جبلی در "دانشگاه شریف": طهماسب و عطاران خطخورده نیستند، ۲۰:۳۰ باید تغییر کند!
ساعت24-رییس صدا و سیما در گفتوگویی صریح با دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف گفت: صداوسیمایی را تحویل گرفتهایم که هرکسی در آن رئیس است؛ مجری، خبرنگار، تهیهکننده برای خود تشخیص میدهد اما ما باید تشخیص بدهیم نه تو!
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در راستای برگزاری نشستهای دانشجویی رییس سازمان صدا و سیما، پیمان جبلی با دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در محل این دانشگاه، دیدار و گفتوگو کرد. در ادامه این دیدار نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی به قرائت بیانیهها و خواستههای خود از رییس سازمان صداوسیما پرداختند.
در این دیدار، پیمان جبلی درباره موضوعات مختلفی صحبت کرد اما اصلیترین موضوع درباره همکاری رسانه ملی با چهرهها و افراد باسابقه در تلویزیون بود. موضوعی که خود پیمان جبلی از آن به عنوان "استفاده از سرمایههای تلویزیون" یاد میکند.
عباس جعفری دبیر انجمن مستقل دانشجویان شریف در ابتدای این مراسم گفت: اکنون رسانه ملی در کمترین میزان بازدید و مخاطب خود نسبت به سالهای گذشته قرار دارد و پلتفرمها انحصار صداوسیما را شکستهاند، نسل جدید بسیار کمتر از گذشته با تولیدات تلویزیون ارتباط میگیرند و همین موضوع، مردم را ناامید کرده است. همچنین کپیسازی از برنامههای دیگر هم با فرهنگ ما تناقض دارد. علاج واقعه باید پیش از وقوع باشد. در پوشش سخنان مردم باید صبر کرد تا دیگران مدعی نشوند. بیایید مردم را همیشه ببینیم و بشنویم نه فقط آنجا که به آنها نیاز داریم.
این فعال دانشجویی افزود: شفافیت حلقه مفقوده حکمرانی کشور در همه دورانهاست. سالهاست جنبش دانشجویی به دنبال تحقق اینها بوده است. درخواست داریم اگر ادعای تحول را دارید در این امر پیشقدم شوید. صداوسیما باید تریبون همه آحاد ملت باشد و همه اندیشهها به طور برابر و بدون هزینه به گفتوگو بنشینند.
ضیایی نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه شریف در بخش دیگری از این مراسم با تاکید بر اینکه اعتبار و سرمایه یک رسانه، مخاطب آن است، گفت: امروز هدف اصلی تحلیل آسیبها و ارائه راهکارهای پیش روی رسانه است. امروز صداوسیما دارای ساختار غیرچابک، عریض و طویل است. 36 هزار نیروی انسانی، 20 شبکه اصلی و شبکههای رادیویی و برونمرزی دارد. در برخی رخدادها این سازمان عریض و طویل مخاطب را به یک کانال تلگرامی باخته است و این میزان شبکه باعث هدر رفت سرمایه شده است. راهکار ما شکلگیری شبکههای موضوع محور است.
این فعال دانشجویی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: وابستگی بیش از حد سازمان به بودجه دولتی زمینه را برای دخالت سایر سازمانها فراهم میکند. به عنوان مثال برنامه «ثریا» و دخالت دولت قبل در سرنوشت این برنامه از همین نمونه است. حرکت به سمت استقلال مالی رسانه ملی از ضرورتهاست. در فضای سیاسی، صداوسیما باید صداوسیمای مردم باشد و دغدغههای آنان را نمایندگی کند. روزهای اولیه حضور شما نویدبخش این مهم بود اما انگار رفتهرفته شما هم تغییر کردید. پیمان جبلی مورد انتظار ما همان جبلی پوششدهنده ماجرای زایندهرود و کمبود بنزین است، نه کسی که گزارشهای سخیف درباره یارانهها ارائه میکند!
این فعال دانشجویی در مبحث «آزاداندیشی» هم تأکید کرد: صداوسیما وظیفه دارد برای اندیشه واقعی شرایط را تغییر دهد. به طور خاص از شما خواهان بازگشت حبیب رحیمپور ازغدی به برنامه «زاویه» و همچنین بازگشت برنامه «شوکران» به آنتنایم. یک چالش بزرگ سازمان، مدیریت سلبریتیها است. کسانی که خود صداوسیما آنها را چهره میکند اما بعد از مدتی حاشیهساز میشوند. سازمان سکوی پرتاب این سلبریتی ها به شبکههای خارجی میشود. از طرفی با چهرههای محبوبی همچون عادل فردوسیپور نیز به بدترین شکل ممکن تعامل میکند.
ضیایی در پایان گفت: آقای جبلی برای آنکه این بذر رشد کند باید در مقابل طوفان مراقبت کنید. پشتوانه مردمی ایجاد کنید. جریان دانشجویی از هرگونه تحول شما حمایت میکند اما از هرکدام این خطوط عدول کنید پیمان جبلی با علی عسکری فرقی ندارد. پس از ناهمواریها نترسید.
حسین نیکدل دبیر تشکل جامعه اسلامی دانشگاه شریف گفت: امروزه صداوسیما که هیچ، ماهواره هم جایگاه خود را از دست داده و اثرگذاری به شبکههای اجتماعی، اینستاگرام و … رسیده است. در چند سال اخیر مواردی دیدهایم که رسانه ملی رسانه همه نیست. قدرتهایی که مدار را به شکلی ترسیم میکنند که عادل فردوسیپور از مدار خارج میشود. صداوسیما حتی نمیتواند فرزندان خود را که در آن بزرگ شدهاند برگرداند؛ فردوسیپور، حیاتی، طهماسب و عطاران از اینها هستند.
نیکدل درباره عملکرد ساترا در حوزه نظارت بر پلتفرمهای مجازی نیز گفت: ساترا معنای تنظیم گری را عوض کرده و فقط برای شرکتها مانع میتراشد.
این فعال دانشجویی با طرح این سوال که چرا کوچکترین تغییر در روند اخبار بیست و سی مشاهده نمیشود گفت: تغییر نکردن مدیر شبکه سه شائبههای زیادی را پیش آورده است.
سعید خلیفه نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی هم در ادامه پشت تریبون قرار گرفت و گفت: آقای جبلی شما گفتید ما روابط عمومی مستضعفان نظامیم با رویکردی که پیش گرفتهاید بیم آن میرود که به جای مستضعفان، روابط عمومی نظام دیوان سالاری شوید.
وی با اشاره به گفتوگوی تلفنی 20:30 درباره هدفمندی یارانهها با یکی از مردم از چنین گزارشهایی انتقاد کرد. این بازگشتهای به عقب یا نشان از ترسیدن دارد یا توجیه شدن و بدانید این رویکردها از آن همان کسانی است که نمیخواستند شما روی کار بیایید.
پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما پس از استماع سخنان دانشجویان، لب به سخن گشود. او با یادی از شهدای دانشگاه، آزادسازی خرمشهر و جانباختگان هواپیمای اوکراینی، از افتخارات فرهنگی و علمی دانشگاه شریف یاد کرد و گفت: سال گذشته روز 22 بهمن را در صداوسیما با پخش راهپیمایی در روستاها آغاز کردیم و همه پرسیدند چه شده است؟ درحالیکه این اتفاق همیشه بوده است و ما تاکنون چشم به آن باز نکرده بودیم.
وی اضافه کرد: ما در پوشش دادن، ضریب دادن به جریانهای علمی مسئولیم. چقدر سهم علم پرداخت شده است؟ ما خود را امانتدار مردم میدانیم. ما مثل کشورهای دیگر نیستیم که صد تا صداوسیما داشته باشد. یک صداوسیما داریم که باید به هویت و فرهنگ مردم بپردازد. وقتی میگوییم مردم به این معنی نیست که به نظام و دولت نباید پرداخت، نه سهم دولت هم یعنی سهم جمهوریت و باید آن را هم در نظر بگیریم. این لکنت زبان نیست.
وی گفت: سند تحول صداوسیما را حتماً خردادماه منتشر میکنیم در این چند ماه به اندازه کافی در معرض نگاه کارشناسان بودهایم.
جبلی با اشاره به تحولات سازمان عنوان کرد: در دوره بیست و چند ساله گذشته در سه محور تحول دیده شده است. ما اول دنبال تبدیل خطوط قرمز به خطوط سبزیم تا به عرصههایی که اصلاً نمیشد به آنها فکر کرد بپردازیم. آنتن صداوسیما متأسفانه به دلایل مختلف اول به کمیّت پرداخته بعد به جذابیت و ظاهر خوب و آخر از همه سراغ محتوا رفته است. قصد ما این است که این را برعکس کنیم. این صبر میخواهد. خواهشاً به ما فشار نیاورید. نگویید چرا چهار تا سریال شد سه سریال. این مرحلهای است که باید محتوا را جایگزین کمیّت کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: ما صداوسیمایی را تحویل گرفتهایم که هرکسی در آن رئیس است؛ مجری، خبرنگار، تهیهکننده برای خود تشخیص میدهد اما ما باید تشخیص بدهیم نه تو! این تشتت فرماندهی باید واحد باشد. اگر هم قرار است متلک یا انتقادی گفته شود باید هدفمند باشد نه اینکه من رئیس صداوسیما بخواهم پاسخگوی متلک یک مجری باشم.
جبلی ادامه داد: محور دیگر تحول ساختاری، بحث نظرسنجی است که گاهی به آفت تبدیل میشود. ملاک پیشرفت و کیفیت به یکی دو درصد بالاتر بودن در مرکز تحقیقات تبدیل میشود. در جریانسازی و پویشهای مختلف برای آنکه بتوانیم مردم را به فکر کردن ترغیب کنیم نیاز به همان فرماندهی واحد داریم.
وی اضافه کرد: در دورهای عدهای گفتند ماهواره لولوخرخره است و چهار سریال در ساعات مختلف پخش کردند تا مخاطب نه ماهواره ببیند نه به کارهای دیگر برسد، این منجر به تولید انبوه سریالهای بیکیفیت شد. در دهه 1370 اگر کارهای متعدد تولید میشد و یکی خیابان خلوتکن میشد ابایی نداریم بگوییم الان کم است و از میان اینها میخواهیم این چنین باشد. ما امروز باید فشار آنتن را کاهش دهیم.
جبلی با اشاره به تحقیقاتی که نشاندهنده کاهش مخاطبان تلویزیونها در همه جهان است، بیان کرد: نباید فکر کنیم چون در کل دنیا مخاطب برودکست کم شده، مخاطب ما هم کم شده است. توان ما محدود است. ما در بین گزینههای زود بازده نمیتوانیم یکی را بگیریم و دیگری را رها کنیم. درخواست دارم یک هیأت مشترک دانشجویی برای بررسی وضعیت صداوسیما و پیشرفت سند تحول تشکیل دهید. رهنمود دادن خیلی خوب است اما کافی نیست.
رئیس رسانه ملی با اشاره به صحبتهای یکی از دانشجویان و درخواست او برای بازگشت به مردم گفت: ما سعی کردیم در 7 الی 8 ماه گذشته هر جا میتوانیم صدای مردم برسانیم. هر جا که حقی از مردم زمین مانده است. در اعتراض اصفهان دیدید. حق مردم است که اسناد بالادستی پیگیری شود. شفافیت کاملاً قانون درستی است و آن را پذیرفتهایم و جایی که دیدید نبوده است ما را بازخواست کنید. این شفافیت قطعاً باعث سلامت رسانه است.
جبلی درباره فرصت برابر به اندیشهها بیان کرد: برای آنکه به این خروجی برسیم حتماً باید در نگاه ما نسبت به آنتن تفاوتی داشته باشد.
وی درباره تغییر مدیران بیان کرد: تلاش ما این بوده که مدیریت آنتن به کسانی برسد که تازه نفس، کارشناس و … باشند و فکر نمیکنم تغییر مدیران در این مدت اخیر غیر از این بوده باشد.
جبلی درباره زمانبندی کُند تغییرات گفت: من که سالهاست در صداوسیما هستم، دستم به آنتن نمیرسید، الان هم تا حدی میرسد فرایندها به گونهای است که نمیتوان رویکردها را سرعتی روی آنتن دید، اما قول میدهم آذرماه برنامه نقد صداوسیما روی آنتن است. از حبیب رحیمپور ازغدی اسم بردند که او هیچ مشکلی ندارد و او را به زودی خواهیم دید.
وی درباره ساختار غیرچابک صداوسیما هم گفت: با 50 هزار عوامل و 18 هزار بازنشسته و حدود 200 شبکه مختلف و لایههای مدیریتی مختلف ساختاری گسترده دارد. با چاقوی جراحی هم نمیتوان به سرعت اصلاح کرد. ما وقتمان را تلف تغییر ساختار و اداره کل به اداره و معاونت به مرکز نمیکنیم اگرچه در جای خود باید انجام شود. تمام دولتهایی که در یکی دو دهه پیش بودهاند از صداوسیما ناراضی بودهاند و ما همواره دچار چالش بودهایم. امیدواریم این مشکل حل شود.
وی اضافه کرد: ما نه صداوسیمای دولتی هستیم، طبق عرف رسانههای دولتی در دنیا و نه خصوصیایم و نه حتی مدل پابلیک در دنیا هستیم و مدل رسانه ما نظیری ندارد و نمیتوان مدل مالی آن با شیوه مدلهای دنیا حرکت کند. حتماً باید شیوه متفاوتی داشت.
جبلی درباره پرداخت به اعتراضها هم عنوان کرد: ما همان صداوسیمای پرداخت به اعتراضات اصفهان هستیم. سربسته نمیگویم، سرباز میگویم فشار هم هست. ما که نیامدیم صداوسیمای بی فشار بگیریم. ما تحت فشاریم؛ همه نهادها دستگاه و جریانهای که احساس مسئولیت دارند نیاز دارند به این سازمان و فکر میکنند باید آن برآورده باشد.
وی افزود: ما برای متروپل شبکه خبر را به خط کردیم، از همهجا خواهش و تقاضا و جاهایی دستور بود که حتی یک ساعت و دو ساعت (به این موضوع بپردازید) و بس است دیگر. ریزهکاریهایی دارد انعکاس اعتراض که اگر گاهی دور یک میز بنشینیم میتوان درباره آن همفکری کرد.
جبلی خطاب به دانشجویان گفت: به نظر شما باید این اعتراض را انعکاس دهیم یا قبل از آن مطالبه را پیگیری کنیم. وقتی به کف خیابان میرسد، دیگر نمیتوانید اجازه دهید مسائل ذهنی گفته شود. وقتی اعتراض کف خیابانی میشود خیلی مسئولیت سنگین میشود. زمانی اعتراض کف خیابانی به بکش بکش و شیشه شکستن میرسد ما این را چگونه باید پوشش دهیم؟ در هر انعکاس اعتراضی باید به حواشی آن توجه داشت و در عین حال باید قبل از اعتراض کف خیابانی آن را مطالبه کنیم.
وی درباره عادل فردوسی پور هم گفت: موضوع فردوسی پور در دوره من نبود؛ اگر در دوره من بود همه تلاشم را میکردم که این اتفاق نیفتد. از آن داستان سه سال گذشته و من الان مسئولیت را گرفتهام. الان میراثدار وضعیتیام و همه میخواهند درستش کنم. فکر میکنند با یک امضای طلایی جبلی درست میشود اما اینگونه نباید دید. بحث دو طرفه است. او هم باید بازی تیمی را بپذیرد. قواعد دو طرفه را بپذیرد. سرمربی هم باید قدر بداند. در این مسأله خاص هم فردوسیپور نظرات خاص خود را دارد فارغ از اشخاص میگویم باید اصول مدیریتی را دید. نمیخواهم پاسخ دیپلماتیک و سربسته بدهم. خودم با فردوسی پور صحبت کردهام.
وی ادامه داد: چقدر میتوانیم امیدوارم بمانیم؟ باز هم میگویم مسأله دو طرفه است ولی وقتی آنتن در اختیار حتی یک هنرمند قرار میگیرد میرود و مثلاً پشت سرش را نمیبیند. مدیریت چهرهها بسیار حساس است.
وی درباره ساترا گفت: قانون اساسی جمهوری در اصل 44 همه چیز را مشخص کرده است. صداوسیما قابل واگذاری نیست مسئولیتهای تلویزیون قابل واگذاری نیست و هرگونه تولید محتوا براساس قانون اساسی به عهده صداوسیماست. هرگونه فعالیت صوت و تصویر در فضای فراگیر بر عهده صداوسیماست تا زمانیکه قانون حاکم است. انشاءالله بتوانیم از ظرفیت پلتفرمها برای ارتقای آنتن هم استفاده کنیم.
وی درباره نظارت بر شبکه خانگی به محتوای مبتذل برخی سریالها اشاره کرد و گفت: برخی محتوایی که آنجا بارگذاری میشود محتواهای شیطان پرستی و مستهجن دارد. خود شما شاید همین الان رویتان نشود با خانواده اینها را ببینید. ما اگر ادعای نظارت داریم، ادعای سلیقهای ما نیست. وظیفهای است که قانون اساسی بر عهده ما گذاشته و ما موظف به حفظ امنیت فرهنگی جامعه هستیم. ما موظفیم به حفظ حریم خانواده و در نظارت بر محتوای صوت و تصویر نمیتوانیم سهل انگاری بکنیم. هیچکدام از شما حاضر به نشستن و تماشای یکی از سریالهایی که الان در حال پخش است نخواهید بود.
وی در پاسخ به نبود برخی چهرهها هم گفت: حیاتی در دوره من روی آنتن بود و در این سالها هم که رفت او بازنشسته شده است، اما یقین دارم به هیچ وجه صداوسیما مشکلی با او ندارد. خیلی هم راحت است اما قابلیتهای که از یک مجری خبر انتظار داریم شاید از چهره جوانتر بهتر بتوان کمک گرفت. ایرج طهماسب هم بزرگ شده صداوسیماست سرمایه صداوسیماست. کلاه قرمزی برند ثبت شده سازمان است. مسأله چیز دیگر است امسال قرار بود عید در خدمت او باشیم اما مشکلی پیش آمد؛ نه طهماسب نه عطاران هیچیک جزو قلمخورده ها نیستند.
جبلی درباره 20:30 هم گفت: بله در 20:30 حتماً باید موضوعات جدیدتر باشد. قرار بود این بخش به مسائلی بپردازد که جایی دیگر مطرح نمیشود اما چون پربیننده شد همه شهوتی نسبت به آن پیدا کردند و انتظار دارند. اما بخشهای پربیننده را به آهنگ خود برمیگردانیم. فکر کنم باید بیست و چهل راه بیندازیم!
وی درباره چرایی تغییر نکردن علی فروغی در شبکه سه هم اظهار کرد: مدیران شبکههای سلامت، پنج و دیگر شبکهها هم تغییر نکردهاند. ملاک ما برای حفظ و عزل فقط یک شخص باید باشد؟ همه در معرض تغییرند عقد اخوت با هیچکس نداریم.
جبلی درباره پخش سرود «سلام فرمانده» به شکل ایدئولوژیکش اظهار کرد: صادق باطنی که مدیر شبکه امید شده، فردی است که زندگی خود را روی نوجوانها گذاشته است و در همین دانشگاه شریف هم فعالیت کرده است. گفتند «سلام فرمانده» ایدئولوژیک است بله هست مگر ایدئولوژی بد است؟ همین دیروز اسکار بیانیه داد و گفت یکی از ملاکها این است که شرکتکنندگان اعتقاد به همجنسگرایی داشته باشند. چرا وقتی به ما میرسد ایدئولوژی ایراد دارد؟ اگر اعتقاد داریم ایدئولوژی ما انقلاب اسلامی است پس از آن هم حمایت میکنیم.