رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 643995

تاثیر ترامپ بر سیاست داخلی

ساعت 24 - حتی اگر مقامات دولتی تاکید کنند «آمدن و رفتن دولت‌ها در آمریکا تاثیری بر روی سیاست آن‌ها نخواهد داشت»، بدون شک آمدن و رفتن کسی مانند ترامپ بر سیاست داخلی و خارجی ایران تاثیرگذاری جدی خواهد داشت. به‌ویژه اینکه در این زمینه جامعه ایران تجربه‌ای دارد که مربوط به سال‌های دور نیست.

تجربه‌ای که به چهار سال پیش برمی‌گردد؛ جایی که سیاست فشار حداکثری ترامپ اگرچه به باور همه شکست خورد، اما تاثیر آن بر سیاست داخلی یا سیاست خارجی ایران انکارناپذیر است. حالا سوال این است: با آمدن ترامپ شاهد چه تغییراتی در سیاست داخلی و خارجی خواهیم بود؟ تغییراتی که به نظر می‌رسد مهم‌ترین آن‌ها بازگشت امید به جبهه براندازان خارج و داخل» است. اگر در دور اول روی کار آمدن ترامپ بسیاری از سیاست‌مداران جهان نسبت به او و کارهایی که ممکن است انجام دهد‌ شناختی نداشتند، اما حالا با تجربه‌ای روشن درباره شخصی که کاخ سفید را در اختیار گرفته روبه‌رو هستند. امروز، هم اروپا و هم پوتین می‌توانند به‌درستی حدس بزنند که رویکرد ترامپ در قبال جنگ اوکراین چه خواهد بود. آن‌ها می‌دانند این سیاست‌ها چه تاثیری بر جنگ اوکراین و روابط اروپا و روسیه یا روابط اروپا و آمریکا خواهد داشت. ایران هم با این تجارب آشناست. امروز جهان می‌داند که ترامپ بار دیگر‌ روی بودجه‌هایی که دولت آمریکا در مجامع بین‌المللی همچون «ناتو» و «توافق‌نامه آب‌وهوایی پاریس» هزینه می‌کرد، دست می‌گذارد.

اتحادیه اروپا می‌داند باید‌ مقابل روسیه و پوتین به نیروی خودش اتکای بیشتری داشته باشد تا کمک‌های آمریکا به ناتو. اعراب خلیج فارس می‌دانند در صورتی که با او وارد تجارت‌های صدها میلیاردی شوند، می‌توانند از حمایت ترامپ برخوردار باشند و در شرق دور، اژدهای چینی که تلاش می‌کرد بعد از همه‌گیری کرونا بار دیگر به پا خیزد، با مانع بزرگی روبه‌رو شده است. اما مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار در سیاست داخلی و بین‌المللی برای ایران چیست؟ با بازگشت ترامپ بار دیگر براندازان تمایل خود را برای عرض اندام نشان خواهند داد. براندازی که اساسا از دی‌ماه 1396 مسیری بسیار تندتر از گذشته را آغاز کرد، با خروج ترامپ از کاخ سفید امیدهای خودش را از دست داد. این گفتمان با وقایع پاییز 1401 به نقطه اوج رسید، اما با فروکش‌کردن وقایع آن سال، دیگر رمقی برایش نمانده بود. حالا بار دیگر امید به این اردوگاه بازگشته است.

اگر تا دو ماه قبل بسیاری از سلبریتی‌های خارج‌شده از ایران تمایل داشتند به کشور بازگردند، حالا احتمالا از این نظر خود برمی‌گردند. در داخل ایران هم دولت مسعود پزشکیان در مقابل فشار اقتصادی ناشی از کاهش درآمدهای ارزی از یک سو و براندازان از سوی دیگر قرار خواهد گرفت. این میان با افزایش فشارهای اقتصادی، تحریمی‌های انتخابات (که در دور اول 60 درصد و در دور دوم 50 درصد بودند) با فشار اقتصادی به سمت شاید ناامیدی بیشتری تمایل پیدا کنند.

این وضعیت اما برای جریان حامی جلیلی فضایی را ایجاد می‌کند تا گفتمان خودشان را بیشتر ترویج کنند. این دسته که در انتخابات اخیر با یک «نه» بزرگ از سوی مردم روبه‌رو شده بودند، حالا امیدوارند با تحت فشار قرارگرفتن دولت، خود را نمایان کنند.

روزنامه شرق  

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها