فولادسرد در زمستان سردتر
ساعت 24 - درحالیکه چند سالی است که مردم با بی برقی در تابستان روبرو می شوند حالا قرار است برای اولین بار بعد از سه سال با این معضل در فصل زمستان هم روبرو شوند و در کنار تولید کنندهها قرار بگیرند. درواقع پس از بالا گرفتن اعتراضات نسبت به مازوتسوزی زودهنگام، هیات دولت مصوبهای مبنی بر توقف مازوتسوزی در سه نیروگاه کشور اعم از نیروگاههای اراک، اصفهان و کرج صادر کرد.
هرچند توقف استفاده از مازوت اتفاق مثبتی است و با توجه به آلودگی شدید هوا مدتهاست فعالان زیست محیطی به آن تاکید میکنند اما با توجه به اینکه هیچ منبع دیگری برای تولید برق کارخانهها پیشنهاد نمیشود و بلافاصله پس از دستور توقف استفاده از مازوت، خبر خاموشی مطرح میشود، خبر خوشایندی برای تولید کنندهها نخواهند بود و نشان میدهد که شرایط چندان مثبت نیست. متاسفانه صنایع معدنی به دنبال قطعی برق در فصل گرم سال، ضرر و زیان بسیاری متحمل شدند، حالا هم اگر در فصل زمستان نتوانند دست به فعالیت کافی بزنند شاهد کاهش تولیداتشان و ارزآوری در صنعت معدن خواهیم بود. حالا امروز کمبود انرژی یک تفاوت قابل ملاحظه با زمستان سال گذشته دارد و آن هم اینکه علاوه بر فعالان اقتصادی، مردم هم باید با وضعیت کمبود برق و گاز در کشور به دلیل پیشنهاد نشدن روشهای جایگزین از سوی مسوولان خود را برای یک زمستان سخت آماده کنند! البته این تصمیم دولت، مسالهای بود که فعالان صنعت معدن مدتهاست بر آن تاکید دارند. تا پیش از این فعالان صنعتی و معدنی از دولت میخواستند که مردم را هم در کمبود انرژی شریک کنند؛ چراکه در کشورهای دیگر کارخانهها و واحدهای تولیدی در پله آخر قطعی برق و گاز قرار دارند درحالیکه در کشور ما اول بار این تولیدکنندهها هستند که تحت فشار قرار میگیرند! در خصوص مساله گاز باید گفت که سال گذشته در فصل سرد، در ماه اول محدودیت مصرف گاز به میزان ۳۰ درصد و در ماههای بعد به میزان ۴۰ تا ۵۰ درصد، برای صنعت فولاد اعمال شد، پیشبینی میشود این محدودیت در سال 1403 افزایش پیدا کند. امسال ناترازی انرژی و محدودیتهای گازی در نیمه دوم سال به چالش جدی شرکتهای معدنی تبدیل شده است. واحدهای تولید آهن اسفنجی که از گاز به عنوان منبع اصلی انرژی استفاده میکنند در نیمه دوم سال ناچار به کاهش تولید شدهاند. با توجه به اینکه در کارخانجات تولیدکننده آهن اسفنجی، گاز به عنوان خوراک اصلی به حساب می آید، بنابراین اگر از میزانی بیشتر کاهش پیدا کند در نهایت به تعطیلی کامل کارخانه ها منجر میشود. در این خصوص مکاتبات ویژهای با وزیر صنعت برای کاهش محدودیت مصرف گاز برای شرکتهای فولادی صورت گرفت. گفته میشود که اگر ۲۰ درصد محدودیت مصرف برای این نوع شرکت ها اجرایی شود این شرکت ها میتوانند با ظرفیت ۸۰ درصدی فعالیت خود را ادامه دهند. اما محدودیتهای بیش از ۲۰ درصد برای صنعت فولاد عواقب زیادی برای بسیاری از صنایع دارد زیرا بسیاری از صنایع وابسته به صنعت فولاد هستند و با اعمال محدودیت برای مصرف انرژی تعداد بیشماری از صنایع ضربه میخورند. همچنین باید گفت که با دستور دولت برای توقف مازوت سوزی احتمال قطعی گاز در ماههای آینده بیشتر میشود.
هرچند تولید گاز نسبت به سال قبل افزایشی پیدا نکرده ، اما مصرف گاز نسبت به سال قبل افزایشی میشود. این در حالی است که صنعت فولاد فقط ۴ درصد مصرف گاز را در اختیار دارد اما ارزآوری و اشتغال این صنعت بسیار بیشتر از سهم آن از سبد مصرف گاز در کل کشور است. کارشناسان باور دارند که اگر ۱۰ میلیون تن صادرات محصولات فولادی در سال انجام شود، ۵ میلیارد دلار ارزآوری خواهد داشت، بنابراین انتظار از مسوولان این است که صنعت فولاد را از قطع گاز و برق مستثنی کنند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.