مرعشی: میتوان با آمریکا در موضوع آتشبس در غزه همکاری کرد
ساعت 24 - دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران نوشت: زمان ترک مخاصمه با آمریکا فرا رسیده. رئیسجمهور میتواند با پیادهسازی گفتمان وفاق و همراهی حاکمیت با آمریکا در موضوع آتشبس جنگ غزه همکاری کند و اولین قدمها را برای ترک مخاصمه بین دو کشور بردارد.
ما تجربه ترامپ را داریم. در مورد این مساله میتوان بر این مهم تاکید کرد که ما تفاوت برخورد آقای ترامپ با ایران در دوره قبل با برخورد آقای بایدن با کشورمان را خوب درک میکنیم. بالاخره آقای ترامپ وقتی تصمیم گرفت، فشار حداکثری را به ایران وارد کند، صادرات نفت ایران را به زیر ۲۰۰ هزار بشکه کاهش داد. اما ما در دوره آقای بایدن توانستیم نفت و میعاناتمان را تا ۵/۱ میلیون شبکه صادر کنیم و نسبتاً ثباتی در اقتصاد به دست بیاوریم. به همین دلیل حتماً برای ما و کشورمان بین دولت بایدن و دولت ترامپ، تفاوت بسیاری وجود دارد اما این تفاوتها چیزی نیست که در واقع جمهوری اسلامی را بتواند وادار به عقبنشینی کند. جمهوری اسلامی هم در داخل دارای نظام مستحکمی است و هم در منطقه قدرت بالایی دارد. پس هیچ دولتی در آمریکا نمیتواند جمهوری اسلامی را در معادلات خودش لحاظ نکند.
زمان ترک مخاصمه با آمریکا فرا رسیده. رئیسجمهور میتواند با پیادهسازی گفتمان وفاق و همراهی حاکمیت با آمریکا در موضوع آتشبس جنگ غزه همکاری کند و اولین قدمها را برای ترک مخاصمه بین دو کشور بردارد.
نکته سوم و حائز اهمیت این است که اصولاً دلیلی ندارد که یک نظام سیاسی خودش، کشور، دولت یا ملتش را در یک منطقه امن مستقر نکند. دلیلی ندارد که ما با یک کشوری مثل آمریکا که بالاخره دارای قدرت اقتصادی دنیاست، تکنولوژیهای برتر دنیا را در اختیار دارد، بازار بسیار بزرگی دارد، نسبت به تمام کشورها قدرت نظامی برتری دارد و در منطقه خاورمیانه هم اثرگذار است، برای همیشه درحال مخاصمه باشیم.
ما میتوانستیم در گذشته به یک ترک مخاصمهای برسیم. اکنون نیز لازم نیست که روابطمان را با آمریکاییها برقرار کنیم و کار سنگین و درازمدت با آنها انجام دهیم اما دلیلی هم ندارد که این همه درحال مخاصمه باشیم. از گذشته تاکنون در منطقه خاورمیانه، در بعضی از مسائل مواضع ما با آمریکاییها نزدیک بوده. مثلاً حذف صدام و حزب بعث در عراق. وقتی آمریکاییها تصمیم گرفتند پس از حمله عراق به کویت، صدام را سرنگون کنند، ما در آنجا با آمریکا همجهت بودیم و منافع ما با منافع آنان همجهت بود. بعد از آن نیز چنین بود، آنها در عراق به دنبال یک دولت متکی به رای مردم بودند. ما نیز که دوستان کرد و دوستان شیعه در عراق داشتیم و همگی اکثریت قاطع را تشکیل میدادند، منافع داشتیم. مرزهای ایران و عراق قرنها، چه در زمان عثمانی و چه در زمان تشکیل عراق، همیشه مرز ناامنی و تهدید بود اما اکنون تبدیل شده است به مرزهای دوستی. در شرق ایران هم زمانی که آمریکاییها تصمیم گرفتند طالبان را سرنگون کنند، منافع ما با آمریکاییها همجهت بود. الان در مساله فلسطین هم در موضوع آتشبس و هم تشکیل دولت فلسطین همینطور است. سیاست دو دولتی درحال حاضر میتواند برای ایران یک سیاست میانه تلقی شود، هرچند که ایران آرمان بلندی مبنی بر تشکیل کشور فلسطین و یک دولت در این سرزمین دارد؛ پس بدون تردید بدون اینکه چه کسی یهودی است، چه کسی عرب است یا نیست، مسیحی یا مسلمان است، همه در سرزمین فلسطین با برگزاری رفراندوم میتوانند در تشکیل دولت نقش داشته باشند. تا رسیدن به این هدف والا، ایران میتواند با دولت دوم بهعنوان یک راهحل که از نظر دنیا یک راهحل نهایی است و از نظر ما یک راهحل مرحلهای است، اهداف خود را پیش ببرد. البته مفهوم و معنای این راهبرد به رسمیت شناختن اسرائیل نیست. معنایش این است که اگر عربها و فلسطینیها خودشان به توافقی برای تشکیل دولت دوم برسند، ما میتوانیم دولت دوم را به رسمیت بشناسیم و دولت اول را به رسمیت نشناسیم. به هر حال میخواستم تاکید کنم؛ نباید تصور کنیم که همه منافع ما در منطقه با آمریکاییها در تضاد است؛ لذا اکنون من دلیلی نمیبینم که کشور را در حالت مخاصمه با آمریکاییها نگه داریم. در گذشته نیز فرصتهای تاریخیای وجود داشت که میتوانستیم از آن استفاده کنیم اما نکردیم. دلیل آن هم عمدتاً به اختلافات داخلی خودمان برمیگشت. به هر حال اگر اختلافی هم درون خود سیاستمداران و دولتمردان جمهوری اسلامی بوده، موضوع نهایتاً به یک ترک مخاصمه منتهی نشده است. سید حسین مرعشی- انتخاب
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.