بنابراین ارتش آغاز سال ۱۴۰۰ را با شلیک ۸ توپ نظامی به صورت نمادین در کنار برج آزادی جشن گرفت. بنابر اظهار برخی فعالین میراث فرهنگی شلیک این توپهای مشقی آن هم درست در کنار برج آزادی بی تأثیر روی این بنای تاریخی نبوده است؛ بنایی که امسال پنجاهمین سال ساختش را جشن میگیرد.
اکنون ترکهایی روی دیوارههای طبقه آخر برج آزادی قابل مشاهده است که مدیران این بنای فرهنگی و تاریخی ادعا میکنند پیش از این وجود نداشته و باید کارشناسان میراث فرهنگی تازگی و علت آنها را تشخیص دهند.
مدیریت مجموعه تاریخی و فرهنگی برج آزادی زیر نظر بنیاد رودکی از خبرنگاران میراث فرهنگی دعوت کرد تا از این بنا دیدن کنند آنها ترکهایی را کنار پنجرههای گنبد فیروزهای نشان داده و احتمال دادند این ترکها که تا قبل از عید دیده نشده اند؛ در اثر صدا و ارتعاشات توپهای مشقی به وجود آمده باشند. همچنین از خبرنگاران خواسته شد برداشت خود را از این ترکها اظهار کنند. چون اعلام قطعیت درباره علت ترکهای بوجود آمده از سوی مدیران برج یا مدیران بنیاد رودکی، نیاز به بررسی کارشناسان میراث فرهنگی دارد. با این وجود ادعا میشود که این ترکها تا قبل از شلیک توپها نبوده است.
هر چند که در بازدید خبرنگاران از بنای برج آزادی مشخص شد که این ترکها تنها در بخش بام برج آزادی وجود ندارد و طی سالها بی توجهی به حفاظت از این بنای تاریخی ترکهای زیادتری به این بنا وارد شده است و دیوار نویسی ها و آتش بازیها؛ کاشی و سنگهای برج آزادی را از بین برده و آبیاری چمنهای اطراف برج آزادی و عدم رسیدگی به نفوذ آب به داخل بنا، بخشهای زیادی از آن را دچار نم زدگی، شوره و ریزش کرده است. با این وجود برای تأیید خسارت ناشی از شلیک توپها هنوز مدیریت برج آزادی نامه و درخواستی به وزارت میراث فرهنگی نداده است با این بهانه که تعطیلات نوروزی در پیش بود.
ایرانیها همیشه توپ در میکردند اما نه وسط شهر!
در این ارتباط و در بازدید از برج آزادی، احمد محیط طباطبایی تهران شناس نیز حضور داشت. وی به تاریخچه شلیک توپ در هنگام سال نو اشاره کرد و توضیح داد: در اروپا میدانهای ساعت و در ایران قدیم، میادین توپخانه ایجاد میکردند. در این میادین توپهایی میگذاشتند که کار ساعت را میکردند یعنی در مواقعی مانند افطار، سحر، مناسبتها و اتفاقات مهم و آغاز سال نو، توپ به سمت شرق یعنی طلوع آفتاب شلیک میشد. در کنار این توپها در میادین هیچ بنای دیگری جز توپ نبود.
رئیس ایکوم ایران بیان کرد: میدان توپ خانه اولی، رو به روی کاخ گلستان در میدان ۱۵ خرداد فعلی بود. در زمان ناصری با گسترش شهر، میدان توپخانه به میدان امام خمینی فعلی تغییر کرد. در دوره پهلوی اول نیز توپ را به میدان مشق منتقل کردند. اما به جای توپ از مروارید استفاده میکردند تا یک رفتار فرهنگی باشد. بنابراین نفس توپ در کردن الزاماً بد نیست چون از زمان قدیم در ایران رواج داشته اما اینکه کجا این کار انجام شود مهم است. جای توپ در کردن در میدانی است که چیزی در آن میدان نباشد نه کنار یک بنای تاریخی.
محیط طباطبایی افزود: میشد جای مناسبی را برای آن در نظر گرفت مانند ورودی شرقی تهران. اما اکنون میدان آزادی داخل شهر محسوب میشود نه اطراف شهر. شلیک توپ نظامی ولو مشقی آن هم در کنار برج آزادی، حتماً ارتعاشاتی دارد که روی بنا بی تأثیر نیست!
غافلگیری مدیران برج آزادی از شلیک ۸ توپ نظامی!
صبح همان روز آغاز سال نو، نیروی انتظامی نیز مراسم رژه برگزار کرد اما مدیریت مجموعه برج آزادی را در جریان برنامه گذاشت و توانست هلی کوپتری را نیز کنار برج به زمین بنشاند. اما برای برگزاری برنامهای که ارتش مسئول آن بود گویا تنها با شهرداری هماهنگی لازم انجام شده و مدیریت برج آزادی از آن خبر نداشت. در این باره، حمیدرضا خاکباز مدیر اجرایی برج آزادی گفت: هیچ هماهنگی با ما و بنیاد رودکی نشده بود و ما اساساً از موضوع بی خبر بودیم.
این مراسم درحالی اجرا شد که مدیریت برج آزادی در همان روز تعطیل و هیچیک از کارکنان در برج حضور نداشتند. آنها میگویند که پس از انتشار فیلمهای مربوط به شلیک توپها غافلگیر شدیم.
پیش از این مدیران برج آزادی، مسئولیت فضای سبز اطراف این بنا را متوجه شهرداری دانسته بودند و تنها اتفاقات مربوط به داخل برج را متوجه مدیریت برج آزادی و بنیاد رودکی میدانستند.
نم زدگی و ترک در بسیاری از بخشهای دیگر برج دیده میشود
اما الان با این اتفاق، مدیریت برج آزادی از عدم هماهنگی شهرداری بیشتر گلایه دارد هر چند که گویا هماهنگی با شهرداری تهران برای اجرای این مراسم کفایت می کرده و لزومی برای هماهنگی با مدیریت بنای تاریخی وجود نداشته است!
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.