واگذاری شرکت های دولتی روی کاغذ
ساعت 24 - چرا هفته پیش یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از دستاندرکاران اقتصادی خواست به جای «همت» از همان عبارت طولانی هزار میلیارد تومان استفاده کنند. مجتبی رحماندوست، در تذکری در صحن علنی مجلس با بیان اینکه «همت و شهید همت در ادبیات فارسی و عربی خیلی ارزشمند است»، گفت: ارزش کلمه «همت» را بهاندازه هزار میلیارد تومان کم نکنید.
واکنشهای متفاوتی به این تذکر نشان داده شد؛ از موافق تا مخالف، اما در خلال مباحث این پرسش مطرح شد چرا «همت» معروف اقتصاد، دارای بار منفی شده است؟! اگرچه نمیتوان به این سوال پاسخ روشنی داد، اما شاید یکی از دلایل آن را بتوان در همتهایی یافت که این روزها به جای سود و پاداش، ضرر و زیانها را نشان میدهد؛ مانند زیان 270 همتی خودروسازان!
بر اساس آخرین آمارها و دادههای کدال که از سوی شرکتها بهروز میشود، ایران خودرو، سایپا و پارسخودرو تنها در سال ۱۴۰۲ حدود ۶۲ همت زیان کردهاند. فقط شرکت ایرانخودرو در سال گذشته ۳۷ همت زیان داشته که بیشتر از سرمایه این شرکت در بورس است. در چنین شرایطی کاربرد کلمه «همت» برای هزار میلیارد تومان، مشکلات اقتصادی، گرفتاریهای صنعت خودروسازی، زیاندهی ایرانخودرو و... را حل میکند؟ پاسخ به این سوال قطعا منفی است؛ چراکه تنها راه نجات، همّتی است که میتواند از سوی رییسجمهور و سایر ارکان موثر و تصمیمگیر در صنعت خودروسازی و سایر صنایع دولتی و خصولتی در دستور کار قرار بگیرد تا آنچه دکتر مسعود پزشکیان در نخستین جلسه بررسی بودجه سال 1404 گفت، عملیاتی شود؛ یعنی اصلاح فوری روندهای حاکم بر شرکتهای زیانده دولتی. اصلاحاتی که به «عصای موسی» یا «فیض روحالقدس» نیاز ندارد و فقط کافی است دولت از منافع احتمالی و موهبتهای مستقیم یا غیرمستقیم صنایع پولساز برای خود و زیانده برای مردم دست بکشد و سکان هدایت را به کشتیبانان موفق بخش خصوصی بسپارد.
واگذاری مدیریت شرکتهای دولتی که روی کاغذ به بخش خصوصی سپرده شده یعنی خصوصیسازی واقعی، تنها محک اراده و به اصطلاح همت عالی رییسجمهور برای اصلاح امور در مجموعههای زیانده ازجمله صنعت خودروسازی دولتی است. در این گذر شاید بتوان به موضوع واگذاری مدیریت ایران خودرو با اینکه سی درصد سهامش متعلق به بخش خصوصی است، اشاره کرد که بیش از 200 همت بدهی دارد، اما چون همت نیست طی سالهای اخیر مدیریت آن واگذار نمیشود حتی با فرمان 8 مادهای رییسجمهور سیزدهم در 15 اسفند 1400هم به نتیجهای نرسید.
9 بهمن 1402 فیلمی منتشر شده که مربوط به بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه تولیدات داخل است؛ در این فیلم حمید کشاورز، موسس و سهامدار شرکت کروز از رهبری درخواست میکند تا به مدیریت بخش خصوصی توجه شود. او در فیلم میگوید: «بزرگترین سهامدار ایرانخودرو در حال حاضر ما هستیم. 30درصد ایرانخودرو را بخش خصوصی دارد.
جنابعالی پارسال فرمودید که دولت اشتهای عجیبی در کنترل شرکتها دارد. دولت الان با 5 درصد سهام، شرکت ایرانخودرو را کنترل میکند. ما قبلا هم خدمت حضرتعالی نامه فرستادیم که ما حاضریم اگر این شرکت به ما از نظر مدیریت واگذار شود و ما ظرف پنج سال موفق نشویم؛ ما را در میدان آزادی اعدام کنند. » اینجا رهبری در پاسخ میگوید: «اعدام لازم نیست از شما میگیرند. » بعد از این دیدار، رهبر انقلاب در یک سخنرانی دیگر در روز بعد از این درخواست، باز هم به اهمیت سپردن کارها به بخش خصوصی تاکید کردند: «من دیروز شنیدم که در بعضی شرکتهایی که دولت و بخش خصوصی شریک هستند، با اینکه دولت سهم زیادی ندارد، مدیریت در اختیار دولت است، به نظر من این منطق ندارد. از شیوههای قانونی استفاده کنند و به خود مردم و سهامداران در واقع اختیار بدهند منتها نظارت بشود. » در بخش دیگری از فیلم بازدید از نمایشگاه تولید داخل، رهبر انقلاب به علیآبادی، وزیر صمت تاکید میکنند: «مدیریت مساله مهمی است. مجمع عمومی وجود دارد و مدیریتی انتخاب شود. »
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.