معمای ظریف
ساعت 24 - درحالیکه فضای سیاسی و رسانهای کشور درگیر واکنشهای مثبت و منفی به فهرست وزرای مد نظر کابینه چهاردهم بود به ناگاه شبهاستعفای توییتری شامگاه یکشنبه محمدجواد ظریف همه نگاهها را متوجه خود کرد.
ا
درحالیکه فضای سیاسی و رسانهای کشور درگیر واکنشهای مثبت و منفی به فهرست وزرای مد نظر کابینه چهاردهم بود به ناگاه شبهاستعفای توییتری شامگاه یکشنبه محمدجواد ظریف همه نگاهها را متوجه خود کرد. انتشار این متن به فاصله ساعاتی پس از رسانهایشدن فهرست کابینه پیشنهادی پزشکیان، گمانه را به این سمت برد که محمدجواد ظریف به دلیل عدم رضایت از برخی اسامی مطرحشده و فاصله معنادار آنها با چهرههای مد نظر شورای راهبری، عطای ماندن در دولت جدید را به لقایش بخشید.این گزاره زمانی تقویت شد که در همان متن یکشنبهشب، او مشخصا به روند معرفی کابینه پیشنهادی رئیسجمهور اشاره داشت و نوشت: «سلام بر مردم بزرگوار و خطاپوش ایران؛ امروز جناب دکتر پزشکیان وزرای دولت چهاردهم را به مجلس معرفی فرمودند که برای همگی آرزوی موفقیت دارم. از ۱۹ وزیری که امروز معرفی شدند، سه نفر نامزد نخست، ۶ نفر نامزد دوم یا سوم و یک نفر نامزد پنجم کمیتهها و یا شورای راهبری بودند.
بارها گفته بودم که انتخاب اعضای دولت حق رئیسجمهور است و شورای راهبری و کمیتهها نهاد مشورتی هستند. از ایشان سپاسگزارم که این افتخار را به بنده دادند که در این تجربه جدید و ابتکار شجاعانه، مشارکتی داشته باشم. از دوستانم در کمیتهها و شورای راهبری نیز سپاسگزارم که چهار هفته شبانهروز کوشیدند و بیش از هزار نامزد را بررسی کردند تا نتیجه را به رئیسجمهور محترم ارائه نماییم».
در ادامه متن ظریف چنین آمده است: «البته از نتیجه کار خود رضایت ندارم و از اینکه نتوانستم به شکل شایستهای نظر کارشناسی کمیتهها و حضور بانوان، جوانان و اقوام را آنگونه که وعده داده بودم به نتیجه برسانم، شرمندهام. البته هنوز برخی معاونتهای رئیسجمهور باقیمانده که امید است این کاستی کمی جبران شود.
به هرحال، این اولین تجربه و پر از کاستی بود و بیگمان در آینده بهبود خواهد یافت. ولی در کنار مشکلات دیگر، برای بنده ادامه راه در دانشگاه را رقم زد. در پیشگاه مرم بزرگ ایران برای ناتوانی خود در پیگیری امور در دالانهای سیاست داخلی پوزش میخواهم. برخی بنده را زودرنج دانستهاند. گمان میکنم در 12 سال گذشته در برابر هجمههای بیسابقه، بیش از بسیاری از مدعیان، صبر و مقاومت نشان داده باشم، ولی نسبت به نگرش و نگرانی مردم حساسیت فراوان دارم». ظریف با این بیت شعر نوشته خود را به پایان رساند: «ما را سری است با تو که گر خلق روزگار/ دشمن شوند و سر برود هم بر آن سریم».
موضوع اختلافنظر بر سر کابینه پیشنهادی به عنوان عامل اصلی کنارهگیری ظریف زمانی پررنگتر شد که برخی از چهرههای سیاسی هم در واکنش به استعفای شبانه او در فضای مجازی به اسامی پیشنهادی پزشکیان اشاره داشتند. مشخصا مینو خالقی، فعال سیاسی اصلاحطلب در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دکتر ظریف دیشب برای گزینه پیشنهادی وزارت کشور جنگید و توفیقی نیافت.
امشب اعلام عدم حضور در کابینه نمود تا مسئولیت انتخابهایی که به او و کمیتهها ارتباطی نداشت بر دوشش نباشد. نمیدانم رئیسجمهور بر حضورش اصرار میورزد یا نه؟ اما پاسخ این میزان تلاش و میهندوستی این نبود!». در کنار آنچه مینو خالقی به آن اشاره داشت، به نظر میرسد استعفای ظریف ارتباط جدی با اعتراض به فهرست وزرای پزشکیان داشته باشد، چراکه برخی کاربران با هشتگ «ظریف نباشه ما هم نیستیم»، توییت و به فهرست وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان اعتراض کردهاند.
همچنین اعتراضات برخی فعالان اصلاحطلب از محمد فاضلی گرفته تا سعید شریعتی و آذر منصوری به روند چینش کابینه و انتخاب وزرا از روز یکشنبه بر این موضوع دامن زده است.پیرو نکته فوق، به نظر میرسد که پررنگترشدن دایره اختلافات تعدادی از اعضای کابینه جدید با ظریف و نیز بروز برخی اختلافات نظیر عدم حضور محمدجواد آذریجهرمی در دولت پزشکیان هم مانند آتش زیر خاکستر عمل کرد و درنهایت ظریف را به سمت استعفا کشاند.
در همین باره محمدجواد ظریف طی توییت روز جمعه خود در شبکه اجتماعی ایکس، گزارشی درباره ۲۰۰ ساعت جلسه شورای راهبری منتشر کرد که به گفته خبرآنلاین، جملات پایانی آن مهر تاییدی بود بر وجود مخالفتها بر سر راه حضور محمدجواد آذریجهرمی در کابینه دولت چهاردهم. او مینویسد: «نگرانیها نسبت به برخی شایعات توسط اعضای محترم شورای راهبری بیان گردید. لازم است از توجه و حساسیت مردم عزیز نسبت به روند و نتایج تعیین اعضای هیئت دولت قدردانی نمایم. این یک تجربه جدید شفافیت و دموکراسی در مسیر پیچیده و دشوار انتخاب وزراست. بیگمان هر تجربه جدیدی با ایرادها و چالشهای فراوانی روبهرو است که مهمترین آن مقاومت در برابر تغییر و باورنداشتن به نوآوری و سپردن کار به جوانان است. خوشبختانه رئیسجمهور محترم با شجاعت و باور به تغییر، نوآوری و جوانان، گام نخست را در این مسیر دشوار و پرفرازونشیب برداشتهاند که شایسته قدردانی و سپاس است».
به حاشیه رفتن ناگهانی محمدجواد آذریجهرمی از دولت پزشکیان اگرچه برخلاف تمامی انتظارات بود، اما نشان از عمق روند عزلونصبها داشت؛ تا جایی که آذریجهرمی، نه سکانداری وزارت ورزش و جوانان را پذیرفت و نه به وزارت ارتباطات روی خوش نشان داد.
این حامی پروپاقرص پزشکیان در ایام انتخابات در رد هر دو وزارتخانه پیشنهادی به او نوشت: «در وزارت ورزش اصل بیطرفی در ورزش حائز اهمیت است و از این منظر نمیتوانم این مسئولیت را بپذیرم». او در مورد وزارت ارتباطات نیز گفته بود حضورش در این جایگاه قطعا با مخالفتهای جدی روبهرو خواهد شد که ضربه جدی در مسیر کار این وزارتخانه و دولت پزشکیان خواهد بود و بر همین اساس این پیشنهاد را نپذیرفته است.
بااینحال خبری از آذریجهرمی برای برخی پستها از «معاونت اجرائی» گرفته تا «سرپرست نهاد ریاستجمهوری» نشد. همه این نکات حکایت از عمیقترشدن دایره اختلافات داشت. کمااینکه حسامالدین آشنا ساعاتی پس از معرفی کابینه جنجالی چهاردهم توییت عجیب و معناداری را منتشر کرد و از حذف چهرههای نامدار گلایه کرد.
عارف هم در پاسخی درباره نحوه و ملاک انتخاب اعضای کابینه بر این باور است: «راهبرد انتخاب مدیران و وزرا در این دولت توجه به تفکر سیاسی نیست و باید مدیران دولت چهاردهم بهدنبال تحقق آرمانها و ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و مطالبات مردم و وعدههای دادهشده توسط رئیسجمهور و در راس همه آنها حل مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم باشند». روزنامه شرق
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.