رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 645416

رویکرد بازیگران در بحران سوریه

ساعت 24 -حمله ناگهانی شورشیان سوری مخالف اسد، واکنش‌های گسترده‌ای از قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی برانگیخته است. در حالی که ایران و روسیه همچنان حامی بشار اسد باقی‌مانده‌اند، ترکیه، ایالات متحده و اسرائیل در این معادله پیچیده مواضع متفاوتی اتخاذ کرده‌اند.

شورشیان هفته گذشته تهاجم بی‌سابقه‌ای را در شمال غرب سوریه آغاز کردند و شهر حلب را در ظرف سه روز تصرف کردند و اینگونه که به نظر می‌رسد بر نیروهای وفادار به بشار اسد چیره شدند.

پس از سیزده سال جنگ داخلی، اکنون بسیاری بر این باور بودند که سوریه به بن بست رسیده است، به طوری که اسد بخش اعظم کشور - به جز ادلب که تحت کنترل شورشیان است و همچنین مناطقی در شمال غرب و شمال شرق که تحت کنترل «نیروهای دموکراتیک سوریه» به رهبری کردها و تحت حمایت ایالات متحده است - را در اختیار دارد.

این شورشیان توانایی خود را برای دستیابی به پیشروی‌های سریع ارضی نشان داده‌اند و تاکید دارند که حکومت استبدادی اسد – حتی با برخوردری از حمایت ایران و روسیه - تضمین شده نیست.در این نوشتار به چگونگی واکنش نیروهای منطقه‌ای و جهانی به این پویایی کاملاً جدید که تهاجم شورشیان ایجاد کرده است، می‌پردازیم. اتحادیه اروپا و تاکید بر قطعنامه شورای امنیتسرویس اقدام خارجی اتحایه اروپا روز دوشنبه در بیانیه‌ای به تحولات سوریه و مداخله روسیه در آن واکنش نشان داد. در بیانیه‌ای که به همین منظور صادر شد آمده است که «اتحادیه اروپا از نزدیک آخرین تحولات سوریه را زیر نظر دارد.

ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم تنش‌ها را کاهش دهند و از حفاظت از غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی و همچنین دسترسی بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه مطابق با قوانین بشردوستانه بین‌المللی اطمینان حاصل کنند. »

این بیانیه می‌افزاید که «ما حملات هوایی روسیه به مناطق پرجمعیت و حمایت مستمر آن از سرکوب رژیم اسد را محکوم می‌کنیم.»اتحادیه اروپا متذکر شد که «تشدید اخیر بار دیگر نیاز به رسیدن به راه حل سیاسی برای درگیری در سوریه را مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل نشان می‌دهد. » حمایت معنادار ایران از بشار اسد با تاکید بر روند آستانه

ایران به عنوان حامی اصلی اسد، منابع مالی و مادی و دیپلماتیک قابل‌توجهی را برای حفظ حکومت بشار اسد در قدرت سرمایه‌گذاری کرده است.عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه، یک روز پس از تصرف حلب توسط شورشیان، از دمشق دیدن کرد.

آقای عراقچی با تاکید بر اینکه تهران قاطعانه از دولت و ارتش سوریه حمایت خواهد کرد، گفت که برای رساندن «پیام جمهوری اسلامی به دولت سوریه» به دمشق سفر کرد.

وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای ترکیه‌ای خود هاکان فیدان، با اشاره به مذاکرات آنکارا، مسکو و تهران، گفت که «حفاظت از دستاوردهای روند آستانه» برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه بسیار مهم است و از برنامه‌ریزی برای برگزاری مذاکرات جدید وزیران در قزاقستان در «آینده نزدیک» خبر داد.

عراقچی با اشاره به گروه‌های شورشی درگیر در حمله اخیر هشدار داد که نباید اجازه داد سوریه «مرکزی برای گروه‌های تروریستی» باشد. همچنین روز دوشنبه گزارش شد که ۲۰۰ تا ۳۰۰ شبه‌نظامی عراقی هم‌پیمان با ایران، برای حمایت از اسد وارد سوریه شده‌اند که نشانه آشکاری است که ایران برای هماهنگی ضدحمله زمینی اجتناب‌ناپذیر اسد آماده می‌شود.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز روز جمعه در پستی در اکانت ایکس خود نوشت: « تحرکات جدید گروه‌های تروریستی-تکفیری بخشی از طراحی آمریکا و رژیم نامشروع صهیونیستی است.»وی ادامه داد: «جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت پس از به شکست کشاندن رژیم صهیونیستی، در مقابل توطئه جدید همچون گذشته حامی دولت و ملت سوریه خواهند بود. »

ترکیه که از گروه شورشی موسوم به «ارتش ملی سوریه» حمایت می‌کند، روز دوشنبه هرگونه نقش «مداخله خارجی» در حمله جهادگران در شمال سوریه را رد کرد. هاکان فیدان وزیر امور خارجه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با عراقچی همتای ایرانی خود در آنکارا گفت: «اینکه در وهله کنونی بخواهیم وقایع سوریه را به هرگونه مداخله خارجی نسبت دهیم اشتباه است.»

اظهارات آقای فیدان اشاره به کسانی داشت که که ادعا می‌کنند ترکیه به نحوی در پشت حمله شورشیان سوری قرار دارد. این شورشیان تحت رهبری گروه موسوم به «هیات تحریر الشام» هدایت می‌شود، گروهی که معلوم نیست از سوی ترکیه تامین مالی می‌شود یا خیر.

ولی آنچه مشخص است این است که این گروه از نظر ترکیه رسماً به عنوان یک «سازمان تروریستی» طبقه‌بندی شده است.رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه خواستار پایان دادن به «بی‌ثباتی» در سوریه و حل جنگ داخلی از طریق توافق شد.

وی گفت: «بزرگترین آرزوی ما حفظ تمامیت ارضی و وحدت ملی سوریه و پایان یافتن بی‌ثباتی ۱۳ ساله از طریق اجماع در راستای خواسته‌های مشروع مردم سوریه است.» آقای اردوغان خاطرنشان کرد که «ترکیه مدت‌هاست درباره سرایت خشونت‌های خاورمیانه به سوریه هشدار داده بود و تحولات اخیر این نگرانی‌ها را تایید کرده است.

علیرغم اینکه اکثر شورشیان مورد حمایت ترکیه در تهاجم فعلی شرکت ندارند، اما ترکیه «ارتش ملی سوریه» را بسیج کرده است تا «نیروهای دموکراتیک سوریه» را که توسط شاخه سوری «حزب کارگران کردستان» (پ‌ک‌ک) رهبری می‌شود را از تصرف مناطق بیشتر باز دارد.

هادی البحره، رئیس اصلی مخالفان مستقر در استانبول اخیرا در مصاحبه‌ای گفت که اگرچه قرار بود عملیات شورشیان «هفت هفته پیش» انجام شود، اما «ترکیه در آن زمان از شورشیان خواست تا از آغاز این حمله نظامی خودداری کنند».

وی همزمان به خبرگزاری فرانسه گفت: «می‌توانیم به وضوح بگوییم که حمایت غیرمستقیم ترکیه (از حمله) وجود داشته است، اما دخالت مستقیمی در کار نبوده است.»

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها