رفع ناترازی گاز در اولویت قرار گرفت؛
ساعت 24 - نبود توازن بین تولید و مصرف گاز در زمستان به ناترازی آن دامن میزند و پیشبینی شده زمستان امسال در این زمینه مشکلاتی وجود داشته باشد. بر این اساس اقدام برای رفع این ناترازی در دستور کار قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا، ناترازی گاز یکی از چالشهای اساسی صنعت گاز کشور است. چندی پیش «محسن پاکنژاد» وزیر نفت در مراسم معارفه خود، گفته بود: یکی از چالشهای اصلی کشور هماکنون تشدید سالیانه ناترازی گاز و بنزین در کشور است و پیشبینی میشود در اوج مصرف گاز در زمستان امسال با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبهرو باشیم.
«محمدرضا عارف» معاون اول رئیسجمهور هم بر وجود ناترازی در تولید و مصرف گاز صحه گذاشته است و از اندیشمندان خواسته در این زمینه راهحل ارائه کنند.
بهتازگی «موسی احمدی» رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: افزایش مصرف غیربهینه، افزایش نیافتن ظرفیت تولید، نداشتن نگاه راهبردی و توهم نامتناهی بودن این منابع، به وقوع ناترازی در کشور منجر شده است.
وی ادامهداد: اگرچه مسئولان تلاش دارند همه قصور این ناترازی را فقط متوجه مصرفکنندگان و مصرف بالا را عامل کمبود معرفی کنند، اما به اعتقاد کارشناسان، تولید ناکافی و نبود سرمایهگذاری در کنار مصرف غیراصولی به ناترازی گاز در ایران منجر شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران هم در این باره بیانداشت: اکنون روزانه دستکم ۲۶۰ میلیون متر مکعب ناترازی گاز داریم، اما وجود این ناترازی دلیل آن نیست که شرکت ملی گاز و بقیه مجموعههای صنعت نفت کار خود را انجام نداده باشند.
«توکلی» با بیان اینکه تمهیدات بسیار خوبی در این زمینه برای سال جاری اندیشیده شده است، اظهار داشت: ناترازی به دلایل مختلفی رخ داده است، اما با تدابیر خوبی که در بخشهای مختلف اندیشیده شده، انتظار میرود زمستان امسال با کمترین مشکل روبهرو شویم.
گزارشها نشان میدهند که در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، میزان مصرف گاز طبیعی به ۱۱۷ میلیارد مترمکعب رسید و در فصول پاییز و زمستان، این رقم به ۱۳۲ میلیارد مترمکعب افزایش یافت.
آمارهای موجود حاکی از آن است که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱، میزان مصرف گاز به طور میانگین سالیانه ۴.۸ درصد افزایشیافته است؛ در مقابل، متوسط رشد تولید گاز در همین دوره، فقط ۳.۸ درصد در سال بوده است. این اختلاف یکدرصدی در نرخ رشد تولید و مصرف، به ناترازی روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز دامن زده است. این ناترازی نهتنها فشار زیادی بر مصرف انرژی وارد کرده، بلکه بهتدریج موجب ظهور چالشهای اقتصادی و توسعهای بزرگی برای کشور شده است.
در همین زمینه بهتازگی «حمیدرضا ثقفی» سرپرست گروه پتروپارس گفت: باتوجهبه ناترازی گاز در کشور و بهویژه در فصل سرما تصمیم بر این شد تا بهجای حفاری batch drilling در سکوی SPD۱ که چاهها در سال آینده به مرحله تولید میرسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری تکمیل شده و تا آذرماه ۱۴۰۳ تولیدی شود؛ بدین منظور تمهیدات ویژهای در برنامهریزیهای عملیات حفاری و تولیدی کردن چاه مذکور انجام شده است.
وی ادامهداد: با اجراییشدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون میدانی (Infill) تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه شده و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور انجام میشود. این اقدام یکی از راهکارها برای کاهش میزان ناترازی گاز است که در دستور کار قرار گرفته است.
علاوهبرآن سایر بخشهای صنعت نفت و گاز کشور نیز برنامههایی برای کاهش ناترازی در دستور کار قرار دادهاند. یکی از اقدامها فشارافزایی پارس جنوبی است که در دستور کار قرار گرفته است. اما از طرف دیگر مصرفکنندگان عمده نیز باید به بحث مدیریت مصرف توجه جدیتر نشان دهند تا بتوان زمستانی بدون قطعی گاز داشت.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.