رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 644447

ترامپ برنامه‌های چین را به هم می زند

ساعت 24 - پیش‌بینی می‌شود چین، حالا که خود را برای دومین دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ آماده می‌کند، برنامه‌های تازه‌ای برای تقویت اقتصاد رو به افول خود در نظر دارد. ترامپ با وعده وضع مالیات‌های سنگین بر واردات، از جمله تعرفه‌های تا ۶۰ درصدی بر کالاهای ساخت چین، در انتخابات به پیروزی رسید.

پیروزی ترامپ احتمالاً برنامه‌های شی جین‌پینگ برای تبدیل چین به قطب فناوری را مختل خواهد کرد و تنش بین دو اقتصاد بزرگ جهان را افزایش خواهد داد.

از زمان شیوع کرونا، رکود بازار مسکن، افزایش بدهی دولتی و بیکاری، و کاهش مصرف، رشد اقتصادی چین را کند کرده است. آ ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود، تعرفه‌هایی تا سقف ۲۵ درصد بر کالاهای چینی اعمال کرد.

بیل بیشاپ، کارشناس مسائل چین، معتقد است باید وعده‌های ترامپ درباره طرح‌های جدید تعرفه‌ای را جدی گرفت. از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید

او می‌گوید: «به نظر من باید حرف‌های ترامپ درباره تعرفه‌ها را جدی بگیریم. او معتقد است چین به توافق تجاری با او پایبند نبوده و فکر می‌کند چین و کووید باعث شکستش در انتخابات ۲۰۲۰ شدند».

پس از خروج ترامپ از کاخ سفید در سال ۲۰۲۱، فشارهای واشنگتن کاهش نیافت. دولت بایدن نه تنها این سیاست‌ها را حفظ کرد، بلکه در مواردی آن‌ها را تشدید نیز کرد.

اگرچه دور نخست تعرفه‌های ترامپ برای چین دردسرساز بود، اما اکنون این کشور در وضعیت به مراتب آسیب‌پذیرتری قرار دارد.

از زمانی که چین دو سال پیش به‌طور ناگهانی محدودیت‌های سخت‌گیرانه کووید را لغو کرد، اقتصاد این کشور همچنان برای بازگشت به سطح رشد پیش از همه‌گیری تقلا می‌کند.

برخلاف انتظارات گسترده برای یک بهبود سریع، چین به منبع دائمی اخبار ناامیدکننده اقتصادی تبدیل شده است.

حتی پیش از پیروزی ترامپ در انتخابات و پس از آنکه چین در ماه سپتامبر اقداماتی را برای حمایت از اقتصاد خود آغاز کرد، صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی رشد سالانه این کشور را کاهش داد.

صندوق بین‌المللی پول اکنون پیش‌بینی می‌کند اقتصاد چین در سال ۲۰۲۴ تنها ۴.۸ درصد رشد کند که پایین‌تر از هدف «حدود ۵ درصدی» پکن است. برای سال آینده نیز این نهاد پیش‌بینی کرده نرخ رشد سالانه چین به ۴.۵ درصد کاهش یابد.

با این حال، رهبران چین از پایان یافتن دوران رشد فوق‌العاده سریع چند دهه‌ای این کشور کاملاً غافلگیر نشدند.

رئیس‌جمهور شی در سال ۲۰۱۷ اعلام کرده بود که کشورش قصد دارد از «رشد سریع به مرحله توسعه با کیفیت بالا» گذار کند.

از آن پس، مقامات چینی بارها از این عبارت برای توصیف گذار به اقتصادی مبتنی بر تولید پیشرفته و صنایع سبز استفاده کرده‌اند.

با این حال، برخی اقتصاددانان معتقدند چین نمی‌تواند صرفاً با تکیه بر صادرات از مشکلات اقتصادی خود رهایی یابد.

استفن روچ، رئیس پیشین مورگان استنلی آسیا، می‌گوید چین در معرض خطر گرفتار شدن در رکودی مشابه رکود طولانی ‌مدتی است که ژاپن پس از ترکیدن حباب بازارهای سهام و املاک در دهه ۱۹۹۰ تجربه کرد.

به گفته روچ، برای جلوگیری از آن سرنوشت، چین باید «از تقاضای مصرف‌کننده‌ای که هنوز کشف نشده» بهره برده و از «رشد متکی بر صادرات و سرمایه‌گذاری» فاصله بگیرد.

او معتقد است این رویکرد نه تنها به رشد پایدارتر منجر می‌شود، بلکه «تنش‌های تجاری و آسیب‌پذیری [چین] در برابر بحران‌های خارجی» را نیز کاهش خواهد داد.

این مدل اقتصادی مستحکم‌تر می‌تواند به چین در مقابله با تهدیدهای ناشی از بازگشت ترامپ به قدرت کمک کند. اقتصاد نوین، چالش‌های دیرین

چین که سال‌هاست کارخانه تولید کالاهای ارزان قیمت جهان شناخته می‌شود، اکنون تلاش دارد همان موفقیت را در زمینه صادرات محصولات با فناوری پیشرفته تکرار کند.

چین هم اکنون در تولید پنل‌های خورشیدی، خودروهای برقی و باتری‌های لیتیوم-یونی پیشتاز جهان است.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، چین اکنون دست‌کم ۸۰ درصد از تولید جهانی پنل‌های خورشیدی را در اختیار دارد. این کشور همچنین بزرگترین سازنده خودروهای برقی و باتری‌های آن‌ها است.

آژانس بین‌المللی انرژی سال گذشته اعلام کرد سرمایه‌گذاری چین در انرژی‌های پاک، یک سوم کل سرمایه‌گذاری جهانی در این حوزه را تشکیل می‌دهد و این کشور همچنان «پیشرفت چشمگیری در افزایش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر» از خود نشان می‌دهد.

دیوید لوبین، پژوهشگر ارشد اندیشکده چتم هاوس لندن، می‌گوید: «قطعاً در چین تلاش گسترده‌ای برای حمایت از تولیدات با فناوری پیشرفته در جریان است.»

او می‌افزاید: «این تلاش‌ها تاکنون بسیار موفقیت‌آمیز بوده است.»

در سال ۲۰۲۳، صادرات خودروهای برقی، باتری‌های لیتیوم-یونی و پنل‌های خورشیدی چین ۳۰ درصد افزایش یافت و برای نخستین بار از مرز یک تریلیون یوان (معادل ۱۳۹ میلیارد دلار) گذشت. این امر نشان‌دهنده تداوم تقویت سلطه جهانی چین در هر یک از این صنایع است.این رشد صادراتی تا حدودی توانسته ضربه ناشی از بحران مستمر بخش املاک به اقتصاد چین را تعدیل کند.

آلیسیا گارسیا-هررو، اقتصاددان ارشد منطقه آسیا-اقیانوسیه در بانک سرمایه‌گذاری ناتیکسیس، می‌گوید: «بدون شک مازاد ظرفیت تولیدی چین افزایش خواهد یافت. آن‌ها منبع دیگری برای رشد ندارند. »

اما همزمان با افزایش این صادرات، مقاومت کشورهای غربی، و نه فقط آمریکا، نیز افزایش یافته است.در همین ماه گذشته، اتحادیه اروپا تعرفه واردات خودروهای برقی ساخت چین را تا ۴۵ درصد افزایش داد.

کاترینا ال، مدیر تحقیقات در موسسه مودیز آنالیتیکس، می‌گوید: «مشکل اصلی در حال حاضر این است که مصرف‌کنندگان بزرگ این محصولات، از جمله اروپا و آمریکا، در قبول کردن آن‌ها تردیدشان بیشتر می‌شود. »اکنون که ترامپ با وعده ضربه زدن به واردات چینی آماده بازگشت به کاخ سفید می‌شود، پکن باید از خود بپرسد آیا آخرین تدابیر اتخاذ شده برای تقویت اقتصاد رو به افول‌اش کافی خواهد بود یا نه.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها