنید:

– مواد غذایی مستعد آلرژی ( مانند لبنیات، سویا، ذرت، مکمل های غذایی)
– غذاهای تصفیه شده ( مانند نان سفید و ماکارونی)
– گوشت قرمز
– غذاهای فراوری شده با چربی ترانس
– کافئین و سایر مواد غذایی تحریک کننده

نکته: هرگز از درمان های مرتبط با زگیل دست یا اندام های دیگر بدن برای درمان زگیل تناسلی استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث ایجاد مشکلات بیشتر شود.

پیشگیری از زگیل تناسلی

واکسن های زگیل تناسلی

تزریق واکسن از بهترین روش ها برای پیشگیری از انواع ویروس HPV می باشد.

امروزه دو نوع واکسن به نام های گارداسیل و گارداسیل 9 تولید شده که از ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم جلوگیری می کند.

واکسن گارداسیل از بروز عفونت چهار گونه ی 6، 11، 16 و 18 که از شایع ترین انواع HPV هستند پیشگیری می کند. اگرچه اثر آن برای افراد مبتلا به این ویروس کمتر از سایرین است.

واکسن گاراسیل 9 علاوه بر انواع ذکر شده در بالا، از گونه های 31، 33، 45، 52 و 58 نیز پیشگیری می کند.

تزریق واکسن گارداسیل و گارداسیل 9 برای افراد سنین 9 تا 26 سال تایید شده است و تزریق معمولا در سه دوره زمانی انجام می شود.

تحقیقات درباره اثر واکسن های زگیل تناسلی در افراد مسن در حال انجام است.

واکسن دیگری به نام سرواریکس نیز تولید شده است که از ابتلا به HPV گونه 16 و 18 که به سرطان دهانه رحم منجر می شوند پیشگیری کرده اما برای جلوگیری از زگیل تناسلی (گونه 6 و 11) موثر نیست.

واکسن سرواریکس توسط FDA برای زنان 10 تا 25 ساله تایید شد اما از سال 2016 از بازار ایالات متحده خارج شد.

بهترین زمان تزریق واکسن زگیل تناسلی قبل از آغاز فعالیت جنسی و در دوران نوجوانی، زمانی که فرد هنوز در معرض ابتلا به HPV قرار نگرفته است، می باشد.

پیشگیری از زگیل تناسلی با سلامت رابطه جنسی

علاوه بر واکسن، رعایت نکات بهداشتی و جنسی در روابط جنسی نیز تا حد زیادی احتمال ابتلا به عفونت های HPV و زگیل تناسلی کاهش می دهد. که از آن جمله می توان به نکات زیر اشاره کرد:

– استفاده از کاندوم
– عدم رابطه با افرادی که علائم زگیل تناسلی دارند.
– ترک سیگار، افراد سیگاری بیشتر از سایرین در معرض ابتلا و برگشت زگیل تناسلی می باشند.
– قرص های جلوگیری از بارداری به طور غیرمستقیم در ابتلای فرد موثر است، زیرا مصرف این قرص ها باعث افزایش روابط جنسی خطرناک و بدون کاندوم یا رابطه جنسی با افراد مختلف می شود.

هشدار: استفاده از کاندوم به صورت قطعی از ابتلا به زگیل تناسلی جلوگیری نمی کند زیرا تماس پوستی با نواحی اطراف ناحیه تناسلی ممکن است موجب انتقال عارضه شود.

زگیل تناسلی در دوران بارداری

گاهی در طول دوران بارداری علائم زگیل تناسلی ظاهر شده، عفونت های خفته عود می کند یا تعداد آن افزایش می یابد و در صورتی که در نواحی واژینال یا دهانه رحم ایجاد شود باعث بروز مشکلاتی در طول زایمان طبیعی خواهد شد.

گاهی پزشک برای جلوگیری از زایمان سخت اقدام به برداشتن زگیل ها قبل از زایمان می کند.

زگیل های تناسلی معمولا بعد از زایمان خود به خود از بین می رود اما ممکن است به نوزاد سرایت کرده یا باعث بروز بیماری هایی همچون پاپیلوماتوز مجدد تنفسی و مسدود شدن مجرای تنفسی در نوزادان شود.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها