با دولت دیوانسالار اقتصاد سامان نمییابد
...
ساعت 24 - محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، در نخستین همایش اقتصاد صنعت طیور، با انتقاد از تداوم دخالت دولت در تولید و تجارت کشور طی بیش از چهار دهه گذشته، از سیاستگذاران خواست به سیساتهایی مانند ارز ترجیحی پایان دهند و منابع آن به انتهای زنجیره و سبد مصرفکنندگان تزریق کنند. او عنوان کرد که به نظر میرسد اقتصاد ایران هم یک «خاویر میلی» نیاز دارد.
اولین همایش اقتصاد صنعت طیور ایران روز یکشنبه 11 آذرماه در سالن قلم کتابخانه ملی و با موضوع بررسی راهحلهای عبور از بحران و آیندهنگری در صنعت طیور، توسط فدراسیون صنعت طیور و با حضور رئیس و اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران و جمعی از فعالان بخش خصوصی این حوزه برگزار شد.
در این همایش، رئیس اتاق تهران به عنوان سخنران اصلی، اقتصاد دستوری و اصرار دولت به مداخله در تولید و تجارت را یکی از چالشهای اصلی کشور عنوان کرد و گفت: طی بیش از چهل سال اخیر، دولتهای دیوانسالار با مداخله در تمامی امور مربوط به اقتصاد و ایجاد دستگاههای عریض و طویل به بهانه کنترل و نظمدهی به بازار، پدیدآوردنده اقتصاد بیمار حال حاضر بودهاند و جای تاسف این است که این رویه همچنان ادامه نیز دارد.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، محمود نجفیعرب با اشاره به اینکه سال گذشته حدود 18 میلیارد دلار ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی از سوی بانک مرکزی تخصیص داده شد، افزود: صنایع مختلف از بخشخصوصی بارها اعلام کردهاند که نیازی به ارز ترجیحی ندارند و ما نیز در اتاق بازرگانی معتقدیم که نظام ارز ترجیحی به روانسازی اقتصاد کشور کمک نکرده و دولت به جای این منابع که هدرروی در آن نیز کم نیست، یارانه و مابهالتفاوت این نرخ را به انتهای زنجیره و به دست مردم و مصرفکنندگان برساند.
رئیس اتاق تهران با بیان اینکه مسئولان در دولت کنونی و ادوار گذشته، به دفعات اذعان کردهاند که نرخ ارز ترجیحی که برای تامین کالاهای اساسی مصرف میشود، برای مردم و مصرفکنندگان ملموس نبودهاست، گفت: بهنظر میرسد دستهای پنهانی در کشور وجود دارد که اجازه برچیده شدن ارز چند نرخی را نمیدهد.
نجفیعرب افزود: در بخش انرژی نیز این مشکلات وجود دارد و به گواه مسئولان دولتی، یارانه پنهان در این بخش 200 میلیارد دلار برآورد میشود و این در حالی است که به باور سازمان برنامه و بودجه، برای دستیابی کشور به رشد اقتصادی 8 درصد، سالانه سرمایهگذاری 200 میلیارد دلاری نیاز است.
وی با اشاره دوباره به اینکه نرخ ارز ترجیحی در لایحه بودجه سال آینده کشور، 38 هزار 500 تومان تعیین شدهاست، افزود: از جمله صنایعی که از چندنرخی بودن ارز آسیب دیده و متولیان این صنعت بارها اعلام کردهاند که این بخش نیازی به ارز ترجیحی ندارد، صنعت طیور است و با توجه به آنکه سهم عمده این صنعت در دست بخشخصوصی است، دولت به راحتی میتواند با حذف مداخلات ارزی و قیمتگذاری دستوری از صنعت طیور، علاوه بر اطمینان نسبت به تامین نیاز داخل و مصرف مردم به قیمت مناسب، زمینه توسعه صادرات این بخش و ارزآوری برای کشور را فراهم کند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با انتقاد از اینکه تفکرات سوسیالیستی پس از گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب، همچنان بر اقتصاد کشور سایهانداخته، گفت: بهنظر میرسد، ما در ایران به فردی مانند «خاویر میلی» نیاز داریم.
اشاره وی، به رئیسجمهور آرژانتین و دانشآموخته اقتصاد است که اعتقاد دارد، دولتها نباید در فرآیندهای اقتصادی دخالت کنند و باید تنها نقش نظارتی داشته باشند. او به پشتوانه تفکرات اقتصاد بازار و اعمال برخی سیاستهای متهورانه، توانسته است تورم را در آرژانتین کاهش دهد و دلار را تثبیت کند.
نجفیعرب در پایان، آمادگی اتاق تهران برای همراهی و همکاری با تشکلها در راستای رفع مسائل و مشکلات و چانهزنی با دولت برای تقویت منافع مردم و بخشخصوصی را اعلام کرد و یادآور شد که اتاق تهران با افزایش بودجه حمایت از تشکلها، بر توانمندسازی این بخش از اقتصاد کشور اهتمام دارد.
صادرات تخممرغ و واردات مرغ
رئیس فدراسیون طیور ایران نیز در این همایش چالش اصلی صنعت طیور را دخالت دولت و قیمتگذاری دستوری اعلام کرد و گفت: صنعت تخممرغ کشور از مداخلات دولت مصون مانده و بخش خصوصی مدیریت تولید و توزیع این فرآورده را در دست دارد. نتیجه اینکه امروز ایران به صادرکننده تخممرغ تبدیل شده است، اما دخالت دولت در صنعت گوشت مرغ، منجر به تضعیف این بخش و عدم توانایی در تامین نیاز داخل شده و امروز واردکننده گوشت مرغ هستیم.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، داود رنگی با اشاره به اینکه صنعت و تولید مرغ در کشور، سیاسی شده است و نه اقتصادی، خواسته صنعتگران این بخش را پایاندهی دولت به مداخلات در صنعت مرغ و بازار این محصول شد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین با اشاره به تشکیل فدراسیون طیور ایران طی چند سال گذشته و ثبت آن در اتاق بازرگانی، تصریح کرد که سند پنج ساله صنعت مرغ و تخممرغ کشور از سوی این تشکل در حال تدوین است و به زودی تصویب میشود.
در پایان این همایش، تفاهمنامه همکاری فدراسیون طیور ایران و اتاق بازرگانی تهران میان داود رنگی و محمود نجفی عرب، روسای این دو نهاد بخشخصوصی، به امضا رسید.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.