متهم ردیف اول بازگشت اضافهوزن: حافظه سلول
ساعت 24 - کاهش وزن و حفظ وزن مورد نظر در بلندمدت کار دشواری است و گاه پس از ماهها تلاش برای کم کردن وزن، دوباره کیلوگرمها برمیگردند و روز از نو.
این فرایند که از آن با عنوان «روند یویویی» یاد میشود، عوامل گوناگونی دارد ولی یک پژوهش علمی جدید مدعی است که مقصر اصلی را یافته است: «حافظه» سلولهای چربی.
براساس این پژوهش که در مجله علمی نیچر و خلاصهای از آن در روزنامه بریتانیایی گاردین منتشر شده، چاقی بر روی سلولهای چربی هم اثر میگذارد و این سلولها در آینده با «به یاد آوردن» اضافهوزن، در برابر تلاش برای کاهش وزن مقاومت میکنند.
«حافظه بیولوژیکِ» یاختههای چربی را پژوهشگران موسسه فناوری فدرال سوئیس در شهر زوریخ شناسایی کردهاند. این پژوهشگران در تحقیقات گسترده خود بافتهای چربیِ افراد مبتلا به چاقی مفرط را با بافتهای چربی افراد دیگر مقایسه کردند.
نتیجه این تحقیقات نشان داد که واکنش بافتهای چربی افرادی که سالها به چاقی مفرط دچار بودهاند، در برابر غذا، با واکنش بافتهای چربی دیگران متفاوت است. یاختههای چربی این افراد مواد غذایی را با ولع بیشتری جذب و در نتیجه بهسرعت رشد میکنند.
به گفته فردیناند فون مین، یکی از مسئولان این تحقیقات علمی، پژوهش نشان داد یکی از دلایل بازگشت اضافه وزن این است که سلولهای چربی چاقی مفرط را به خاطر میسپارند و بعدا تلاش میکنند به حالت قبلی بازگردند.
او افزود: «به نظر میرسد که تحت تاثیر همین حافظه، سرعت جذب مواد غذایی، به خصوص شکر و اسیدهای چرب، در افرادی که مشکل اضافه وزن داشتهاند سریعتر است».
در بخش دیگری از این پژوهش تاثیر حافظه سلولهای موشها در تغییر دیانای یا پروتئینهای گرداگرد دیانای بررسی و مشخص شد که این تغییرات اپیژنتیک کارکرد ژنها و سوختوساز را دگرگون میکنند.
نتیجه این پژوهش همچنین با تشریح آزمایشهایی که در مورد موشها انجام شده است خاطر نشان میکند که «حافظه» سلولهای چربی تنها عامل بازگشت اضافه وزن نیست و به احتمال فراوان حافظه مشابهی نیز در سلولهای مغزی وجود دارد که روی حجم خوراک و میزان مصرف انرژی این جانوران تاثیر میگذارد.
بهگفته لاورا هینته، یکی دیگر از مسئولان این پژوهش، نتیجه بهدستآمده «از دیدگاه تکاملی منطقی است» زیرا کمبود غذا همیشه چالش عمومی بوده و بشر و سایر جانوران بهگونهای تکامل یافتهاند که از وزن خود حفاظت کنند و آن را از دست ندهند.
اضافهوزن و چاقی مفرط عامل اصلی بسیاری از بیماریهای مزمن و پیشزمینهای است و درمان آنها هزینه بسیار سنگینی به خدمات بهداشت عمومی تحمیل میکند.
این پژوهشگر علمی افزود که نتایج پژوهش جدید میتواند زمینه را برای اجرای روشهای بهتر کنترل وزن فراهم کند چون حافظه سلولی که به چاقی مفرط عادت کرده ممکن است به مرور زمان محو شود و حفظ وزن متناسب و سالم در طولانیمدت ممکن است بتواند «حافظه» چاقی را پاک کند.
افزایش وزن مداوم و ابتلا به چاقی مفرط عوامل زیاد و متنوعی دارد، و به باور دیوید بنتون، استاد دانشگاه سوانزی بریتانیا و نویسنده کتابی با عنوان «مقابله با چاقی مفرط»، تعداد این عوامل به صد مورد میرسد.
با این حال او با تاکید بر اینکه «چاقی بازتابدهنده این است که شما کالری بیشتری نسبت به آنچه بدنتان سوزانده مصرف کردهاید»، گفت: تصور رایج این است که رژیم غذایی مبتنی بر کاهش کالری بینتیجه است. اما واقعیت این است که مردم باید برای تمام عمر مصرف مواد غذایی را با میزان سوختوساز انرژی تنظیم کنند.
بهگفته او، در بسیاری از موارد افراد پس از پایان دوره رژیم به شیوه زندگی قبلی، یعنی عامل اضافهوزن، بازمیگردند و نتیجه آن همین وضعیت یویویی و شلوسفت کردن رژیم غذایی است. بتا-گلوکان، بهخصوص آن که در جو یافت میشود، قابلیتهای برجستهای در مقابلهٔ طبیعی با چاقی دارد
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.