دیابت؛ بزرگترین اپیدمی تاریخ
ساعت 24 - دیابت بیش از ۵۳۷ میلیون نفر از مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده و افزایش شیوع آن در سالهای اخیر این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل کرده است و تخمین زده میشود که تا سال ۲۰۵۰، حدود ۱.۳ میلیارد نفر به دیابت نوع ۲ مبتلا خواهند شد.
به گزارش ایرنا، دیابت یکی از علل اصلی آسیبهای جدی به سلامت از جمله بیماریهای قلبی، نارسایی کلیه و قطع عضو اندام تحتانی است. با وجود پیشرفتها در درمان، بسیاری از افراد به مراقبتهای ضروری دسترسی ندارند، به ویژه در کشورهای با درآمد پایین و متوسط. بنابراین، اقداماتی برای شناسایی افراد در معرض خطر و آموزش آنها برای پیشگیری از دیابت ضروری است.
دیابت نوعی بیماری مزمن است که در آن بدن نمیتواند از گلوکز استفاده و یا آن را ذخیره کند. این بیماری زمانی رخ میدهد که لوزالمعده دیگر قادر به ساخت انسولین نباشد یا بدن نتواند از انسولین تولید شده به خوبی استفاده کند. اگر این بیماری کنترل نشود میتواند منجر به عواقب جدی گردد و به طیف وسیعی از اندامها و بافتهای بدن، از جمله قلب، کلیهها، چشمها و اعصاب آسیب برساند. اما اگر دیابت به خوبی مدیریت شود، مبتلایان میتوانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.
دیابت بیماری خاموش قرن نامیده میشود که میتواند نشانههای خاموشی هم در بدن داشته باشد. برای مقابله با این بیماری و عوارض آن باید نشانههای خاموش دیابت را بشناسیم، رژیم غذایی مناسب داشته باشیم و ورزش را فراموش نکنیم. در سبک زندگی و دنیای مدرن امروزی که تحرک و مصرف غذاهای سنتی جای خود را به تحرک نداشتن، استفاده مداوم از خودرو و غذاهای مضر آماده داده است، شاهد جولان بیماریهای مختلف به خصوص دیابت هستیم که درصورت کنترل نکردن آن، صدمات جبران ناپذیری بر فرد و جامعه تحمیل میشود.
نامگذاری روز جهانی دیابت
انتخاب روز جهانی برای موضوعهای مختلف در واقع اقدامی برای جلب توجه افکار عمومی به آن موضوع است. نامگذاری چهاردهم نوامبر به عنوان «روز جهانی دیابت» فرصتی برای توجه به این بیماری مزمن است که درباره این بیماری سادهاندیشی نکنیم و به دنبال پیشگیری و درمان آن باشیم.
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد "فردریک بانتینگ" کاشف انسولین، اولین بار در سال ۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است.
مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را "یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینههای هنگفت“ معرفی کرد که خانوادهها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (۲۳ آبان ماه) روز جهانی دیابت اعلام شد و جمهوری اسلامی ایران نیز سال ۱۳۹۲ به بعد مطابق با روز جهانی دیابت و به همت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هر ساله هفته آخر آبانماه را به عنوان هفته ملی دیابت اعلام میکند و انجمنهای حامی بیماران دیابتی در این برهه زمانی نقش فعال و موثری را ایفا میکنند.
اگرچه نیاز به یک رویکرد جامع برای مدیریت دیابت و حمایت از بیماران، بیشتر از همیشه احساس میشود. اما روز جهانی دیابت تنها یک روز آگاهی نیست؛ بلکه فراخوانی برای بهبود مراقبت از بیماران، دسترسی بهتر به درمان و تعهد به بهبود کیفیت زندگی افرادی است که با دیابت زندگی میکنند.
شعار روز جهانی دیابت از ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ «دیابت و تندرستی» است. این شعار بر اهمیت مراقبت جامع تاکید دارد که فراتر از مدیریت سطح قند خون است. هدف آن، رسیدگی به چالشهای جسمی، روانی و اجتماعیای است که افراد مبتلا به دیابت با آن روبرو هستند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.