تصمیم تاریخی ارمنستان برای بازگرداندن چهار روستا به آذربایجان
ساعت 24 - ارمنستان روز جمعه طی تصمیمی که نقطه عطفی در روابط ایروان و باکو محسوب میشود موافقت کرد که چهار روستا را به آذربایجان بازگرداند. این توافق در نشستی در مرز دو کشور به ریاست معاونان نخست وزیر آنها حاصل شد. آذربایجان پس از بیش از سه دهه درگیری عمدتاً در منطقه قره باغ کوهستانی، پیش شرط توافق صلح را بازگرداندن روستاها اعلام کرده بود.
هشتمین نشست کمیسیون مشترک تعیین حدود مرزی آذربایجان و ارمنستان، کشورهایی که پس از دو جنگ از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی اکنون به سوی صلح پیش میروند، بازگرداندن چهار روستای جمهوری آذربایجان از سوی ارمنستان در چهارچوب مرزهای قبل از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی را تأیید کرد.
آیخان حاجی زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، توافق برای بازگرداندن این چهار روستا که در نزدیکی مرز با ارمنستان قرار گرفته و از اوایل دهه ۱۹۹۰ "تحت اشغال بودند" را یک "رویداد تاریخی" خواند.
خبرگزاری دولتی ارمنستان هم به نقل از دفتر نخست وزیری این کشور اعلام کرد که با این توافق، خطراتی که در زمینه تعیین حدود و امنیت مرزها متوجه جمهوری ارمنستان بود کاهش مییابد. در بیانیه دفتر نخست وزیری ارمنستان، تعیین مرز، یک "رویداد مهم" توصیف شده و آمده است که از آنجا که آذربایجان پیش از این بخشهایی از مناطق درگیر را تحت کنترل گرفته بود، این واگذاری "در عمل تنها شامل دو و نیم روستا میشود".
با اینکه روستاهای بازگردانده شده طی سه دهه گذشته متروکه بودهاند اما از آنجا که نزدیک بزرگراه اصلی ارمنستان به سمت مرز با گرجستان قرار گرفتهاند از نظر استراتژیک پراهمیت هستند چرا که این منطقه از سویی معبر بخش بزرگی از تجارت این کشور است و از سوی دیگر به خط لوله واردات گاز از روسیه مشرف است.
در همین حال روسیه نیز که از آخرین جنگ بزرگ ارمنستان و آذربایجان در سال ۲۰۲۰ به این طرف نیروهای حافظ صلح خود را در قره باغ کوهستانی مستقر کرده است، هفته گذشته بی سر و صدا آغاز خروج این نیروها را تایید کرد. به این ترتیب کرملین که در حال حاضر درگیر جنگ اوکراین است، بخشی از نفوذ خود در منطقه قفقاز -حوزه تاریخی نفوذ این کشور- را از دست میدهد. چهار سال پیش هنگامی که نیروهای روسی در قره باغ کوهستانی مستقر شدند، وظیفه آنها روشن بود: حفظ صلح بین دو دشمن سرسخت، ارمنستان و آذربایجان، و جلوگیری از آغاز جنگی دیگر در این منطقه ناآرام. اما با حمله سپتامبر گذشته آذربایجان و سرکوب نیروهای جدایی طلب ارمنی در عرض چند ساعت، ماموریت روسیه خاتمه یافته به نظر میرسید.
شتاب جریانات از سپتامبر گذشته، زمانی که آذربایجان برای بازپس گیری کنترل قره باغ -که ارمنی تبارها از اواسط دهه ۱۹۹۰ در آن از استقلال عملی برخوردار بودند- با حملهای برق آسا تقریباً کل جمعیت ۱۰۰ هزار نفری منطقه را طی چند روز به ارمنستان فراری داد، به طرز چشمگیری به نفع آذربایجان تغییر کرد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.