رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 643952

اقتصاد ایران و ظهوردوباره ترامپ

ساعت 24 - نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا نشان می‌دهد جهان امروز باید با سیاست‌های دولت دونالد ترامپ به‌عنوان رییس‌جمهور روزگار خود را سپری کند. در همین ساعت‌هایی که مشخص شده است دونالد ترامپ برای همکاری کدام سیاستمداران را به کابینه می‌آورد و نیز با همین شمار اندک سخنان او پس از اعلام نتایج، مدیران و مسوولان دولت‌های گوناگون کوشش کردند پیام خود را به گوش وی و یاران امروزش برسانند.

در میان همه انواع پیام‌هایی که از سوی دولت‌ها به ترامپ ارسال شده است کمتر پیامی هست که همانند پیام رییس دولت ایران باشد. مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم درباره آمدن ترامپ به کاخ سفید گفته است: برای جمهوری اسلامی ایران تفاوت نمی‌کند که حالا ترامپ آمده است یا ممکن بود هریس رییس‌جمهور می‌شد.

واقعیت این است که پزشکیان نیز می‌داند سیاست‌های اقتصادی و سیاست خارجی دونالد ترامپ جمهوریخواه با کامالا هریس دموکرات تفاوت‌های عمده‌ای دارند. درست است که سیاست‌های بنیادین کشور ایالات‌متحده آمریکا در برخورد با دیگر کشورها و مناطق جهان تغییرات عمده ندارد اما منافع ذی‌نفعان در ایالات‌متحده آمریکا تفاوت دارند و به همین دلیل تاکتیک‌های هر حزب و هر رییس‌جمهور باهم متفاوت هستند.

تجربه نشان می‌دهد دونالد ترامپ بلافاصله پس از روی کارآمدن در دوره قبل از پیمان برجام خارج شد و سخت‌ترین تحریم را بر ایران اعمال کرد. مهم‌ترین تحریم اتفاق‌افتاده در دوره پیشین ریاست‌جمهوری ترامپ بر ایران جلوگیری از صادرات نفت‌خام و مهم‌ترین کار دولت بایدن آسان‌گیری در صادرات نفت بوده و هست.

رییس دولت ایران و نیز مدیران نهادهای دیگر یادشان باشد ترامپ سیاستمداری غیرقابل پیش‌بینی بوده و بهتر است به جای اینکه بخواهیم برای جلوگیری از ناامیدی شهروندان بگوییم دولت بایدن یا دولت ترامپ برای ایران تفاوتی ندارد. با شهروندان شفاف‌تر گفت‌وگو کنیم. کمتر کسی است که نداند بودجه امسال و سال گذشته و سال بعد ایران به دلیل اینکه با درآمدهای ناپایدار و از جمله درآمد قابل تصرف کمتری از صادرات نفت به دست آمده با کسری بودجه‌های دشوار روبه‌رو است و اگر ترامپ بخواهد سیاست پیشین درباره صادرات نفت را دنبال کند روزگار سخت‌تر خواهد شد.

یادآوری این نکته لازم است که اینگونه برخورد با یک پدیده بااهمیت مثل آمدن ترامپ نباید به راهبرد دولت به‌ویژه در اقتصاد تبدیل شود و بر ابعاد خوشبینی‌های غیرکارشناسی بیفزاید. اقتصاد ایران گره‌های‌ ریز و درشتی دارد که با خوش‌خیالی و با نادیده گرفتن واقعیت‌های سخت باز نخواهد شد. اقتصاد را جدی بگیریم. سرمقاله جهان صنعت

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها