رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 637365

ارز پاشی بانک مرکزی برای ارزان شدن دلار

ساعت 24 - سیدمحمد صادق‌الحسینی، اقتصاددان، در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس نوشت: «روزهای آخر دولت است و با ارزپاشی در حال پایین کشیدن دلار هستند. آقای مخبر شما که می‌دانید نرخ حقیقی دلار بالای ۶۰ تومان است، چرا اجازه می‌دهید؟ از رای مردم محافظت کردید از دلارهای کشور هم محافظت کنید تا خزانه ارزی دولت جدید خالی نباشد. با جهش بعدی زندگی همه مردم سخت‌تر خواهد شد. »

با مشکل کمبود منابع ارزی روبه‌رو هستیم اما به اعتقاد برخی نیازی نیست منتظر آینده بود که با کمبود منابع ارزی مواجه شویم و اکنون هم با این مشکل مواجهیم. رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد که گفته‌های مقامات در مورد مدیریت منابع ارزی یک نوع تعارف است و واقعیت این است که در کشور با مشکل کمبود منابع ارزی روبه‌رو هستیم و مواد اولیه موردنیاز واحدهای تولیدی تامین نمی‌شود. حسین سلاح‌ورزی در گفت‌وگو با ایلنا، افزود: عامل این مشکل هم تحریم‌ها هستند در پی این شرایط دولت به معنای عام آن و در زیرمجموعه‌اش وزارت صمت و بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار ارزی به دنبال سازوکارهایی هستند که منابع موجود را مدیریت و سازوکارهایی پیدا کنند که ارز کمتری در کشور مصرف شود.

.

مشکل تامین ارز واحدهای تولیدی از ابتدای امسال چندین بار توسط فعالان اقتصادی مطرح شد، اما بانک مرکزی و دولت مدام ادعا می‌کنند که ارز مورد نیاز بخش‌های مختلف اقتصاد تامین شده است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در گزارش اخیر خود اعلام ‌کرده است: در سه ماهه نخست امسال درآمدهای ارزی کشور به ۲۵.۵ میلیارد دلار رسید. در این مدت تراز تجاری کشور معادل ۵۱.۳ درصد نسبت به مقطع مشابه سال گذشته افزایش یافته است.

همچنین مطابق آمارها، از ابتدای سال جاری تا ۲۴ تیرماه بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شد که سهم دارو و تجهیزات پزشکی از تامین ارز یک میلیارد دلار بوده است.

اما از طرف دیگر، رئیس سازمان برنامه و بودجه از خروج ۴۸۵ قلم کالا از شمول ارز ترجیحی خبر داد. داود منظور اعلام کرد که در اجرای سیاست محدودسازی تخصیص ارز ترجیحی، از سال گذشته تاکنون بیش از ۴۸۵ قلم کالا از شمول ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی خارج شد و در حال حاضر صرفاً واردات ذرت، روغن، کنجاله سویا و دارو با ارز ترجیحی انجام می‌شود. با ارزپاشی‌ دولت در بازار، منابع ارزی برای تولید و بخش‌های اقتصاد باقی نمی‌ماند و اگر هم ارزی تخصیص پیدا کند، در نتیجه حذف ارز ترجیحی برخی کالاهاست. تمام این سیاست‌ها تورم‌زا هستند و قیمت دلار را به‌طور مصنوعی پایین نگه می‌دارند. با تغییر دولت و تیم اقتصادی جدید نیز، فنر قیمت دلار رها و فشار ناشی از آن تنها به مردم وارد می‌شود

یک استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» نرخ ارز را بیشتر تاثیرپذیر از مسائل سیاسی دانست تا مسائلی چون کمبود ارز. علی مزیکی با اشاره به اینکه مسائل سیاسی بر نرخ بازار ارز تاثیرگذار است و تقاضاهایی که در بازار است قیمت را تعیین می‌کند، درباره تاثیر مسائل سیاسی بر نرخ ارز توضیح داد: بعد از انتخابات به نظر می‌رسد انتظار فعالان بازار این است که یک ورود ارز در آینده صورت بگیرد و خود این نگاه باعث شده که آن‌ها اکنون عرضه‌کننده شوند. او درباره ارزپاشی دولت در بازار اظهار کرد: دولت ایران به واسطه فروش نفت و مالکیت منابع نفتی صاحب ارز است و تا حد زیادی قدرت دستکاری بازار را دارد. مزیکی تاکید کرد: دولت وقتی منابع ارزی دارد، بازار را دستکاری می‌کند و هر نهادی که ارز دارد طبعا می‌خواهد آن را بفروشد و در بازار هم تاثیرگذار خواهد بود. او درباره‌ ارزیابی این روش دولت عنوان کرد: اگر عرضه ارز توسط دولت بر اساس مطالعات یک بانک مرکزی مستقل باشد، می‌تواند مطلوب باشد.

این کارشناس ادامه داد: متخصصین امر باید تشخیص دهند با رخدادهای سیاسی ممکن است اتفاقاتی در بازار بیافتد و با افزایش عرضه از چنین روندی جلوگیری کنند.

مزیکی با تاکید بر اینکه سیاست‌های بانک مرکزی باید بر اساس مطالعه و علم باشد، در پایان خاطرنشان کرد: بازار ارز به حد کافی تحت‌تاثیر مسائل سیاسی هست و سیاست‌های اقتصادی باید به‌گونه‌ای اتخاذ شود که بتواند در بازار ارز ثبات ایجاد کند.

منافع مردم از اولویت‌های دولت نیست

ارزپاشی دولت در بازار ارز سیاستی نیست که بعد از درگذشت رئیس‌جمهور فقید و در روزهای پایانی دولت انجام پذیرفته باشد. سال گذشته و به دلیل تنش‌های منطقه که ناشی از جنگ حماس و اسرائیل بود، دلار در اقتصاد ایران در حال جهش بود و دولت اعلام ‌کرد برای جلوگیری از اثرگذاری این اتفاقات بر بازار و جهش نرخ ارز، عرضه ارز را افزایش می‌دهد.

اما همانطور که از اظهارات کارشناس برمی‌آید، افزایش عرضه ارز توسط دولت یا ارزپاشی، باید بر اثر سیاست‌های یک بانک مرکزی مستقل باشد و زمانی اتفاق بیافتد که هنوز یک واقعه سیاسی یا... بر بازار تاثیر نگذاشته است. اما در ایران هم در استقلال بانک مرکزی همواره تردید وجود دارد و هم تمام ارزپاشی‌ها بعد از وقوع اتفاقات رخ می‌دهد.

با این ارزپاشی‌ها، منابع ارزی برای تولید و بخش‌های اقتصاد باقی نمی‌ماند و اگر هم ارزی تخصیص پیدا کند، در نتیجه حذف ارز ترجیحی برخی کالاهاست. تمام این سیاست‌ها تورم‌زا هستند و قیمت دلار را به‌طور مصنوعی پایین نگه می‌دارند. با تغییر دولت و تیم اقتصادی جدید نیز، فنر قیمت دلار رها و فشار ناشی از آن تنها به مردم وارد می‌شود.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها