قرص اورژانسی چیست؟
این روزها برخلاف گذشته که اهمیت چندانی به پیشگیری از بارداری داده نمیشد، روشهای متعددی برای این منظور وجود دارند که افراد با توجه به راحتی خود و صلاحدید پزشک، یک مورد از آنها را انتخاب میکنند.
قرص اورژانسی را بیشتر بشناسید
قرص اورژانسی اغلب با عنوان قرص «صبح روز بعد» نیز شناخته میشود که تخمکگذاری را به تعویق انداخته یا از وقوع آن جلوگیری میکند. توجه داشته باشید که قرص اورژانسی نمیتواند در صورت وقوع بارداری، آن را متوقف کند و باعث سقط جنین شود. از سوی دیگر باید بدانید که این قرصها برای پیشگیری از بارداری و مصرف مداوم مناسب نیستند و تنها برای افرادی تجویز میشوند که رابطه جنسی محافظت نشده داشته یا مورد تجاوز قرار گرفته باشند.
نام علمی قرصهای اورژانسی «لوونورژسترول» است که برای خانمهای بالای 17 سال قابل استفاده است. این قرص به دو روش از بارداری جلوگیری میکند؛ در روش اول باعث جلوگیری از آزاد شدن تخمک میشود و در روش دوم، از جایگزینی تخم در جدار رحم جلوگیری میکند. به همین خاطر گفته میشود برای پیشگیری از بارداری، پیش از هر یک از این دو مرحله میتوان از قرص اورژانسی استفاده کرد. در نحوه مصرف قرص ضد بارداری باید بگوییم که بهترین زمان مصرف، تا 72 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده است. پس از گذشت این مدت، احتمال اثربخشی قرص کاهش پیدا میکند. هر قدر سریعتر عمل کنید، امکان بارداری کاهش مییابد.
نهایتاً تا 5 روز پس از رابطه، امکان اثربخشی قرص اورژانس وجود دارد؛ بنابراین بهتر است در طول این مدت قرص را به همراه آب مصرف کنید. در صورت بروز خونریزی شدید غیرعادی پس از مصرف قرص، حتماً به پزشک زنان مراجعه کنید.
چه زمانی باید از قرص اورژانسی استفاده کرد؟
در برخی موقعیتها استفاده از قرص اورژانسی ضدبارداری برای جلوگیری از بارداری ضروری است. در این موقعیتها بهتر است در مدت زمان گفته شده با تهیه قرص از داروخانه، از بروز حاملگی جلوگیری کنید. به عنوان مثال:
-
اگر رابطه جنسی پیشگیری نشدهای داشتهاید که از هیچ یک از ابزارهای جلوگیری از بارداری استفاده نشده است، برای جلوگیری از جایگزینی تخم در رحم باید از قرص اورژانسی استفاده کنید.
-
در صورتی که به صورت مداوم از قرص پیشگیری استفاده میکنید؛ اما این بار برای مدتی مصرف آن را فراموش کردهاید، بهتر است از یک قرص ضدبارداری اورژانسی استفاده کنید.
-
گاهی ممکن است دستگاه ای یو دی که برای پیشگیری از بارداری مورد استفاده قرار میگیرد، از جای خود خارج شود. در این حالت نیز لازم است قرص ضدبارداری مصرف کنید.
-
احتمال دیگری نیز وجود دارد و آن هم پاره شدن کاندوم است. اگر متوجه چنین چیزی شدید، میتوانید قرص اورژانسی را مورد استفاده قرار دهید.
عوارض استفاده از قرص اورژانسی
همان طور که گفته شد، قرص اورژانسی به سبب تغییرات گستردهای که در بدن ایجاد میکند، عوارض زیادی دارد و به همین خاطر در نحوه مصرف قرص، استفاده از آن بیش از 2-3 بار در سال توصیه نمیشود. چند مورد از عوارض مصرف قرص ضد بارداری اورژانسی را در ادامه بیان کردهایم:
-
تهوع: یکی از اصلیترین عارضههای این قرصها، تهوع است. معمولا پس از دو ساعت از مصرف قرص، تهوع آغاز میشود. در صورتی که پیش از ۲ ساعت این تهوع آغاز شد، ممکن است نیاز به مصرف مجدد قرص وجود داشته باشد. چنانچه تهوع طولانی مدت را تجربه میکنید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
-
سرگیجه: بر هم ریختن هورمونها در بدن میتواند باعث سرگیجه شود. بهتر است مراقبتهای لازم را تا پایان دوره سرگیجه لحاظ کنید.
-
درد شکم: تغییراتی که در محل رحم در قسمت زیرین شکم رخ میدهند، میتواند باعث درد شکم شود. این درد باید به مرور زمان بر طرف شود. در صورت طولانی شدن این درد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
-
ترشحات واژن: یکی از عوارض رایج قرص ضد بارداری اورژانسی، افزایش ترشحات واژن یا تغییر در ترکیبات آن است.
-
تاری دید: مصرف مکرر قرص اورژانسی، سبب تاری دید خواهد شد؛ چرا که هورمونها قرنیه را ضخیم میکنند.
چه زمانهایی استفاده از قرص اورژانسی مشکلساز است؟
افزون بر مواردی که ممکن است قرص ضدبارداری اورژانسی سبب بروز عوارض شود، در مواردی نیز ممکن است آسیبهای شدیدی به شما وارد شود. در چنین مواردی بهتر است به هیچ وجه از این قرصها استفاده نکنید. مواردی که مصرف قرص اورژانسی اکیداً نهی شده است را در ادامه بیان کردهایم:
-
در صورتی که به باردار بودن مشکوک هستید، نباید از این قرصها استفاده کنید.
-
اگر به قرص ضدباررداری حساسیت دارید، مصرف آن میتواند واکنشهای شدیدی را در شما ایجاد کند.
-
چنانچه پیشتر سابقه خونریزی شدید در اثر مصرف قرص ضدبارداری را داشتهاید و به پزشک مراجعه نکردهاید، مصرف مجدد آن به هیچ وجه توصیه نمیشود.
ارتباط قرص اورژانسی و پریود
میان قرص اورژانسی و پریود ارتباطی وجود دارد که ناشی از اختلال عملکرد تخمدانها و رحم خواهد بود؛ به همین خاطر اغلب در مصرف قرصهای ضدبارداری اورژانسی، اختلالاتی در سیستم پریود رخ میدهد. چند مورد از عوارض قرص اورژانسی بر پریود در ادامه بیان شدهاند.
-
لکه بینی: قرصهای اورژانسی میتوانند باعث بروز لکه بینی در چند روز پیش از پریود شوند. حتی ممکن است افراد پس از قرص اورژانسی، به مدت یک هفته پیش از پریود، شاهد لکهبینی باشند.
-
پریود زودهنگام: قرص اورژانسی میتواند باعث تغییراتی در زمان آغاز پریود شود. هر بار که قرص اورژانسی مصرف میکنید، ممکن است پریود زودتر از حد معمول را تجربه کنید.
-
تغییر سندروم پیش از قائدگی: سندروم پیش از قائدگی به خودی خود میتواند بسیار آزاردهنده باشد. در صورتی که قرص ضد بارداری مصرف کردهاید، ممکن است این سندرم را با عوارض شدیدتری تجربه کنید.
-
تأخیر در پریود: تأخیر در پریود نیز همچون پریود زودرس میتواند از عوارض این قرصها باشد. در صورتی که این تاخیر بیش از یک هفته باشد، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
-
خونریزی غیرمعمول: خونریزی غیرمعمول در روزهای پس از مصرف قرص و همچنین در دوران قاعدگی، یکی از عوارض معمول مصرف قرص اورژانسی است. این مورد از عوارض قرص اورژانسی بر پریود باید مورد توجه قرار گیرد تا مشکلات شدیدی را ایجاد نکند.
کلام آخر
با وجود آن که قرص اورژانسی میتواند بسیار کاربردی باشد، اما استفاده مکرر از آن به هیچ وجه توصیه نمیشود. پیشنهاد میکنیم به جای مصرف این قرصها، از ابزار و داروهای پیشگیری استفاده کنید. روشهای پیشگیری آسیب کمتری به بدن وارد کرده و سلامتی انسان را مورد تهدید چندانی قرار نمیدهند. چنانچه به دنبال اطلاعات بیشتر در خصوص مسائل مربوط به زنان هستید، میتوانید به سایت ایمپو مراجعه کنید.
این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده است.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.