اهمیت رشد اقتصادی در سودآوری شرکت ها
ساعت 24 - سهیلا نقی پور،کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفت و گو با «جهان صنعت» اظهار گفته است : پس از تغییر و تحولات در ریاست سازمان بورس و پس از صحبتهای حمایتی وزیر اقتصاد یک فضای امیدواری در بین فعالان بازار سرمایه شکل گرفت، امیدواری که البته برای تحقق یافتن ملزوماتی خواهد داشت.
یکی از عوامل اصلی در رشد و رونق بازار بورس رشد اقتصادی است. رشد اقتصادی پایدار و قوی اتفاقی است که میتواند باعث بالا رفتن سودآوری و عملکرد شرکتها شود و ارزش سهام آنها را افزایش دهد. همین رشد اقتصادی و به دنبال آن بهبود عملکرد شرکتها به تنهایی میتواند موجب کاهش ریسک سرمایهگذاری و به دنبال آن افزایش اعتماد سرمایهگذاران و در نهایت افزایش سرمایهگذاری در بازار بورس شود. او افزود: البته این موضوع به دولت و سیاستهای کلی آن وابسته است اما بالاخره مسائل بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشت. اما یک سری کارها هم مربوط به ریاست سازمان بورس است که میتواند انجام شود و رونق را تا حدودی به بازار سرمایه برگرداند. متاسفانه بازار سرمایه در سال گذشته با مشکلات اساسی و زیادی روبرو شد که باعث شد بازار سرمایه از پویایی دور بماند و یک رکود بیسابقه سراسر بازار سهام را فرا بگیرد. از دسترسی به اطلاعات نهان در اردیبهشت ۱۴۰۲ تا تصمیمات خلق الساعه و ناگهانی که به ضرر شرکتهای بورسی شد و تشدید تنشهای سیاسی و منطقی از مهرماه و ادامه دار بودن آن تا به الان. همچنین افزایش بیسابقه نرخ بهره و اوراق اخزا تا سقوط هلیکوپتر و شهادت رئیس جمهور و در کنار همه اینها ناترازی انرژی و تضعیف عملیات شرکتها همگی به مانند آوار بر سر بورس خراب شدند و آن را به نوعی از پای درآوردند و موجب رکود آن شدند. نقی پور ادامه داد: اولین کاری که سازمان بورس به عنوان یک نهاد واسط بین مردم و دولت میتواند انجام دهد پیگیری در بخشهای دولت جهت عدم تصمیمات خلق الساعه است که سودآوری و عملیات شرکتها را هدف قرار داده است. اینکه یک شبه دستورالعملی صادر شود و شرکتهای بورسی را با افت سودآوری مواجه کند باعث فراری دادن سرمایهگذاران میشود. فرار سرمایه رکود در بازار بورس که بسیار مسئله مهمی است و باید به آن توجه شود. چرا که هیچ سرمایهگذار عاقلی با چنین شرایطی وارد بازار سهام نمیشود دومین موضوع که مطرح است قیمت گذاری دستوری است. قیمت گذاری دستوری به معنای تعیین قیمت کالاها و خدمات خدمات توسط دولت و یا یک نهاد نظارتی به جای اینکه قیمتها توسط عرضه و تقاضا در بازار تعیین شود است. این کارشناس ارشد بازار سرمایه تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از صنایع بزرگ بورسی به طور مستقیم تحت تاثیر این سیاست قرار میگیرند، اگر قیمت محصول یا خدمتی کمتر از هزینه تولید آن تعیین شود سودآوری شرکت هم کاهش یافته و در نتیجه ارزش سهام آن نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. این مسئله هم خود باعث فرار سرمایه است که حل این معضل میتواند باعث بهبود رونق بازار و بازگشت سرمایه میشود.
موضوع بعدی اما نرخ بهره است نرخ بهره یکی از موضوعات مهم برای سرمایهگذار است که به آن توجه میکند و تغییر در نرخ بهره میتواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم و تصمیم گیری آنها و در نتیجه رکود و یا رونق بازار سرمایه تاثیرگذار باشد. زمانی که نرخ بهره بالا باشد سرمایهگذار میتواند به راحتی بدون هیچ ریسکی به یک بازه مناسب در پایان سال برسد و دیگر سمت خرید سهام نرود. همچنین افزایش نرخ بهره به معنای افزایش هزینه فرصت سرمایهگذاری در سهام است. او اضافه کرد: از دیگر کارهایی که رئیس سازمان بورس باید پیگیر باشد و بر رونق بازار سرمایه اثرگذار است بحث تدوین لایه بودجه و مسائل و مواردی است مستقیم و غیر مستقیم بر بازار سرمایه اثرگذار است. این یک موضوع پایهای و اساسی است که در صورت تعلل و بیتوجهی از سوی سازمان بورس میتواند اثرات منفی و شرکتها بگذارد و آنها را به مانند سال گذشته به مشکلات عدیدهای روبرو کند
البته مباحث دیگری نیز به مانند حاکمیت شرکتی ایجاد شفافیت و مبارزه با فساد هم هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند تا بتوانیم شاهد یک بازار بورس پررونق باشیم و مورد استقبال اکثر مردم کشور قرار بگیرد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.