سهم زنان در انتخابات مهم پارلمان اروپا
ساعت 24 - بین روزهای ۶ تا ۹ ژوئن حدود ۳۵۰ میلیون نفر واجد شرایط رایدهی در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، ۷۲۰ نماینده را پارلمان اروپا را انتخاب خواهند کرد.
در طی این چهار روز مردم در اکثریت قریب به اتفاق کشورهای اتحادیه اروپا آرای خود را به صندوقها خواهند ریخت. با این حال از فردا، یعنی ۴ ژوئن، رایگیری زودهنگام در برخی کشورها برای اولین بار اجرایی میشود.
اما چرا کشورهایی نظیر پرتغال و مالت اجازه رایگیری زودهنگام در انتخابات اتحادیه اروپا را دادهاند؟در پرتغال این موضوع به انتخابات سال ۲۰۱۹ پارلمان اروپا بازمیگردد. در آن سال حدود ۶۸.۶ درصد از واجدین شرایط در انتخابات رای ندادند، آماری که بدترین نرخ مشارکت در انتخابات از زمان پیوستن پرتغال به اتحادیه اروپا در سال ۱۹۸۶ محسوب میشد.
نرخ مشارکت ۳۱.۴ درصدی پرتغال در حالی بود که این میزان در سراسر اروپا به طور میانگین نزدیک به ۵۰ درصد است.
امسال، قانونگذاران پرتغالی تلاش کردهاند این روند را معکوس کنند و به هر شهروندی، نه فقط کسانی نظیر افراد بیمار و شهروندان خارج از کشور که به صورت سنتی میتوانستند زودتر رای دهند، اجازه دادهاند پیش از موعد رسمی رای دهند. شهروندان این کشور همچنین میتوانند تا زمانی که کارت شهروندی خود را در دست داشته باشند، در حوزهای دورتر از محل ثبتنام خود رای دهند. آنها تا ۹ ژوئن، که رایگیری رسمی برگزار میشود، میتوانند به پای صندوقهای رای بروند. انتخابات در مالت
در مالت نیز سیستم رایگیری کمی تغییر کرده است. کمیسیون انتخابات این کشور جزیرهای مدیترانه به رایدهندگانی که در روز رایگیری (۸ ژوئن) در خارج از کشور بوده یا در بیمارستان بستری هستند اجازه داده تا به جایش در روز شنبه ۱ ژوئن رای دهند. هنوز مشخص نیست که چند نفر از این فرصت برای رای دادن زودهنگام استفاده کردهاند.
اما آیا کشورهای دیگر اروپایی نیز در انتخابات پیش رو زمان رایگیری را تغییر دادهاند؟ در برخی از کشورهای اتحادیه اروپا به نظر میرسد نیاز چندانی به انجام رایگیری زودهنگام یا ایجاد تغییراتی در سیستم ایجاد شده وجود ندارد.
این امر به ویژه در بلژیک، یونان، بلغارستان و لوکزامبورگ صادق است؛ جایی که رای دادن در انتخابات اتحادیه اروپا اجباری است. هرچند این الزام قانونی روی کاغذ وجود دارد، با این حال به ندرت علیه افرادی که از رای دادن خودداری میکنند اقدامی قضایی انجام میشود.
انتخابات پارلمان اروپا؛ حزب «مردم اروپا» پیشتاز نظرسنجی یورونیوز؛ جهش راست افراطی و سقوط لیبرالها انتخابات پارلمان اروپا و نقش زنان سیاستمدار؛ ملونی با کارتهای فن در لاین و لوپن چگونه بازی میکند؟
در کشورهای دیگر رای دادن یا ندادن به خود فرد بستگی دارد، اگرچه قوانین در کشورهای مختلف کمی متفاوت است.
بلژیک و آلمان اخیراً به اتریش و مالت پیوستهاند و سن رایدهی را تا ۱۶ سال کاهش دادهاند. این عدد در یونان ۱۷ سال است. محدودیت سنی فقط برای رایدهندگان نیست، بلکه برای نمایندگان آینده اروپا نیز اعمال میشود. تبلیغات انتخاباتی پارلمان اروپا در پرتغال
در اکثر کشورها یک نامزد برای شرکت در انتخابات باید ۱۸ سال داشته باشد، اما در لهستان و جمهوری چک این کف سنی ۲۱ سال، در رومانی ۲۳ سال و در ایتالیا و یونان ۲۵ سال سن قرار داده شده است.در بلژیک محدودیت سنی ۲۱ سال تعریف شده بود، اما در سال ۲۰۲۱ این عدد به ۱۸ سال کاهش یافت.
زنان در بسیاری از مجالس کشورهای جهان کمتر حضور دارند. در اتحادیه اروپا به ندرت چنین است، با این حال ده کشور از جمله فرانسه، ایتالیا، بلژیک و لوکزامبورگ سهمیههای جنسیتی را در لیست احزاب شرکتکننده در انتخابات پارلمان اروپا اعمال میکنند.
در یونان، اسپانیا، پرتغال، کرواسی و اسلوونی احزاب شرکتکننده در انتخابات باید حداقل ۴۰ درصد از لیست خود را به نامزدهای زن اختصاص دهند. این رقم در لهستان ۳۵ درصد است.
رومانی در این خصوص وضعیت بدتری دارد و زنان تنها ۱۵ درصد از نمایندگان این کشور در پارلمان اروپا را تشکیل میدهند. این بدین معنی است که این کشور مردانهترین تیم نمایندگان را در پارلمان اروپا دارد.
از آن سو لوکزامبورگ با ۶۷ درصد بیشترین نمایندگان زن را دارد و فنلاند و سوئد به ترتیب با ۵۷ و ۵۲ درصد در رتبههای بعدی قرار میگیرند. نکته حائز اهمیت اینجاست که این دو کشور اسکاندیناوی هیچ سهمیه جنسیتمحوری ندارند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.