رو در رو با ترامپ غیرقابل پیشبینی
ساعت 24 - پس از تشدید حملات اسرائیل به حزبالله، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد که نهتنها وزیر اقتصاد دولت مسعود پزشکیان است، بلکه یک دوره نیز با وعدههای فراوان اقتصادی کاندیدای ریاست جمهوری بوده، گفت که افزایش ارزش دلار طی چند هفته گذشته به دلیل شرایط نیمهجنگی منطقه بوده است.
حال با اظهارات رئیس بانک مرکزی این سوال نگرانکننده مطرح میشود که آیا مسئولانی که نمیتوانند ارزش ریال را در پی حمله اسرائیل به حزبالله حفظ کنند، آمادگی و توانایی حفظ آن را در برابر ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید و اعمال فشارهای احتمالی او دارند؟! مذاکره و عدم مذاکره
بسیاری معتقدند که اگر ریاست جمهوری ترامپ در 2017، اقتصاد ایران را با چنان خسارتی مواجه کرد که همچنان ترمیم نشده است، به دلیل همین دست خاماندیشیهایی بود که مانع واقعبینی و عاقبتاندیشی شد.
دفعه پیش که ترامپ مثل یک بلای ناگهانی بر سر جهان و به طور ویژه ایران آوار شد، حاکمیت و دولت روحانی نتوانستند جامعه را از گزند حضور او حفظ کنند. علیرغم اینکه ریاست جمهوری او در آمریکا قابل پیشبینی بود اما پس از آمدنش، هیچ راهبرد مشخصی در برابر تهدید او وجود نداشت و جامعه و اقتصاد ایرانی آن چنان بیدفاع رها شد که اوضاع هنوز که هنوز است به دوران پیش از ترامپ بازنگشته است؛ نه وضعیت بازارها و سیاست خارجی و نه اوضاع معیشت شهروند ایرانی.
دفعه پیش که ترامپ مثل یک بلای ناگهانی بر سر جهان و به طور ویژه ایران آوار شد، حاکمیت و دولت روحانی نتوانستند جامعه را از گزند حضور او حفظ کنند و عملا هیچ راهبرد مشخصی در برابر تهدید او وجود نداشت
او اکنون دوباره به صحنه سیاست آمریکا بازگشته و 20 ژانویه 2025، یعنی اول بهمن ماه رسما به عنوان رئیسجمهور آمریکا وارد کاخ سفید خواهد شد.
خاطره تلخ دور قبلی ریاست جمهوری او، موجب شده تا از هماکنون بسیاری به دنبال پاسخ این سوال باشند که این بار با او چه باید کرد؟ آیا این بار هم اهمال و بیعملی در اتخاذ سیاست مناسب برای مواجهه با ترامپ، کشور را در یک سراشیبی تازه خواهد انداخت؟ یا اینکه حاکمیت و دولت از هماکنون خود را مهیا و آماده رویارویی با تصمیمات احتمالی ترامپ کردهاند تا از شوکهای سنگین به بازار و جامعه جلوگیری کنند؟
در راستای همین نگرانیها و احساس خطر کردنها، دوگانه مذاکره و عدم مذاکره با دولت ترامپ از هماکنون شکل گرفته است. عدهای با یادآوری همان خاطرات تلخ دوره قبلی ریاست جمهوری دونالد ترامپ، به پیشباز مذاکره با او رفتهاند و معتقدند که بازگشت ترامپ تاجر به راس قدرت در ایالات متحده، فرصتی مغتنم برای رفع تحریمها و حل پارهای از مسائل رسوبکرده میان ایران و آمریکاست.
همزمان گروهی دیگر مصرانه تاکید میکنند که تابوی مذاکره با آمریکا، آن هم مذاکره با ترامپی که سردار ایرانی را ترور کرده است، نخواهد شکست. دستهای دیگر هشدار میدهند که اینگونه تعجیل و اشتیاق نشان دادن برای مذاکره با دولت جدید، ارسال پالس ضعف است و امکان امتیازگیری در مذاکرات احتمالی آینده را از بین میبرد.
ترامپ عوض شده است؟
طرفداران مذاکره، دیدگاهی خوشبینانه نسبت به ترامپ دارند و معتقدند که او با نسخه هشت سال پیش خود تفاوتهای بسیاری پیدا کرده است.
در همین رابطه محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس دولت دوازدهم و رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه به سخنرانیهای ترامپ در ایام تبلیغات انتخاباتیاش اشاره کرده و میگوید: «مسئله مهم دیگری که ترامپ در سخنرانی انتخاباتی بدان تاکید کرده این است «که اگر رئیس جمهورشوم تحریمها را برخواهم داشت. تحریمهای ما علیه ایران و روسیه موجب شده تا جملگی سودهای تجاری به جیب جمهوری خلق چین برود. این امر نیز منجر به تضعیف دلار در دنیا شده است.» اگر مواضعی که ترامپ در دوران رقابتهای انتخاباتی اخیر مطرح کرده، بر مبنای تفکر و به شکل صادقانه مطرح شده باشد، با بسیاری از سیاستهای ۸ سال گذشته ایشان در زمان ریاست جمهوری اولش متفاوت است.»
برخی دیگر نیز اشاره میکنند که نه لزوما ترامپ، بلکه شرایط منطقه و جهان طی این چند سال تغییرات اساسی کرده و این تغییرات ترامپ را برای ادامه سیاستهای دوران قبلی ریاست جمهوریاش، محدود میکند؛ بنابراین تلاش بیشتری برای توافق با تهران خواهد کرد.
در همین رابطه حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران در یادداشتش نوشته است که «هم ایران تجربه زیادی در مواجهه با ترامپ دارد و الان شرایط با دوران ریاست جمهوری روحانی تفاوت دارد هم ترامپ، خامی دوره اول ریاست جمهوری خود را ندارد و احتمال میرود که رفتار او متفاوت باشد. »
وعدههای ترامپ برای رفع تحریم و توافق، میتواند نشانههایی از حسن نیت و تغییر رویکرد باشد اما اخبار متناقض دیگری که از سوی ترامپ و تیم او میرسند، این نشانهها را بیاعتبار میکنند؛ شاخصترین آنها اتهامات معنادار مستمر به ایران با موضوع تلاش برای ترور ترامپ است
روزنامه فرهیختگان اما در انتقادی نسبت به یادداشت او و کلا بالا گرفتن زمزمه مذاکره با دولت ترامپ، نوشته است: «در شرایطی که آمریکاییها هنوز موضع روشنی در خصوص رفتار با ایران نگرفتهاند، بیان و تاکید روی این گزاره که باید به سمت مذاکره با آمریکا برویم، این فرصت را در اختیار آمریکاییها قرار نمیدهد که برمبنای این مواضع، مناسبات خود را با ایران تنظیم کنند و برمدار زیادهخواهی قرار گیرند؟!»
این روزنامه اشاره کرده به اینکه «محاسبات آمریکا بعد از خروج از برجام نیز براین محور استوار بود که ایران با اعمال فشار پای مذاکره خواهد آمد؛ محاسبهای که البته غلط بود، اما رفتار برخی سیاسیون در مواجهه با ایران را نمیتوان در رفتار آمریکا با ایران بیتاثیر دانست.»
روزنامه توسعه ایرانی
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.