جامعه ایرانی از وضعیت جنبشی به وضعیت شورشی
ساعت 24 - فرزاد پورسعید یکی از نویسندگان شماره تیرماه ماهنامه دیده بان امنیت ملی از انتشارات مرکز مطالعات با بررسی وضعیت ویژه رفتار ایرانیان از دی ماه 1396 تا امروز به این نتجه رسیده است " تداوم اعتراضاتی که از دیماه ۱۳۹۶ به این سو در جامعه ایرانی رخ دادهاند و کاهش فواصل زمانی آنها از یک سو و تنوع و پراکندگی اقشار مشارکتکننده و همچنین، رادیکالترشدن شعارها و ساختارشکنانهشدن آنها، از سوی دیگر، نشان میدهد جامعه ایرانی، شاهد حرکت از کنش غالب «جنبشی» به سوی نوع جدیدی از کنش جمعی معترضانه است که میتوان آن را «کنش شورشی» نامید.
در مقاله پورسعید آمده است : ماهیت این دو گونه کنش اعتراضی جمعی به مثابه دو مدل آرمانی کنشهای جمعی خیابانی و چرایی و چگونگی گذار از کنش غالب جنبشی به کنش غالب شورشی در جامعه ایرانی بررسی شده وباید به آن توجه کرد. علیرضا رحیمی نیز در این شماره امنیت ملی در باره نسبت تورم وامنیت ملی نوشته ویاد آور شده است " با نگرش به درهمتنیدگی گسترش گردهمآییهای اعتراضی صنفی و همگانی در ایران با افزایش بیشازپیش نرخ تورم، به موضوع تهدیدهای برخاسته از فزونیابی قیمتها برای امنیت ملی پرداخته است. نخست، ریشههای تورم در اقتصاد ایران بررسی شدهاند، سپس پیامدهای تورم بر امنیت ملی بازشناسی شده و در پایان راهکارهای کارشناسان برای مهار تورم به نگرش درآمدهاند.
سیاست رسوایی و امنیت ملی مقاله ای از مجتبی قلیپوراست که درهمین شماره درج شده است. در خلاصه نوشته وی آمده است : سیاست رسوایی از چند دهه پیش در سراسر جهان به نحو فزایندهای در حال تبدیل به یک الگوی سیاستورزی بوده است. این الگوی نامطلوب در جامعه امروز ایران نیز به دلایل مختلف جای پای خود را باز کرده و برخی آثار شوم خود را آشکار کرده است. برخی از علل و پیامدهای ظهور و گسترش این پدیده آسیبگونه جهانی هستند و برخی دیگر در شرایط خاص جامعه و سیاست ایران معنا مییابند. در این نوشتار تلاش میکنیم ضمن روشن کردن معنا و مفهوم سیاست رسوایی، به مهمترین علل گسترش فزاینده این پدیده در ایران و برخی از پیامدهای احتمالی آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بپردازیم.
سید علی مرندی نیز در این شماره به بررسی تهاجم ترکیبی» علیه جمهوری اسلامی ایران: ویژگیها، پیامدها و شیوه مواجهه پرداخته ونوشته است " با پیچیده شدن مفهوم امنیت ملی، به تدریج نگاه تکساحتی (با غلبه ماهیت نظامی) رنگ باخت و امنیت ملی به ماهیتی پیچیده و چند وجهی مبدل شد. در چنین موقعیتی است که مفهوم «جنگ ترکیبی» در ادبیات امنیتی و نظامی وارد شد. در جنگ ترکیبی صحنه نبرد با استفاده از ترکیبی از چندین ابزار متعارف و غیرمتعارف جنگی (دیپلماسی، جنگ اطلاعاتی و پروپاگاندا، حمایت از ناآرامیها و شورشهای محلی، نیروهای نامنظم و چریکی، نیروهای ویژه، جنگ اقتصادی و حملههای سایبری) مهیا گردیده است. این نوشتار قصد دارد ضمن بازنمایی مفهوم «تهاجم ترکیبی»، به بررسی تهاجم ترکیبی علیه جمهوری اسلامی ایران بپردازد و در این راستا توصیههایی راهبردی را به مسئولین ارائه کند.
ایران و نظم در حال تغییر خاورمیانه مقاله ای از یاسر نورعلیوند است که درآن نوشته شده است :"تحولات خاورمیانه در ماههای اخیر حاکی از تغییر نظم امنیتی این منطقه و ورود به دورهای جدید است. گزارش پیش رو با فهمی راهبردی و ساختاری از این تحولات، به این سؤال اساسی میپردازد که این تحولات چه تغییری در نظم امنیتی منطقه ایجاد میکند، چه تأثیری بر جایگاه منطقهای جمهوری اسلامی ایران دارد و ایران در پاسخ به این تحولات جدید چه تدابیری را باید در پیش گیرد.
اقدامات فعال رژیم صهیونیستی در داخل کشور: پیامدها و راهکارهایی برای خنثیسازی نیز در این شماره از سوی گروه مطالعات ایران بررسی شده است و در خلاصه آن آمده است : "اقدامات فعال خرابکارانه رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران شدت بیشتری یافته است. ترور، خرابکاری، اقدامات نظامی و فعالیت دیپلماتیک صورت گرفته توسط رژیم صهیونیستی علیه ایران، گرچه موفقیت تاکتیکی به همراه داشته اما نتیجه راهبردی در برنداشته است. با این حال، تشخیص این مسئله که آیا مجموعه این اقدامات فعال و توفیق تاکتیکی رژیم صهیونیستی در اجرای آن، میتواند در بلندمدت پیامدهای راهبردی داشته باشد، مسئلهای است که بررسی و تحلیل آن برای امنیت ملی در جمهوری اسلامی ضروری به نظر میرسد.
توضیح- ماهنامه دیده بان امنیت ملی یکی از نشریه های معتبر کارشناسی درباره مقوله امنیت ملی است که از سوی پژوهشکده مطالعات راهبردی مکنتشر می شود در شماره تیرماه این ماهنامه چند مطلب مهم منتشر شده است که به طور خلاصه در زیر به آنها نگاهی شده است. این خلاصه از سوی ماهنامه انتخاب شده و ساعت 24 از سایت آن ماهنامه عینا نقل می کند.