از انتخابات آمریکا: «ا اقتصاد مهم است!» واقعا؟
ساعت 24 - جیمز کارویل، سیاستگذار اصلی کارزار انتخاباتی بیل کلینتون، در رقابتهای ریاست جمهوری ۱۹۹۲ کاری کرد، کارستان. با مدیریت او بود که فرماندار ایالت آرکانزاس، توانست جورج اچدبلیو بوش، رئیس جمهوری مستقر، را شکست دهد. مشهور است که او سه دستورالعمل را بر دیوار دفترش قاب کرده بود تا هم خودش و هم دیگران به این نکات توجه و در پیامهای سیاسیشان به آن عمل کنند. یکی توجه به «تغییر» بود، یکی «بیمه بهداشتی» و از همه مشهورتر، این دستورالعمل: «احمق جون، اقتصاد مهم است!».
در سال ۱۹۹۲ دوازده سال بود که جمهوریخواهان در آمریکا سر کار بودند. در چهار سال آخر این دوره «جورج اچ. دبلیو بوش» رئیس جمهوری بود و در هشت سال قبل از آن، «رونالد ریگان». سیاست اقتصادی مشهور آقای ریگان و بسیاری از جمهوریخواهان پس از او این بود که از مالیات ثروتمندان بکاهیم تا آنها کسب و کار را رونق دهند و به این ترتیب بقیه هم بهرهمند میشوند. در ۱۹۸۰ رونالد ریگان فقط یک مناظره انتخاباتی با «جیمی کارتر» داشت. او در سخن پایانی خود رو به دوربین از رایدهندگان خواست تا موقع رای دادن به این سوال فکر کنند: «آیا وضع شما از چهار سال پیش بهتر است؟ حالا برایتان خرید کردن راحتتر است یا چهار سال پیش؟» جیمز کارویل و مری متلین
منبع تصویر، Getty Images توضیح تصویر، جیمز کارویل، استراتژیست دموکرات و همسرش، مری متلین که استراتژیست جمهوریخواه است
دموکراتها که نتوانسته بودند در دوره کارتر کارنامه اقتصادی خوبی داشته باشند، در دو انتخابات ۱۹۸۴ و ۱۹۸۸ نتوانستند مردم را متقاعد کنند تا به آنها رای بدهند. بالاخره بیل کلینتون موفق شد طلسم را بشکند و به رایدهنده آمریکایی بقبولاند که میتوان اقتصادی داشت که برای همه خوب باشد، و نه فقط ثروتمندان.
سوال ریگان و شعار کارویل حالا سالهاست که ورد زبان فعالان سیاسی و سیاستمداران است. انگار که آنتیبیوتیک باشد، هر چهار سال یک بار هفت روز هفته، دو بار در روز میتوانید در شبکههای خبری آمریکا بشنوید که یکی از کارشناسان سیاست داخلی آمریکا دارد میپرسد: «وضع شما از چهار سال پیش بهتر شده؟» یا اینکه در تایید صحبتهایش درباره ضرورت تغییر وضع اقتصادی میگوید: «به قول معروف: احمق جون، اقتصاد مهم است!»
نظرسنجیها چه میگویند نتایج نظرسنجیهای دو موسسه گالوپ و پیو، هر دو نشان میدهند که موقع انتخاب بسیاری از رایدهندگان به این فکر میکنند که برنامههای کدام نامزد برای وضع جیب آنها بهتر است. Skip
نظرسنجی گالوپ در ماه سپتامبر انجام شده و نتایجش در اکتبر منتشر شده بود. ۵۲٪ از شرکتکنندگان در این نظرسنجی گفتهاند که عامل اقتصاد در انتخاب رئیس جمهوری برایشان «بسیار مهم» است و ۳۸٪ هم گفتهاند که این عامل برایشان «خیلی مهم» است. دموکراسی، امنیت ملی، انتخاب قاضیهای دیوان عالی و مهاجرت بعد از اقتصاد در جایگاههای بعدی قرار دارند.
نظرسنجی موسسه پیو، در اواخر ماه اوت و اوایل سپتامبر انجام شده و نشان میدهد که اقتصاد مهمترین عامل در ذهن رایدهندگان آمریکایی است. ۸۱٪ از کل رایدهندگان میگویند که اقتصاد در انتخاب رئیس جمهوری برایشان مهم است. البته در این بین جمهوریخواهان بیشتری میگویند اقتصاد برایشان مهم است: ۹۳٪. در مقابل دموکراتها اقتصاد برایشان سومین عامل مهم است با ۶۸٪.
تا اینجا به نظر میرسد که هم نظرسنجیها از اهمیت اقتصاد نزد رایدهندگان میگویند و هم تجربه انتخاباتی دو نفر از روسای جمهوری مهم و تاثیرگذار آمریکا نشان میدهد که توجه به اقتصاد در انتخابات بسیار مهم است. اما آیا مشکلات اقتصادی یا امید به اقتصادی بهتر عامل اصلی انتخاب بین نامزدهاست؟
لری ساباتو، استاد و مدیر مرکز سیاست در دانشگاه ویرجینیا، به این سوال جواب منفی میدهد. اما فعلا ببینیم که اصلا اقتصاد در این دوره از انتخابات آمریکا در چه وضعی است. در اهمیتِ تعریفِ اقتصاد
آقای ساباتو میگوید منظور از اقتصاد در این دوره از انتخابات آمریکا تورم است: «در این دوره چهار ساله ریاست جمهوری ما سرجمع ۲۰٪ افزایش قیمت داشتیم که خیلی مهمه و قابل انکار نیست». به گفته او، برای مردمی که هفتهای دو بار باک ماشین را پر میکنند و سه بار خرید میروند بالا رفتن قیمتها به خوبی قابل لمس است. مثلا قیمت متوسط یک شانه تخممرغِ دوازدهتایی در تابستان اولِ ریاست جمهوری جو بایدن یک دلار و ۶۴ سنت بوده و در تابستان آخرین سال ریاست جمهوریاش به سه دلار و هشت سنت رسیده. تورم بالا در آمریکا بسیاری از مردم را با مشکلات مالی مواجه کرده توضیح تصویر، بهای تخممرغ در دوره ریاست جمهوری جو بایدن حدود دو برابر شده از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید اسطوره تختی اسطوره تختی
در مجموعه چهار قسمتی «اسطوره تختی» از زندگی شخصی، ورزشی و اجتماعی غلامرضا تختی میشنویم.
آقای ساباتو به بیبیسی فارسی میگوید: «جمهوریخواهان خیلی خوب توانستند اقتصاد را برای مردم همان تورم معنی کنند و از این تعریف سود میبرند. » تورم یکی از شاخصهای اقتصادی است و برای داشتن اقتصاد خوب و سالم باید به شاخصهای دیگر، مثل تولید ناخالص ملی یا نرخ بیکاری هم توجه کرد: «نرخ بیکاری برای طولانیترین مدت در پایینترین حد ممکن بوده. دیگر شاخصهای اقتصادی هم خیلی خیلی خوب هستند. » او میگوید دموکراتها نتوانستند به خوبی «اقتصاد را برای مردم معنی کنند و بگویند چطور از آن بهره میبردند».
در مقابل، دموکراتها سعی کردند به یاد مردم بیاورند که چطور در پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اوضاع اقتصادی وخیم بود. اما خب، طرف مقابل هم میگوید طبیعی است که وضع اقتصادی بد بود، برای این که در آن دوره جهان با مشکل همهگیری کوید دست و پنجه نرم میکرد. آقای ساباتو میگوید: «کامالا هریس باید به مردم بقبولاند که خیر آنها را میخواهد و در مقابل تحت رهبری دونالد ترامپ این پولدارها هستند که از حضور او نفع میبرند». اما این کار سختی است چون مردم هر روز با واقعیتهای ملموس زندگیشان مثل خرج و مخارج روبهرو هستند. خانم هریس هم عضو مهمی در دولت کنونی آمریکاست: معاون رئیس جمهوری. تمام این حرفها بهانه/کلیشه است
خب، تا اینجا گفتیم که آمار نشان میدهد اقتصاد برای رایدهندگان مهم است. نشان دادیم دو کارزار انتخاباتی مهم آمریکا با بحثهای اقتصادی شکل گرفت و هنوز که هنوز است دیدگاه آنها درباره اقتصاد در فضای سیاسی آمریکا طرفدار دارد و در آخر هم گفتیم که وضعیت کنونی اقتصاد آمریکا گرچه به چشم صاحبنظران خوب است و از بسیاری کشورهای همتراز بهتر، اما مردم معمولی که هر روز با بقال و قصاب و نانوا سر و کار دارند چندان متوجه این رونق اقتصاد نمیشوند. آیا وقت آن نرسیده که بگوییم کامالا هریس بازنده این دوره از رقابتهای ریاست جمهوری است؟ لری ساباتو میگوید رایدهندهها بیشتر از روی احساساتشان رای میدهند توضیح تصویر، لری ساباتو میگوید رایدهندهها بیشتر از روی احساساتشان رای میدهند
آقای ساباتو میگوید که در نظرسنجیها مردم میگویند چه چیزهایی برایشان مهم است اما الزاما بنا بر مهمترین چیزها رای نمیدهند: «مردم بر اساس عواطفشان رای میدهند. چیزهایی که احساساتشان را به غلیان بیاورد». مثلا جمهوریخواهان به مسئله عبور غیرقانونی از مرزهای جنوبی کشور حساسند: «بارها شنیدید که دونالد ترامپ میگوید به ما هجوم آوردهاند. » در نظرسنجی موسسه پیو آمده که مهاجرت بعد از اقتصاد مهمترین موضوع برای جمهوریخواهان است. ۸۲٪ از آنها مهاجرت را هم از عوامل مهم در انتخاب رئیس جمهوری بعدی عنوان کردند و در مقابل فقط ۳۹٪ از دموکراتها گفتهاند که این موضوع برایشان مهم است.
در عوض دموکراتها بیشتر به مسئله بهداشت توجه دارند: ۷۶٪ از آنها خدمات بهداشتی را در انتخاب رئیس جمهوری بعدی مهم دیدهاند: «دموکراتها میگویند چطور ترامپ به خودش جرات داد که حق دسترسی به سقط جنین را از ما بگیرد؟ این اولین بار است که آمریکاییها حقی را که قبلا به دست آورده بودند از دست میدهند. » اشاره آقای ساباتو به نظر دیوان عالی آمریکاست که حق سقط جنین را از آمریکاییها گرفت و این مسئله با کمک سه قاضیای انجام شد که دونالد ترامپ به دیوان عالی فرستاده بود. شاید برای همین باشد که دومین عامل برای دموکراتها در انتخاب نامزد ریاست جمهوری مسئلهی قاضیهای دیوان عالی است. ۷۳٪ آنها گفتهاند که برایشان مهم است چه رئیس جمهوری سر کار باشد که چه قاضیهایی به دیوان بفرستد. در این دوره از انتخابات کامالا هریس سعی کرد بیش از هرچیز بر حق زنان برای تصمیمگیری بر بدن خودشان تاکید کند.
«معتقدم که این مسائل مهمترند تا اقتصاد»، آقای ساباتو میگوید که اقتصاد همه چیز است و به دلیل بزرگی آن هر کس برداشتی از آن دارد: «اقتصاد برای یک کسی که در صف رایدهی است معنایی دارد که این معنی برای ده نفر دیگری که پشت سرش هستند چیز دیگری است و هر کدام از آنها بنا به تعریف خودشان و اینکه چقدر این تعریف برایشان مهم است رای میدهند. »
خب پس تکلیف کلیشههای معروفی که در اول این مطلب از آنها نوشتیم چه میشود؟ کلیشههایی که بارها از زبان کارشناسان مسائل سیاسی آمریکا بیان میشوند. آقای ساباتو به سوال ریگان اشاره میکند که پرسیده بود: «آیا وضع شما از چهار سال پیش بهتر است؟». او میگوید اما این سوال میتواند معانی دیگری به جز امنیت اقتصادی داشته باشد. مثلا «مردم نباید نگران باشند که در سالهای پیش رو ممکن است جنگی در بگیرد و فرزندان مردم به جنگ فرستاده شوند؟»
شعار معروف کارزار انتخابای آقای کلینتون هم به نظر لری ساباتو خیلی نمیتواند دستورالعملی کلی برای کارزارهای انتخاباتی باشد: «امسال دموکراتها بیش از اقتصاد بر مسئله حقوق بارداری زنان و سقط جنین تاکید داشتند. برای همین به نظرم امسال ماجرا این بود: فقط اقتصاد مهم نیست، احمق جان!»
خب پس اگر این کلیشهها چندان درست نیستند، چرا ما در هر دوره انتخابات این کلیشهها را میشنویم و میخوانیم؟
«برای اینکه داریم از سیاست صحبت میکنیم و سیاست پر از کلیشه است و کلیشهها همیشه دقیق نیستند. در واقع گاهی اصلا دقیق نیستند. »
بی بی سی
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.