چه گروهی خبر دیدار ایروانی با ماسک را لو داد؟
«خیلی مهم است که چه کسی درخواست ملاقات داده و چه کسی با نماینده جمهوری اسلامی ملاقات کرده است. ذکر این نکته نیز لازم است که این ملاقات حتماً با مرکز هماهنگ شده است. شاید بتوان گفت این روزها آقای ماسک فرد بعد از ترامپ است که میخواهد اقدامات بسیار اساسی برای این دولت انجام دهد که ترامپ بتواند براساس این اقدامات خود را در جامعه آمریکا مطرح نگه دارد.
این ملاقات میتوانست بین سفیر آمریکا در سازمان ملل، یک یا چند سناتور یا نماینده کنگره طرفدار ترامپ و نماینده ایران انجام شود. این دیدارها قبلاً هم انجام شده و بیسابقه نیست. اما اعزام آقای ماسک به این ملاقات که محل آن را نیز نماینده ایرانی تعیین کرده، نشاندهنده اهمیت قضیه است.» وی افزود: «دو نکته در این ملاقات بسیار اهمیت دارد.
اول اینکه براساس گزارش نیویورکتایمز، آقای ایروانی اظهار داشته که امیدوار است طرف مقابل در ایران به سرمایهگذاری و فعالیت بپردازد و از وزارت خزانهداری معافیتهایی بگیرد. همانطور که میدانید وزارت خزانهداری زیر نظر رئیسجمهور است و اگر ترامپ بخواهد و یا حتی ماسک درباره آن نظر مثبت داشته باشد، این کار به راحتی انجام میشود. تصورم این است که آقای ماسک میخواست در این ملاقات این اطلاعات را به دست بیاورد که طرف ایرانی چقدر آمادگی گفتوگو با آمریکا و در چه موضوعاتی را دارد. »
سفیر پیشین ایران در نروژ گفت: «تا امروز، شخص ترامپ و مقامات آمریکایی مسئلهای غیر از موضوع هستهای را به طور جدی و علنی مطرح نکردهاند. خیلی وارد مسائلی که دموکراتها و اروپاییها قصد ورود به آنها را داشتند – مثل مسئله خاورمیانه و برنامه موشکی – نشدند. از این طرف ایران میخواهد مسئله هستهای را به سرانجامی برساند و تحریمها برطرف شود.
از طرف دیگر، یکی از دلایلی که ترامپ از برجام خارج شد، این بود که میگفت توافق دستاوردی برای آمریکا نداشته است. میگوید میلیاردها دلار پول به ایران داده شد اما چینیها، اروپاییها و روسها آمدند و در ایران کار کردند. بنابراین، اگر بحث سرمایهگذاری و انتقال تکنولوژی که ایران بسیار به آن نیاز دارد جدی شود، میتواند راهی را برای ایران باز کند و حتی باعث ایجاد رقابت میان کشورهای دیگر شود. این مسئله باعث سرعت گرفتن رفع مشکلات اقتصادی ایران خواهد شد. بنابراین امیدوارم ملاقاتها که ضرورتی در علنی شدن آنها وجود ندارد، ادامه پیدا کند. »
فرجیراد تاکید کرد: «ده هفته تا ورود ترامپ به کاخ سفید زمان باقی است و میشود از این فرصت برای حل بخش مهمی از کلافهای سردرگم رابطه ایران و آمریکا استفاده کرد. فرقی نمیکند نماینده ایران چه کسی باشد اما با چند جلسه گفتوگو میتوانیم کار را پیش ببریم و این دست ملاقاتها میتواند اعتمادسازی اولیه را انجام دهد. »
دیپلمات پیشین کشورمان یادآور شد: «گفتوگو بین ایران و آمریکا مثل همین گفتوگوی مستقیمی که در نیویورک انجام شده، دشمنان زیادی دارد که اولینشان اسرائیل است. قطعاً این موضوع باعث وحشت اسرائیل شده. برخی کشورهای همسایه روی این مسئله به شدت حساس هستند. به همین دلیل معتقدم که این گفتوگوها نباید علنی شود. قطعاً اطلاعاتی از طرف ایرانی گرفته شده و این مذاکرات میتواند ادامه پیدا کند. »
او درباره اینکه افشای ملاقات با ماسک را مثبت میداند یا منفی؟ گفت: «مشاور ترامپ گفت ما درباره مذاکرات خصوصی که انجام شده یا نشده اظهارنظر نمیکنیم. ماسک اظهارنظر نکرد. دفتر نمایندگی ما موضوع را تکذیب یا تائید نکرد. این نشان میدهد که احتمالاً خبر انجام مذاکره محرمانه ممکن است توسط عواملی داخلی یا خارجی که مخالف این روند هستند و زودتر در جریان قرار گرفتند، به رسانه درز کرده باشد. مذاکرات بعدی باید با اطمینان و حفاظت بیشتری صورت بگیرد که اثرگذاری منفی عوامل منفی داخلی و خارجی کمتر شود. »
فرجی راد دیپلمات سابق
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.