رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 626370

تنش ایران و پاکستان نباید از سطحی فراتر رود

نگاه کارشناس









ساعت 24 - پیرمحمد ملازهی، کارشناس مسائل شبه‌قاره هند، درباره رخدادهای اخیر در منطقه به هم‌میهن، گفت: «روایتی که از این عملیات در میان پاکستانی‌ها، ایرانیان و برخی کشورهای منطقه وجود دارد، متفاوت است. ایرانی‌ها می‌گویند مقر جیش‌العدل در منطقه کوه سبز را هدف قرار داده‌اند که در حد فاصل سراوان در ایران و پنجگور در پاکستان واقع شده است.

اما روایت پاکستانی‌ها، تفاوت‌هایی بنیادین دارد. آن‌ها در رسانه‌ها و افکار عمومی بر کودکانی که در این عملیات کشته و زخمی شدند، مانور می‌دهند و صحبتی از اینکه جیش‌العدل در آنجا حضور داشته، در رسانه‌ها و افکار عمومی پاکستان مطرح نیست. در نهایت اگر بخواهند اشاره‌ای به این گروه تروریستی‌ داشته باشند، می‌گویند جیش‌العدل آنجا پایگاه داشته و ممکن است که در زمان حمله آن نقطه را ترک کرده‌ باشند. »

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل ضمن برشمردن پیامدهای این عملیات، اضافه کرد: «حمله اخیر مناسبات میان دو کشور را دچار تنش کرده است. پاکستانی‌ها سفیر خود را فراخواندند و اجازه ورود سفیر ایران را هم نمی‌دهند. می‌شود تصور کرد این حرکت نظامی براساس این تحلیل صورت گرفته است که باید از موضع قدرت برخورد شود تا پاکستانی‌ها را مجبور کنیم که از ورود گروه‌های تروریستی به منطقه بلوچستان جلوگیری کنند. اینکه هدف مذکور برآورده شده باشد، محل تردید است. منافع ملی ایران و پاکستان در این است که تنش‌ها از سطحی فراتر نرود و دو طرف، بار دیگر در یک مسیر توسعه مناسبات قرار بگیرند. دو کشور مرز طولانی با هم دارند و قوم بلوچ در دو طرف آن زندگی می‌کنند. بلوچ‌هایی در ایران احساس تبعیض مذهبی و در پاکستان، احساس تبعیض اقتصادی و اجتماعی دارند. »

ملازهی در پاسخ به این سوال که آیا زمان‌بندی این عملیات با توجه به ملاقات وزیر خارجه و نخست‌وزیر موقت پاکستان در داووس و تمرین مشترک نظامی دو کشور در خلیج فارس مناسب بوده یا نه؟ گفت: «زمان در این عملیات به درستی انتخابات نشده است. تحلیل نظامی این است که با این اقدام، پاکستان مجبور به انجام اقداماتی در حوزه مبارزه با گروه‌های تروریستی می‌شود. ولی حقیقت این است که حتی اگر دولت مرکزی اسلام‌آباد بخواهد، با توجه به خلا قدرتی که در برخی مناطق بلوچستان وجود دارد ارتش پاکستان در عمل توان کنترل اوضاع را نخواهد داشت. علاوه بر اینکه گروه‌های تروریستی مثل جیش‌العدل که در حال حاضر علیه ایران فعالیت می‌کنند به داعش پیوستند و ابتکار عمل نیز دیگر در دست پاکستانی‌ها نیست. داعش ضدپاکستان نیز عمل می‌کند. شرایط خاص است و در این شرایط، قبل از اینکه عملیات انجام شود باید تفکر بیشتری روی آن صورت می‌گرفت.»

ملازهی درباره برخی تحلیل‌ها مبنی بر تغییر موازنه قوا به نفع ایران پس از عملیات‌های اخیر، اضافه کرد: «با این نظر موافق نیستم که عملیات‌های اخیر، تاثیر مثبتی بر موازنه قوا میان ایران و کشورهای منطقه گذاشته باشد. تحلیلی در میان نظامیان وجود دارد که فکر می‌کنند می‌توانند با این نوع عملیات یک توازن قوای نظامی به نفع ایران ایجاد کنند. ولی آنچه در صحنه عمل می‌گذرد، به ما نشان می‌دهد که تحلیل مذکور به طور کامل منطبق با واقعیت نیست. پس از حمله به اربیل، مناسبات ایران و عراق تیره شده است. برای اولین بار عراقی‌ها مسئله حمله موشکی به اقلیم کردستان را به سازمان ملل بردند و علیه ایران شکایت کردند. » او ادامه داد: «افکار عمومی عراق علاوه بر افکار عمومی در اقلیم کردستان، نسبت به ایران منفی شده است. حتی احزاب و گروه‌های نزدیک به ایران، با توجه به شرایط موجود و برای حفظ موقعیت خود از چنین عملیاتی حمایت نمی‌کنند. اگر ارزیابی واقعی داشته باشیم، به نظر نمی‌رسد که این عملیات‌ها تغییر توازن قوا به نفع ایران را رقم زده باشد. بلکه شاهد روندی برعکس این ادعا هستیم. این مسائل و مشکلات را تا حد امکان باید از تغییر ابزار سیاسی پیگیری کرد. »

این تحلیل‌گر مسائل منطقه تاثیر این عملیات‌ها بر جایگاه بین‌المللی ایران را نیز منفی دانست و اضافه کرد: «چنین عملیاتی بر مناسبات بین‌المللی ایران نیز تاثیر منفی دارد. یک نگاه آمریکایی وجود دارد و همیشه به دنبال این است که ایران را مخالف صلح نشان دهد و بگوید که نیروهای نیابتی متصل به تهران، منطقه را – از جمله در دریای سرخ - متشنج کرده‌اند. از مسئله دریای سرخ بسیار می‌شود استفاده کرد چراکه تمام کشورهای اقتصادی جهان برای تجارت به این آب‌راه نیاز دارند. هیچ کشوری به بر هم خوردن نظم تجارت جهانی علاقه ندارد و تلاشی صورت می‌گیرد که بگویند یمنی‌ها به فرمان ایران این عملیات‌ها را انجام می‌دهند. این تحرکات منطبق بر منافع ملی ایران نیست.»

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها