کمبود حاملهای انرژی بحران برق را تشدید کرد
ساعت 24 - یک کارشناس اقتصاد انرژی معتقد است که چالش اصلی ناترازی برق به کمبود گاز مربوط است زیرا لااقل در زمستانها اگر کشور دچار کمبود گاز یا گازوییل نبود، برای تامین برق نیازی به استفاده از مازوت یا «خاموشیهای منظم» به وجود نمیآمد.
آرش نجفی رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی درباره نقش مازوت در تولید و قطعی برق به خبرآنلاین گفت: «مشکل تولید برق در زمستان پیش از هر چیز به سوخت نیروگاهها گره میخورد. در فصول سرد، مصرف برق به نحوی نیست که مشکلی ایجاد کند بلکه مشکل از جایی شروع میشود که نیروگاهها برای تولید برق با کمبود سوخت مواجه میشوند. به طور معمول نیروگاههای کشورمان از گاز و گازوییل و گاهی مازوت استفاده میکنند. »
این فعال بخش خصوصی ادامه داد: «یعنی اگر هم اکنون گازوییل کافی در کشور وجود داشت و آن را در اختیار نیروگاهها قرار میدادند، مشکلی وجود نداشت و برق مورد نیاز تولید میشد و حتی بحث سوزاندن مازوت مطرح نمیشد. متاسفانه با اینکه قوانین سوزاندن مازوت را ممنوع کردهاند، در سالهای گذشته به دلیل کمبود سوخت این اقدام در دستور قرار گرفت. براساس قانون باید مخازن مازوت با حکم دادستانی پلمپ میشدند و جز مواقع حساسی که امنیت ملی را دچار چالش میکند از آن استفاده نشود. »
به گزارش تسنیم، بر اساس اعلام کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، "مجموع سطح ذخیره سوخت مایع در نیروگاهها در ابتدای شهریور سال 1403 نسبت به ابتدای شهریور سال 1402 بالغ بر 36 درصد کمتر بود؛ در ابتدای شهریورماه 1403 که شروع استقرار دولت چهاردهم بوده، سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، 43 درصد کمتر و سطح ذخایر مازوت نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، 23 درصد کمتر بود. "
اگرچه این آمار نشاندهنده غفلت و ترکفعل مسئولان وزارت نفت در ماههای پایانی فعالیت دولت سیزدهم بوده است و نمیتوان کمکاری صورتگرفته را توجیه کرد، اما از ابتدای شهریورماه تا نیمه آبان، با وجود رشد نسبی تحویل سوخت مایع به نیروگاهها، مسئولان دولت چهاردهم هم نتوانستند این عقبماندگی را جبران کنند تا جایی که سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها به زیر 40 درصد رسید؛ این در شرایطی است که نیمه آبانماه سال قبل، سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها بیش از 80 درصد بوده است.
وی در پاسخ به این سوال که بهتر است برق کشور با سوزاندن مازوت تامین شود یا خیر هشدار داد: «به عنوان یک شهروند میگویم که چنان مازوت بیماریزاست که قطعا تحمل بی برقی منظم کمتر از سوزاندن مازوت به جامعه ضربه میزند. »
این فعال حوزه برق درباره اینکه چقدر بی برقی روزهای فعلی در کشور توجیه دارد، تاکید کرد: «به هیچ وجه بی برقی توجیه ندارد چرا که کشور باید به جایی میرسید که درگیر این مشکلات نباشد. ناترازیهای موجود بیانگر بی صلاحیتی و ناتوانی مدیران سالهای گذشته کشور است که نتوانستند برای رفع نیاز انرژی مردم کاری بکنند. »
نجفی با اشاره به اینکه سال ۸۸ را سال «اصلاح حوزه مصرف» نامگذاری کرده بودند، گفت: «مدیران و مسئولان ارشد حوزه انرژی باید پاسخ دهند که چرا به این اقدامات تاکنون عمل نکردند؟ چرا در کشور کار را به نحوی جلو نبردند که در تابستان دچار بی برقی و در زمستان دچار بیگازی نشویم. انباشت عدم صلاحیتهای جمع شده کار ما را به جایی رسانده که به خاموشیهای منظم تن دهیم. ولی باید به عملکرد مدیران کشور در سالهای گذشته هم پرداخته شود. »
به گفته او قطعی دو ساعته برق واحدهای مسکونی در فصل سرما بهاندازه تابستان به نارضایتی عمومی منجر نمیشود و در مجموع بهترین اقدام فوری همین است.
خبر انلاین
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.