همتی در ریاض دنبال سرمایه گذاری خارجی
ساعت 24 - شرایط سخت تامین مالی منجر به کاهش ۲۶ درصدی قراردادهای مالی پروژههای بینالمللی شد که برای سرمایهگذاری زیرساختی بسیار مهم است.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد با شرکت در بیستوهشتمین کنفرانس سالانه انجمن جهانی آژانسهای تشویق سرمایهگذاری (WAIPA) در ریاض بر ضرورت موثرتر بانک توسعه اسلامی در تامین مالی پروژههای ایران تاکید کرد. الجاسر، رئیس بانک توسعه اسلامی نیز در این دیدار گفت: جمهوری اسلامی ایران از جمله سهامداران ارشد بانک توسعه اسلامی است و نقش ارزندهای بر عهده دارد. او درعینحال گفت: متاسفیم که بهخاطر تحریمهای ظالمانه روابطمان با جمهوری اسلامی ایران آنطور که انتظار داریم نیست.
اولین بار در 25 آوریل 2016 بود که محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، از پروژه «چشمانداز 2030» عربستان رونمایی کرد. هدف این پروژه گذار عربستان از اقتصاد نفتی به یک اقتصاد غیرنفتی و تبدیل این کشور به یک کشور توسعهیافته بر پایه انرژیهای سبز در قلب خاورمیانه است. از آن زمان تاکنون هر پروژهای، هر کنفرانسی، هر دیداری با هر مقام خارجی و هر سیاست داخلی و خارجی که عربستان در پیش گرفته است در جهت رسیدن به اهداف این پروژه است.
اخیراً خالد الفالح، وزیر سرمایهگذاری عربستان گفته است که تولید ناخالص داخلی عربستان از زمان راهاندازی چشمانداز 2030 تا 70 درصد رشد کرده و به 1/1تریلیون دلار رسیده است. به گفته این مقام مسئول عربستانی جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در عربستان در مقایسه با سطوح پیش از چشمانداز سه برابر شده است و سرمایهگذاران بینالمللی ثبتنامشده 10 برابر بیشتر از آنچه قبلاً بودهاند راهی این کشور خاورمیانهای شدهاند.
حالا جدیدترین اقدامی که عربستان در رابطه با همین چشمانداز انجام داده است، برگزاری بیستوهشتمین کنفرانس سالانه انجمن جهانی آژانسهای تشویق سرمایهگذاری (WAIPA) در ریاض است. هدف این کنفرانس جذب هر چه بیشتر سرمایهگذاریهای خارجی در این کشور نفتی است.
طی بیست سال گذشته، سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) نقش مهمی در توسعه اقتصادی بسیاری از کشورها ایفا کرده است. اکنون اقتصاددانان بهطور گستردهای بر این باورند که سرمایهگذاری مستقیم خارجی میتواند مزایای مهمی را برای اقتصاد دریافتکننده به همراه داشته باشد. علاوه بر ورود سرمایه، سرمایهگذاری مستقیم خارجی میتواند منجر به انتقال فناوری و دانش فنی، بهبود دسترسی به بازارهای بینالمللی و تحریک رقابت شود.
براساس گزارش سال 2024 کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (آنکتاد)، درحالیکه تنشهای تجاری و ژئوپلیتیکی بر روند کُندی اقتصاد جهانی تاثیر گذاشته، در سال 2023 جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان با 2 درصد کاهش به 1/3 تریلیون دلار رسید. جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی به کشورهای در حال توسعه با 7 درصد کاهش به 867 میلیارد دلار رسید.
شرایط سخت تامین مالی منجر به کاهش 26 درصدی قراردادهای مالی پروژههای بینالمللی شد که برای سرمایهگذاری زیرساختی بسیار مهم است. تامین مالی پروژههای بینالمللی برای کشورهای فقیر بسیار مهم است و آنها را در برابر رکود جهانی در این نوع سرمایهگذاری آسیبپذیرتر میکند.
بحرانها، سیاستهای حمایتگرایانه و اصلاحطلبیهای منطقهای اقتصاد جهانی را مختل کرده، شبکههای تجاری، محیطهای نظارتی و زنجیرههای تامین جهانی را متلاشی میکند. این امر ثبات و قابل پیشبینی بودن جریانهای سرمایهگذاری جهانی را هم تضعیف میکند.
در این میان نقش آژانس تشویق سرمایهگذاری (IPA) را نمیتوان نادیده گرفت، این آژانسها آژانسی دولتی یا گاه سازمانی غیرانتفاعی هستند که شبیه به اتاق بازرگانی یا شرکت مشاوره کسبوکار عمل میکنند و ماموریت آنان جذب سرمایهگذاری در یک کشور، ایالت، منطقه یا شهر است. آژانسهای ترویج سرمایهگذاری از طریق بازاریابی با ایجاد آگاهی در مورد یک منطقه به عنوان یک مقصد جذاب برای سرمایهگذاران این سرمایهها را به سوی منطقه جذب میکنند.
به طور کلی، آژانسهای ترویج سرمایهگذاری چهار کارکرد اصلی دارند: ایجاد تصویری مقبول و مورد پسند از کشور میزبان سرمایهگذاری مستقیم خارجی، تولید سرمایهگذاری، مدیریت پروژه و خدمات پس از آن.
آژانسهای ترویج سرمایهگذاری نقش مهمی در جذب سرمایهگذاری در کشورهای توسعهیافته ایفا میکنند. این آژانسها نقش ویژهای در آشنایی سرمایهگذاران با تامینکنندگان محلی مواد خام یا سایر ورودیها دارند. ارائه دادههای آماری مفید و اطلاعات تجاری مانند شاخصهای کلان اقتصادی GNP، GDP، HDI، تورم و غیره، بهرهوری نیروی کار، متوسط دستمزد، بخشهای جذاب اقتصاد داخلی، پشتیبانی عملی مانند تضمین مجوزها یا تکمیل سایر تعهدات اداری تنها بخشی از اقداماتی است که این آژانسها در دستور کار خود دارند.
انجمن جهانی آژانسهای تشویق سرمایهگذاری (WAIPA) یک انجمن تجاری بینالمللی غیردولتی برای آژانسهای تشویق سرمایهگذاری (IPA) است. این انجمن در سال 1995 توسط کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد تاسیس شد و دبیرخانه آن از سال 1995 در ژنو سوئیس مستقر است.
درواقع وایپا با ایجاد شبکهای بهترین روشها را در ترویج سرمایهگذاری تشویق میکند و کنفرانس جهانی سرمایهگذاری (WIC) را بهصورت سالانه برگزار میکند.
هم میهن
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.