رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 644649

چقدر با پایان جولان خودروهای دودزا در خیابان‌ها فاصله داریم؟

ساعت 24- پلیس راهور فراجا اخیراً از اجرای طرح تشدید برخورد با وسایل نقلیه فاقد معاینه فنی خبر داده است. خبری که در کنار دیگر اخبار مربوط به موضوع آلودگی وسایل نقلیه و تعیین سن فرسودگی بار دیگر این سوال را مطرح می‌کند که چه زمانی با پایان دوران جولان خودروهای دودزا فاصله داریم.

 تاریخ همزیستی مردم ایران با وسایل نقلیه به اواخر دوران قاجار بازمی‌گردد و بسیاری سال ۱۲۷۹ را آغاز عصر اتومبیل در ایران می‌دانند. نخستین خودرو در این سال از ویژند (برند) فرانسوی برای مظفرالدین شاه وارد کشور شد و مردم ایران نخستین بار با وسیله نقلیه روبرو شدند که دیگر اسب و قاطر نیروی محرکه آن نبود.

برای یکصد سال به خودرو و دیگر وسایل نقلیه صرفاً به چشم یک دارایی پرفایده و مصرفی نگریسته می‌شد و هیچ‌گاه به عوارض و پیامدهای آن توجهی نشد که کم و بیش این مسئله در تمام دنیا نگاهی متداول بود. پس از حدود یک قرن حضور وسایل نقلیه موتوری در خیابان‌ها و جاده‌های کشور، اواسط دهه ۸۰ با بحرانی شدن آلودگی هوا مواجه شدیم؛ آلودگی که منشا آن در بیشتر مواقع وسایل نقلیه آلاینده بودند؛ از اینرو موضوع اسقاط خودروهای فرسوده و نوسازی آن‌ها در دستور کار تصمیم‌سازان قرار گرفت و بلافاصله طرح جایگزینی خودروهای فرسوده اجرا شد.

اما این طرح نیز عمر زیادی نداشت و همراه با افزایش قیمت خودرو، اعتراض برخی به سن فرسودگی و عدم تمایل و توانایی مالکان به نوسازی وسایل نقلیه منجر به توقف در قانون و تغییر تعریف سن فرسودگی شد که باعث و بانی حضور و انباشت افسار گسیخته وسایل نقلیه فرسوده و دودزا در خیابان‌ها گشت. حال پس از یک دوره طولانی( از لحاظ انباشت آلایندگی) شاهد اجرای دوباره طرح اسقاط خودروهای فرسوده طبق ماده ۸ قانون هوای پاک هستیم؛ اتفاقی دیرهنگام که مشخص نیست بتواند آغازی دوباره بر پایان وسایل نقلیه دودزا و آلاینده باشد یا خیر.

طبق ماده ۸ قانون هوای پاک، تمامی افراد دارای وسایل نقلیه موظف هستند، خودرو خود را پس از رسیدن به سن فرسودگی از رده خارج کنند. تردد وسایل نقلیه فرسوده در خیابان‌ها، تا همین چند وقت پیش مانند نداشتن بیمه شخص ثالث خودرو از نظر قانونی مشمول جریمه بود. لغو این قانون در سال‌های اخیر گلایه پلیس راهور را به همراه داشته است.

چقدر با پایان جولان خودروهای دودزا در خیابان‌ها فاصله داریم؟

وزن وسایل نقلیه آلاینده بر رنج آلودگی کشور

همواره صورت بندی وضعیت و شرایط، بهترین شیوه برای درک محیط پیرامون است و در اینجا باید به وزن وسایل نقلیه آلاینده و اینکه چه میزان این مسئله به عنوان دغدغه زیستی مردم و کشور محسوب می‌شود، نگاهی انداخت.

ابتدای سال جاری رئیس وقت مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرد که از ۲۷ میلیون خودرو، تعداد هفت میلیون خودروی فرسوده در خیابان‌های کشور تردد می‌کنند.

داریوش گل‌علی زاده با بیان اینکه ۶۹ درصد آلاینده‌ها مربوط به هفت حوزه است، افزود: بخشی عظیمی از آلاینده‌‌های هوای کشور مربوط به خودروها است.

این مقام اسبق حوزه محیط زیست گفت: تقریبا میانگین فرسودگی حمل و نقل عمومی ۸۰ درصد است و این تعداد برای اتوبوس‌ها و ون‌ها ۱۰ درصد و برای اتوبوس‌های داخل شهری ۶۰ درصد است.

علاوه بر این، سردار تیمور حسینی رئیس پلیس راهور فراجا نیز اعلام کرده بود که بیش از ۹۰ درصد موتورسیکلت‌های فعال کشور فرسوده هستند و به نوبه خود به دغدغه‌ای ترافیکی و آلاینده تبدیل شده‌اند همچنین گزارش‌های رسمی و غیر رسمی نشان می‌دهد که روزانه حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون لیتر سوخت در کشور هدر می‌رود که این میزان ۱۰ برابر کشورهایی هم تراز یا با جمعیت بیشتر از ایران مانند ژاپن، آلمان و حتی ترکیه است. هدررفتی که بیشترین میزان آن در خودروهای فرسوده و حمل و نقل عمومی به دود تبدیل می‌شود.

این اعداد و ارقام نه تنها نشان از بزرگی بحران دارد بلکه گواه از عقب ماندگی در اسقاط خودروهای فرسوده و جایگزینی آن با خودروهای نوسازی است که البته مصرف سوخت برخی از آن‌ها نیز چنگی به دل نزده و با استانداردهای بین المللی فاصله معنادار دارد اما در آلایندگی در شرایط استاندارد قرار دارد.

ایرنا 

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها