گفت وشنود داغ زنان در باره فضاهای شهری و خشونت
ساعت۲۴- اعظم پویان- نشست "فضاهای شهری و خشونت ساختاری علیه زنان" در خانه اندیشمندان علوم انسانی در حالی برگزار شد که پس از سالهانماینده دولت در مقابل نماینده فعالان حقوق زنان قرار گرفت.این اتفاق در حالی رخ دادکه سالهاست هر نوع حرکت برای احقاق حقوق افراد کمتر دیده شده در قانون، مانند زنان و کودکان از سوی مقامهای دولتهای قبلی به عنوان جنبش تعبیر می شد. با وجود محدودیت هایی که برای فعالیت مرتبط با زنان وجود دارد همچنان کسانی هستند که شاید نتوان نام تشکل را بر آنها گذاشت ولی به صورت گروهی برای افزایش حقوق زنان و کودکان تلاش می کنند. حضور نماینده دولت تدبیر و امید در این نشست ها می تواند بارقه امیدی هرچند کمرنگ در جهت پا گرفتن این نوع تشکل ها باشد. قانون نانوشته ای وجود دارد که نهادهای دولتی روی عامل خشونت تمرکز دارند و فعالان حقوق زنان بر روی قربانیان این خشونت ها.

قانونهایی در جهت افزایش قدرت مردان
او ادامه داد: اگردولتها ازاین شرایط و تغییر نگرش ها راضی نیستند باید با روش های صحیح با آن برخورد کنند. تمام این تغییرات در خانواده باعث شد مردسالاری در خانواده ها تعدیل پیدا و مردان قدرت گذشته ای که بر روی زنان خود داشتند ندارند را تا اندازه ای از دست بدهند و این مورد قبول تفکر سنتی جامعه نیست. در این شرایط بود که برخی افراد شروع کردند به تبلیغ برای ازدواج با وام ازدواج و یا ازدواج دانشجویی و غیره که موثر نبود. بعد سعی شد قدرت مردان افزایش یابد و قوانین خانواده ای مطرح شد و بدون اینکه درخواست اجتماعی برای آن باشد قدرت مردان را درآن خانواده بیشتر کردند. اجازه چند همسری، صیغه و ازدواج موقت مطرح شد همچنین بحث مهریه و تعیین سقف برای آن فراهم کردند ولی بازهم تغییرات زیادی اتفاق نیافتاد تا برخی تغییرات دیگر انجام شد و تغییراتی درجهت کم کردن اختیارات زنان در عرصه عمومی بود زیرا این عرصه از نظر آنها جایی نیست که زنان حضور داشته باشند مانند استادیوم های ورزشی. بعد از آن در دانشگاه تفکیک جنسیتی ایجاد کرده و بومی گزینی کردند و دخترها را هم به نوعی از برخی رشته ها و دانشگاه ها محروم کردند. در برخی سازمان ها تفکیک جنسیتی انجام شد اتاق مردانه و زنانه ایجاد کردند و در فضاهای عمومی اندرونی در بیرونی ساختند و یک فضای خصوصی درعمومی ساختند مثل واگن های مترو، بیمارستان زنانه و کافی شاپ زنانه و پارک زنانه ساخته شد که برخی مورد استقبال قرار گرفت و برخی هم استقبال نشد.
اعزازی در رابطه با استدلالی که در پشت سر این تغییرات بود گفت: یک استدلال این بود که زن ها را در محیط امن نگه می داریم تا از آزار و اذیت زنان دور باشند و دیگری دقیقا عکس این مسئله استدلال شد و اینکه زن ها باعث می شوند مردان به ناهنجاریها کشیده شودند و منحرف شوند. اما در پشت هردو این استدلال ها این بود که جای زن در خانه است و نباید در فضای عمومی حضور داشته باشد و اگر در این شرایط مجبورند حضور داشته باشند سعی شود برای آن ها یک حصاری کشیده شود مانند پارکی خاص زنان و به نوعی زنان در جامعه نامرئی شوند و این روش های ساختاری بود که منجر به خشونت علیه زنان شد.
وی افزود: گروهی ازمردان از طریق آزارها وخشونتهایی که علیه زنان در فضاهای عمومی رواج دارد قصد دارند نشان دهند که فضاهای عمومی برای ماست و بدن کسانیکه در این فضاها هستند کنترل می کنیم و اگر آنگونه که ما می خواهیم نباشند دست به خشونت میزنیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر با دو گروه از مردان روبرو هستیم. مردانی که هویت مردانه خود را از طریق کنترل کامل روی زنان و بدن آنها کسب می کنندو مردی را مردترمی دانند که بتواند زن خود را کنترل و نظارت کند و البته برای همه این ها موارد قانونی هم در نظر گرفته شده است و گروه دیگر شامل مردهایی است که مردانگی خود را تنها اعمال قدرت روی دیگری نمی بینند و این مسائل برای شان مهم نیست و اجازه انتخاب به زن می دهند.
اعزازی افزود: زنان در اینجا به عنوان نشانه ای از رابطه میان دو گروه از مردان قرار می گیرند. مردانی که حق انتخاب به زنان خود می دهند و مردانی که حق انتخاب به زنان خود نمی دهند. در این بین زنان مقاومت کردند و در فضای عمومی آمدند و آنانیکه تصور میکنند هویت مردانه اجتماعی شان در خطر قرار گرفته است دست به اعمال خشونت می زنند وبه مردان دیگر هشدار می دهند که اگر شما روی زنان خود تسلط ندارید ما روی زنان شما تسلط پیدا خواهیم کرد. ساختار خشونتی جامعه به خشونت در فضای عمومی جامعه می انجامد و به دنبال آن خشونت در لایه های عمومی بر می گردد به خشونت در خانواده. در نهایت مقرراتی که فضای جامعه را مردانه وزنانه می کند منجر به این نوع خشونت ها علیه زنان می شود.
پیشنهادی از طرف فعالان حقوق زنان ارایه نشده است
به گزارش ساعت۲۴ اشرف گرامی زادگان به عنوان نماینده معاونت امور زنان ریاست جمهوری در رابطه با اجازه فعالیت برای احقاق حقوق زنان گفت: دولت همیشه در کنار فعالان حقوق زنان بوده و خواهد بود ولی متاسفانه تاکنون نوشته ای بدست ما نرسیده است که پیشنهادات فعالان حقوق زنان در آن مطرح شده باشد.
وی راجع به خشونت در فضاهای شهری گفت: متاسفانه حتی در شعارهایی که شهرداری بر در و دیوار شهر تبلیغ می کند خشونت وجود دارد و شایسته شهروندان نیست. استاندارد شهری در تهران که هویت نامغشوش دارد و تبلیغات شهری با روحیه ما سازگار نیست نقوش شهری باجغرافیای شهری همخوانی ندارد و پل های هوایی این شهر امنیت ندارد.
وی همچنین راجع به نحوه پیشنهاد قانونی به مجلس در ارتباط با احقاق حقوق زنان گفت: به دوصورت برای زنان برنامه ریزی می شود یکی به صورت طرح که مجلس ارایه می کند و اگر تصویب شود قانون می شود و دیگری به صورت لایحه است که از طرف دولت مطرح می شود. دولتی ها می خواهند کار انجام شود اما متاسفانه در طرح های مجلس چیزی جز امر به معروف و نهی از منکر بیرون نمی آید . در دولت هم ما وارث انبوهی از لایحه ها شدیم که از دولت قبلی به جا مانده بود و خانم مولارودی خواستند که تمام لوایح مربوط به زنان بررسی شود، آنچه عملی بود نگه داشتیم و هرچه غیر از آن بود کنار گذاشتیم.وی در رابطه با موضوع تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها گفت: دولت چهار وزیر به مجلس معرفی کرد که همگی مخالف تفکیک جنسیتی بودند ولی رای نیاوردند و علت آن این بود که نمی خواستند دیدگاهی که دولت دارد در جامعه اجرا شود. دولت همیشه با تفکیک جنسیتی مخالف است.
گرامی زادگان در رابطه با پیشنهاد یکی از فعالان حقوق زنان در باره دعوت از این فعالان برای حضور در جلسات دولتی که در رابطه با زنان تصمیم گیری می کنند گفت: ما هم در آنجا مهمان هستیم و هرکسی پیشنهادی در این زمینه دارد مکتوب اعلام کند تا رسیدگی شود.
وی اعلام کرد هرکسی در هر وزارتخانه و هر نهاد و ارگانی دیدگاه و پیشنهادی در رابطه با ورود به مسئله زنان و کودکان دارد به معاونت اعلام کند و ما در برنامه توسعه ششم لحاظ کرده واصلاحاتی را به عمل خواهیم آورد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.