رفتن به محتوا
ثبت شرکت در عمان
کد خبر 637373

سکوت پزشکیان در باره ترور ترامپ

ساعت 24 - ترور نافرجام روز شنبه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات‌متحده و نامزد جمهوری‌خواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اگرچه این روزها به تیتر یک رسانه‌های جهان تبدیل شده است، اما با واکنش جدی و گسترده‌ای از سوی مقامات و چهره‌های سیاسی داخلی ایران از همه جریان‌های سیاسی مواجه نشد. هرچند که این سکوت سیاسی تهران به‌دلیل نقش ترامپ در ترور سردار سلیمانی، اتخاذ سیاست فشار حداکثری او علیه ایران و مجموعه‌ای از دلایل و عوامل دیگر، از قبل قابل پیش‌بینی بود، اما به نظر می‌رسد این ترور نافرجام صفحه جدیدی از معادلات را در ایالات‌متحده آمریکا رقم خواهد زد که بی‌شک می‌تواند بر مناسبات سیاست خارجی آمریکا هم تاثیرات جدی داشته باشد؛ خاصه آنکه تقریبا قاطبه ناظران، تحلیلگران و رسانه‌ها معتقدند اکنون باید دونالد ترامپ را پیروز انتخابات ریاست‌جمهوری دانست. این ادعا دیگر از حدس و گمان گذشته و حتی کسی چون دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه روز دوشنبه در اظهارنظری، پیشاپیش دونالد ترامپ را پیروز قطعی انتخابات ریاست‌جمهوری آینده در ایالات‌متحده دانست و پیرو آن در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) با انتشار تصویری از ترامپ نوشت: «او تا زمانی که هدف ترور قرار نگیرد، به‌طور‌قطع برنده خواهد شد».
روشن است که ایده‌آل‌ترین گزینه برای پوتین و روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده آمریکا، پیروزی مجدد دونالد ترامپ است؛ چرا‌که می‌تواند به جنگ اوکراین و باتلاقی که برای کرملین در این جنگ شکل گرفته است، پایان دهد. بنابراین آرزوی مسکو، رسیدن ترامپ به کاخ سفید است. اما در مقابل، وضعیت برای تهران کاملا متفاوت است و به عقیده کارشناسان، تداوم دولت جو بایدن بهترین فرصت برای دولت اصلاح‌طلب پزشکیان خواهد بود که بتواند سیاست خارجی خود را بدون نگرانی از برنامه‌های رادیکال فردی مانند ترامپ پیگیری کند.
چرا تهران واکنش نشان نداد؟

مهدی ذاکریان در تحلیل چرایی سکوت و انفعال تهران پیرامون ترور نافرجام دونالد ترامپ به «شرق» از وضعیت ناپایدار و غیرمشخص به‌دلیل اقتضائات خاص دوره گذاره سیاسی در ایران از دولت سیزدهم به دولت چهاردهم می‌گوید و پیرو آن یادآور می‌شود: «چون اکنون دولت مستقری وجود ندارد و پس از درگذشت ابراهیم رئیسی یک دولت موقت سر کار است و هنوز مسعود پزشکیان هم کار خود را به‌عنوان رئیس‌جمهور به‌شکل رسمی آغاز نکرده است، به همین دلیل شاهد واکنش رسمی از جانب تهران نبودیم». از طرف دیگر، کارشناس ارشد مسائل آمریکا، «قرائت‌های ایدئولوژیک در سیاست خارجی ایران را هم دلیل دیگری می‌داند که موجب شده است تا تهران با انفعال سیاسی و دیپلماتیک، واکنش رسمی به ترور دونالد ترامپ نداشته باشد».

علی‌رغم آنچه گفته شد، این استاد دانشگاه یادآور می‌شود: «هم محمد مخبر به‌عنوان سرپرست و هم مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید ایران می‌توانستند با یک واکنش رسمی و محکوم‌کردن ترور، اساسا قرائت‌ها و استانداردهای دوگانه آمریکا و غرب در قبال ترور و تروریسم، به‌خصوص در مقابل ایران را پیش بکشند و همزمان پالس مثبتی را هم ارسال کنند».
ذاکریان با ارجاعی به توییت محمود احمدی‌نژاد در مقام رئیس‌جمهور پیشین جمهوری اسلامی ایران، «آن را صرفا یک واکنش برحسب مناسبات و منافع شخصی خود احمدی‌نژاد و فاقد ارزش تلقی می‌کند» که به‌گفته این استاد دانشگاه، «نشان می‌دهد چگونه افراد به‌راحتی می‌توانند در قبال برخی موضوعات مانند آمریکاستیزی یک چرخش ۱۸۰‌درجه‌ای داشته باشند و از باورهای ایدئولوژیک و ضدآمریکایی به یک همدردی پررنگ با ایالات‌متحده در ترور دونالد ترامپ برسند».

قطعات لیفتراک
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها