رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 645097

طبیبیان تشریح کرد: تجارت با روبل وباخت ایران

ساعت 24 -از وقتی قبول کردند که روبل را برای مبادلات با روسیه بپذیرند، یک نگرانی اینجانب این سناریو بوده است که در پایین توضیح داده شده:

بسیاری کالاها از جمله مواد غذایی از کشور به روسیه صادر می‌شود (بخشی از گرانی غیر متناسب مواد غذایی هم به این دلیل است). روسیه در شرایط معمول و بخصوص اکنون کالای چندانی برای صادر کردن به ایران ندارد به جز ابزار جنگی که دیدیم در مورد پدآفند ضد هوایی عملا ارزش عملیاتی آن صفر بوده است (بهای آن را هم به ریال نگرفته به ارز‌های معتبر بین المللی گرفته). پس بخش خصوصی صادر کننده با این روبل چکار می‌کند؟ چون نمی تواند به قیمت رسمی به ارز‌های معتبر مانند دلار و یورو تبدیل کند (ظاهرا به بهانه تحریم، روسیه حاضر به این تبدیل نیست)، دو حالت فرضی دیگر وجود دارد (مقامات هم توضیح وافی ارائه نمی کنند باید حالت‌های مختلف را بررسی کرد).

یا این که صادر کننده روبل را به سیستم بانکی بفروشد که ذاخائر روبل در سیستم بانکی انباشته می‌‌شود. دوم در کشور‌های همسایه که روبل را پذیرا هستند دارایی مانند ملک خریداری کند. در حالت اول با کاهش ارزش روبل ارزش ذخائر روبل سیستم بانکی تنزل می ‌یابد.

خصوصاً بعد از پایان جنگ روسیه علیه اوکراین لاجرم یک تنزل ارزش روبل رخ خواهد داد مانند مورد تمام جنگ‌های پر هزینه. در این صورت معادل کاهش ارزش ذائر روبل سیستم بانکی مثل این است که ایران بخشی از هزینه جنگ روسیه را از این طریق نیز پرداخت کرده است. در حالت دوم اگر این روبل‌ها در کشور‌های آسیای میانه و قفقاز و سایر کشور هایی که پذیرای روبل هستند سرمایه‌گذاری شود، عاقبت این دارایی‌ها در کشور هایی که سیستم‌های سیاسی بی ثبات دارند جای تردید دارد. حتی اگر هم ایمن باشد، برای ایران هزینه است چون از یک طرف کالا خارج شده و از طرف دیگر در مقابل نه پول نه کالا هیچکدام به کشور وارد نشده است. این می‌شود معامله دو سر سود؟

صفحه تلگرامی دکتر محمد طبیبیان - اقتصاددان

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها