حمایت از روحانی یکی از دلایل ضربه به اصلاحطلبان بود
ساعت 24- فشار حداکثری آمریکا هرروز اقتصاد ایران را به مسیر سختی هدایت میکند. در سیاست داخلی نیز نارضایتی معیشتی و بیاعتمادی مردم تشدید شده است و کشور با شیوع کرونا در شرایط خاصی قرار گرفته است
اصولگرایان امروز پیروزی خودرا به دلیل عدم اقبال مردم به جریان اصلاحات میدانند، این نظریه را تا چه اندازه دقیق میدانید؟
میزان مشارکت در انتخابات از مولفههای ارزشی است، ثابت کردن آن اما نیازمند مولفههای غیر ارزشی و خنثی است بنابراین اصلاحطلبان باید به طور دقیق آسیب شناسی کنند که ببینند چه اتفاقی رخ داد که اقبال گسترده مردم به این میزان افول کرد البته من سابقا هم گفته بودم که ریزش از جریان اصلاحات به معنای ریختن عقبه اجتماعی آنها در سبد رای اصولگرایان نیست اما به هر حال این موضوع برای کل نظام یک نقص محسوب میشود که این ریزش از بدنه اصلاحات طی تحولات اخیر اتفاق افتاده است.
با این وجود دلیل کاهش سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان را چه موضوعی میدانید؟
اصلاحطلبان حتما باید بررسی کنند و ببینند که چرا اقبال آنها با چنین ریزشی مواجه شده است. درنهایت اگر نیروهای جریان اصلاحطلبان بتوانند اصلاحات درون جریانی انجام بدهند و دلایل را به درستی بررسی کنند و در جهت رفع آن هم بربیایند جامعه بازهم به آنها اقبال نشان میدهد اما اگر به دنبال دلایل واهی بروند و خود را مبرا از هر عیب و نقصی بدانند و فکر کنند اتفاقات اخیر تصادفی بوده، قطعا شرایط به همین شکل میماند و جامعه هم به آنها اقبالی نشان نمیدهد و حتی وضع بدتر از این که هست، خواهد شد.
اصولگرایان گمانه زنی زودهنگامی را مبنی بر ادامه پیروزی در انتخابات مجلس و بسط آن به انتخابات ریاست جمهوری در 1400 مطرح کردهاند، از دیدگاه شما این احتمال تا چه اندازه به حقیقت نزدیک است؟
امیدواری اصولگرایان و خوشحالی آنها برای تکرار پیروزی در انتخابات 1400 بیراه هم نیست چراکه تجربه در عرصه سیاست نشان داده است معمولا جریانی که به طور قاطع مجلس را در دست میگیرد کرسی ریاست جمهوری هم توسط همان جریان فتح خواهد شد. مگر آنکه اتفاقاتی خاصی در عرصه سیاست رخ بدهد و بدنه اجتماعی اصولگرایان هم از آنها زده شوند در آن صورت این شادیها بی فایده خواهد بود. در واقع در حال حاضر هردو جریان وضعیت حساسی دارند و اصولگرایان هم تحت شرایط خاصی میتوانند به پیروزی در انتخابات 1400 امیدوار باشند.
چه عملکردی از سوی جریان اصلاحات میتواند بدنه اجتماعی این جریان را ترمیم کند؟
اصلاحطلبان باید عالمانه بررسی کنند و متوجه نقاطی که از آن آسیب دیدهاند، بشوند و پس از آن صادقانه مشکلات خود را با مردم در میان بگذارند. مردم اگر از اصلاحطلبان صداقت ببینند بازهم آنهارا در عرصه سیاست میپذیرند و به این جریان اقبال نشان میدهند اما اگر جریان اصلاحطلب بخواهد فرافکنی کند و مسئولیت خودرا در قبال مردم و جامعه نپذیرد طبیعتا نباید توقع تغییری در اقبال عمومی مردم داشته باشد و نوید اصولگرایان برای پیروزی در انتخابات 1400 محقق خواهد شد.
فکر میکنید حمایت از دولت روحانی چه میزانی در این ریزش موثر واقع شده باشد؟
برای آسیب شناسی جریان اصلاحات و نحوه مواجهه آنها با انتخابات 1400 نیاز به بررسیهای کارشناسانه و صادقانه وجود دارد اما اینکه امروز بخواهیم وضعیت فعلی جریان اصلاحات را به گردن روحانی و حمایت از او بیندازیم بازهم دچار فرافکنی شدهایم که نتیجهای هم ندارد، باید تحقیقاتی صورت بگیرد تا اشکالات واقعی ریزش و افول سرمایه اجتماعی اصلاحطلبان مشخص شود نه اینکه برای آن بهانه تراشی کنیم البته شاید یکی از دلایل آن به حمایت از روحانی بازگردد اما همه دلایل به این موضوع برنمی گردد و نیاز به آسیب شناسی دقیق در این زمینه وجود دارد جریان اصلاحات باید اشتباهات خود را بپذیرد تا بتواند زودتر به نتیجه برسد، حواشی باید کنار گذاشته شوند تا بتوانیم به دلایل قطعی و اصلی برسیم و آنهارا رفع کنیم. تقلیل دادن مشکلات به مسائل ساده نمیتواند دردی از جریان اصلاحات دوا کند.
با این تفاسیر باتوجه به بحرانهای امروز کشور حدس واحتمالات در خصوص تحولات سیاسی تا چه اندازه قابل تکیه است؟
ایران امروز در بدترین وضعیت خود از هر لحاظ به سر میبرد و از تمام ابعاد سیاسی اجتماعی فرهنگی اقتصادی دچار بحران شده است. در این وضعیت بحرانی و حساس هیچ تحول و اتفاق سیاسی قابل پیشبینی نیست. ایران امروز درگیر بحرانی است که ابر بحران محسوب میشود و نسبت به مشکلاتی که اخیرا کشور از سر گذرانده از همه بزرگتر و مشکل تر است. به همین دلیل هم نمیتوانیم ارزیابی دقیقی از آینده داشته باشیم، ما باید از این بحران عبور کنیم و جامعه به یک وضعیت متعادل برسد تا بتوانیم ارزیابی کنیم در آینده سیاسی کشور چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.