رفتن به محتوا
ثبت شرکت در عمان
کد خبر 634250

فرجام تلخ پرواز با زیرساخت فرسوده

گمانه‌زنی‌ها و اخبار ضدونقیض درخصوص سرنوشت رئیس‌جمهور و همراهانش در حادثه سقوط بالگرد در منطقه ورزقان، بامداد روز گذشته به پایان رسید و خبر جان‌باختن سید ابراهیم رئیسی به سرتیتر اخبار رسانه‌های ایران و جهان تبدیل شد.

بسیاری از مقامات دیپلماتیک در جهان و چهره‌های سیاسی در ایران این اتفاق را تسلیت گفتند. با این حال هنوز علت بروز حادثه‌ از سوی مقامات مسئول به صورت رسمی اعلام نشده است.

ریشه‌یابی حادثه؛ تحریم یا قصور احتمالی

در زمانی که هنوز امدادگران به دنبال نشانه‌هایی از بالگرد سقوط کرده بودند، شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، قصور را متوجه سازمان هواشناسی و تیم امنیت رئیس‌جمهور کرد. او گفت: «هوای آنجا مشخص است. سازمان هواشناسی و تیم امنیت سفر رئیس‌جمهور حتما باید وضعیت را پیش‌بینی می‌کردند. »

وی ادامه داد: «به عنوان یک نماینده سال گذشته به بازدید همین سد رفتیم، این سد یک بندی روی رودخانه ارس و بین ایران و آذربایجان است و قرار شد ما بازدید کنیم و هلی‌کوپتر بیاید ما را به آنجا ببرد اما گفتند هوا مه دارد و هلیکوپتر آمد و ننشست؛ گفتند به صلاح نیست. حال چرا باید در هوای بارانی و مه‌آلود اجازه دهند؛ هلیکوپتر رئیس جمهور پرواز کند. این جای تاسف دارد. »

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به این‌که تیم هواشناسی باید لحظه‌ای به خلبان و تیم امنیتی اعلام وضعیت می‌کرد، اظهار داشت: «باید اولین سوال را از تیم هواشناسی کرد، وضعیت جوی را باید به خلبان و تیم رئیس‌جمهور اعلام می‌کردند. »

از سوی دیگر برخی فعالان شبکه‌های اجتماعی با اشاره به نبود امکانات برای مقابله با چنین شرایطی نوشتند که رئیس جمهور کشور نزدیک 15 ساعت مفقود می‌شود اما نه پهپادهای حرارتی، نه بالگرد دید در شب و نه امکانات مناسب برای خروج از این وضعیت بحرانی در کشور پیش‌بینی نشده است.

با درخواست ایران از ترکیه و ارسال پهپاد آکینجی از سوی این کشور، هرچند عملیات امداد شتاب بیشتری گرفت، اما به نقدها و گمانه‌زنی‌ها در خصوص توانایی زیرساختی ایران در بحران دامن زد.

در حالی که ساعت‌ها، عملیات بدون خبر امیدوارکننده‌ای پیش می‌رفت، پهپاد ترکیه‌ای توانست یک نقطه حرارتی که محل سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی بود را شناسایی کند. خبرگزاری آناتولی ترکیه در گزارشی رسمی اعلام کرد که لاشه هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران و هیات همراه آن‌ها در مختصات مشخص شده توسط پهپاد آکینجی ترکیه یافت شده است. این خبرگزاری تاکید کرد که یک فروند پهپاد آکینجی محل دقیق لاشه هلیکوپتر مذکور را شناسایی و اطلاعات مربوطه توسط ترکیه در اختیار مقامات ایرانی قرار گرفته بود.

درحالی‌که پهپاد ترکیه‌ای توانست یک نقطه حرارتی که محل سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی بود را شناسایی کند؛ برخی مقامات ایرانی مانند کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر در اظهاراتی عجیب از اساس کمک خارجی را تکذیب کرد و برخی فرماندهان نظامی هم اعلام کردند که لاشه بالگرد با پهپادهای داخلی شناسایی شده است

به گزارش بسیاری از رسانه‌ها، پهپاد کینجی پس از پایان ماموریت و خروج از ایران، پرچم ترکیه را با پرواز روی دریاچه وان رسم کرد.

با این حال برخی مقامات ایرانی مانند کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر در اظهاراتی عجیب از اساس کمک خارجی را تکذیب کرد و برخی فرماندهان نظامی هم اعلام کردند که لاشه بالگرد با پهپادهای داخلی شناسایی شده است.

علاوه بر پهپاد، فرسوده بودن و پیشرفته نبودن بالگردها هم مورد انتقاد قرار گرفت. شهریار حیدری، نماینده مجلس در این باره گفت: «هلی‌کوپترهای ما هم خیلی پیشرفته نیستند که بتوانند مسیر را به خوبی تشخیص دهند و در هوای مه آلود بتوانند پرواز درستی داشته باشند. حادثه ممکن است برای هر شخصی پیش بیاید چه یک فرد عادی چه یک رئیس‌جمهور و چه مقامات دیگر اما هرچه هست بسیار بسیار حادثه تاسف برانگیز است که در این شرایط و این وضعیت و در یک منطقه مرزی، رئیس‌جمهور سوار بالگردی شود که هوا خوب نباشد و هلی‌کوپتر هم خیلی پیشرفته نباشد. »

گفته می‌شود بالگرد حامل رئیس جمهور متعلق به دوران جنگ ویتنام یا حداقل نمونه‌ای مشابه از مدل‌های غیرنظامی آن بوده که پیش از انقلاب خریداری شده است. بالگرد «بل ۲۱۲» ساخت ایالات متحده آمریکا در حقیقت نسخه اصلاح شده غیر جنگی بل «یو.اِچ-وان.اِن توئین هیوی» است که هنوز هم امروزه به طور گسترده در سطح جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روزنامه توسعه ایرانی

قطعات لیفتراک
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها