رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 644529

حل ناترازی بنزین؛ از ساخت هر ساله پالایشگاه تا واردات!

ساعت 24 - مدیر پیشین برنامه‌ریزی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت :
: با فرض مصرف ۱۲۵ میلیون لیتر و ۵ درصد رشد؛ سالیانه نیاز به احداث یک پالایشگاه مدرن به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه در روز خواهیم داشت و احداث چنین پالایشگاهی به حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه و حداقل ۴ سال زمان نیاز دارد.

شهاب‌الدین متاجی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در ارزیابی ناترازی بنزین در کشور اظهار داشت: برای بررسی ناترازی بنزین باید به دو عامل تولید و مصرف توجه شود، چراکه نگریستن به یک عامل به نتیجه اشتباه منتهی می‌شود.

وی یادآور شد: راه‌حل افزایش تولید؛ با توجه به هزینه زیاد و عدم توجه به مشکلات محیط زیستی و اقتصادی ناشی از مصرف بیش از حد بنزین، راه‌حل مطلوبی نیست، اگرچه تا زمان به نتیجه رسیدن طرح‌های کاهش مصرف به طور موقت باید این کار را انجام داد.

بن‌بست توسعه پالایشگاه‌ها

وی درباره اوضاع تولید بنزین و نفت‌گاز و چشم‌انداز صنعت پالایش کشور گفت: پالایشگاه‌های فعلی ایران، براساس تولید سوخت طراحی شده‌اند. ارزش افزوده این نوع پالایشگاه‌ها، حتی با فرض تبدیل نفت کوره به بنزین و نفت‌گاز، بسیار کم است. اصلاح طراحی این پالایشگاه‌ها برای انواع محصولات پتروشیمی، سبب بهبود اقتصاد آن‌ها می‌شود. در صورت ادامه تولید بنزین، خوراک کافی برای تبدیل نفتا به مواد پتروشیمی فراهم نخواهد بود، بنابراین مصرف زیاد بنزین در کشور از توسعه پالایشگاه‌ها و ایجاد واحدهای یکپارچه پالایشگاه و پتروشیمی جلوگیری می‌کند. بدین ترتیب در حالیکه مصرف مواد پتروشیمی در دنیا در حال افزایش است، مصرف زیاد بنزین در کشور فرصت استفاده از بازار دنیا را کاهش داده و سبب می‌شود امکان بالقوه افزایش بهره‌وری عملی نشود.

اما و اگر احداث پتروپالایشگاه

مدیر پیشین برنامه‌ریزی شرکت ملی پالایش و پخش فراروده‌های نفتی درباره احداث پتروپالایشگاه برای کمک به حل ناترازی سوخت گفت: در واحدهای یکپارچه پالایشگاه و پتروشیمی، موادی که سوخت‌های مختلف را تشکیل می‌دهند، تبدیل به مواد اولیه پتروشیمی و مواد پایه سایر محصولات پتروشیمی می‌شود. مثلا گاز مایع و نفتای سبک، تبدیل به انواع الفین‌ها می‌شود که پایه اصلی بسیاری از محصولات پتروشیمی است. نفتای سنگین تبدیل به آروماتیک‌ می‌شود که ماده اولیه زنجیره ارزش آروماتیک‌ها است. همچنین نفت‌گاز سنگین برای تولید الفین‌ها بکار می‌رود و نفت کوره نیز در واحدهای کراکینگ به انواع مختلف الفین و آروماتیک تبدیل می‌شود. بنابراین در مجتمع‌های پتروریفاینری، تولید انواع سوخت‌ها (بنزین، نفتگاز، نفت سفید و گاز مایع) کاهش می‌یابد. در صورتی که برای رفع ناترازی از روش افزایش تولید اضافه شود، با هزینه کمتر پالایشگاه معمولی احداث می‌شود و سپس با توسعه آن می‌توان تبدیل به پتروریفاینری کرد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به هزینه بالای مجتمع‌های پالایشی – پتروشیمی؛ مثلا برای احداث مجتمع ۳۰۰ هزار بشکه در روز، بیش از ۱۲ میلیارد دلار سرمایه لازم است. ارتقای پالایشگاه‌های موجود و تبدیل نفت کوره به بنزین و نفتگاز در اولویت قرار دارد و نیز تبدیل نفتای مازاد موجود در کشور به بنزین هم باید در اولویت نخست قرار داده شود.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها