راه ناصاف سازش تلآویو-ریاض
ساعت 24 - رسانه آمریکایی نوشت با وجود تلاشهای واشنگتن، زیادهخواهیها و عهدشکنیهای رژیم صهیونیستی و کشتار مردم فلسطین در غزه، سران سعودی را برای سازش با تلآویو مردد کرده است.
به گزارش ایسنا، ۲ سال پس از ریاست جمهوری «جو بایدن» دستیاران او مذاکره با رهبران عربستان سعودی را برای برقراری روابط دیپلماتیک با تلآویو آغاز کردند اما زمانی که جنگ غزه آغاز شد، گفتوگوها کمرنگ شد. مقامهای آمریکایی و سعودی تلاش کردهاند با درخواست بیشتر از تلآویو از جمله آتشبس در غزه و گامهای برگشتناپذیر به سمت تاسیس کشور فلسطین چشمانداز توافق را احیا کنند. اکنون آنها میگویند که به توافق نهایی در مورد عناصر اصلی آنچه سعودیها از این توافق میخواهند نزدیک شدهاند: «یک پیمان دفاعی متقابل واشنگتن-ریاض و همکاری در مورد برنامه هستهای غیرنظامی در عربستان».
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در سفر ماه گذشته خود به ریاض به طور خصوصی در مورد این مسائل صحبت کرده و «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز که راهی عربستان و سرزمینهای اشغالی شده موضوع را پیگیری میکند.
نیویورکتایمز در گزارش خود مینویسد: «بهرغم اهمیت نمادین برقراری روابط با عربستان سعودی هیچ نشانهای مبنی بر حرکت رهبران اسرائیلی برای این کار دیده نمیشود».
رسانه آمریکایی نوشت این مقاومت، همراه با حمله بالقوه ارتش رژیم صهیونیستی به شهر رفح، معامله بزرگ سهجانبه بالقوه را به خطر میاندازد؛ معاهدهای که بایدن آن را به عنوان پایهای برای راهحلی بلندمدت برای دههها درگیری در منطقه پیشبینی میکند. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی اما درخواستها برای ایجاد یک کشور فلسطینی را رد کرده و با این حال حتی یک نظامی حکومتی برای غزه پس از حماس ندارد. راه پر پیچ و خم
از زمان سفر بلینکن به عربستان، مقامهای آمریکایی و عربستانی نتانیاهو را به چالش کشیده و علناً اعلام کردند نتانیاهو یا قرارداد بزرگ را بپذیرد و به سمت صلح منطقهای و همکاری امنیتی بالقوه با عربستان حرکت کند، یا آن را رد کند و چرخه خشونت در منطقه و انزوای اسرائیل در منطقه را تداوم بخشد. «متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است: ما به کار برای نهایی کردن هر ۲ بخش دوجانبه چنین توافقی و همچنین اینکه مسیر دستیابی به یک کشور مستقل فلسطینی چگونه خواهد بود، ادامه میدهیم.
بخش دوجانبه، اشارهای به مذاکرات بین واشنگتن -ریاض در مورد توافقی است که علاوه بر یک معاهده دفاعی شامل همکاری در مورد برنامه هستهای غیرنظامی با غنیسازی اورانیوم در عربستان و فروش تجهیزات پیشرفته آمریکایی و به طور بالقوه یک معامله تجاری است.
مقامهای آمریکایی تاکید کردهاند که تلآویو برای نهایی شدن هرگونه توافقی باید با تشکیل کشور فلسطین موافقت کند. سالیوان این پیام را در چهارم میدر کنفرانس فایننشال تایمز در لندن ارائه کرد. وی با بیان اینکه چشمانداز یکپارچه تفاهم دوجانبه بین آمریکا و عربستان همراه با عادی سازی بین اسرائیل و عربستان همراه با گامهای معنادار به نمایندگی از مردم فلسطین است، افزود: «همه اینها باید با هم جمع شوند».
برخی از تحلیلگران با این حال از یک طرح ثانویه به دلیل دشوار بودن دستیابی به بخش اسرائیلی-فلسطینی سخن گفتهاند. مقامهای سعودی چنین پیشنهادی را علنا مطرح نکردهاند و همچنان بر توافق بزرگتر با تعهد تلآویو در قبال ملت فلسطین اصرار دارند. اما آنها اشاره کردهاند که مذاکرات آمریکا و عربستان تا چه حد پیشرفت کرده است.
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی، ماه گذشته در مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفت: «ما بسیار بسیار نزدیک هستیم و اکثر کارها قبلاً انجام شده است». او در مسیر رسیدن به یک کشور فلسطینی، گفت: «ما خطوط کلی آنچه را که فکر میکنیم باید اتفاق بیفتد، داریم». او با اشاره به مکانیسمهایی در جعبه ابزار جامعه بینالمللی که میتواند بر مقاومت هر طرف، هر خرابکننده، از هر طرف، غلبه کند، گفت: «میتوان اسرائیل را متقاعد کرد».
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.