رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 645748

همتی در کمین دلارهای خانگی

ساعت 24 - شاید نخستین‌بار به‌طور آشکار و گسترده محمود بهمنی، رییس بانک مرکزی دوره محمود احمدی‌نژاد بود که داستان دلارهای خانگی را فاش کرد و گفت باید راهی برای بیرون کشیدن دلارهای شهروندان پیدا کنیم. به دنبال این حرف بود که باز کردن حساب ارزی با نرخ سود مشخص در دستور کار قرار گرفت.

شهروندان اما به این تصمیم بانک مرکزی واکنش سردی نشان دادند و ترجیح دادند از دلارهای خود همچنان در خانه محافظت کنند. واقعیت این است که پس‌انداز دلاری هرگز خواسته شهروندان نبود اما ارزان‌شدن شگفت‌انگیز نرخ تبدیل ریال به ارزهای خارجی در سال‌های 1397 به این سو که قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد از ‌هزار تومان در فروردین 1397 به 72‌هزار تومان در همین روزها رسیده است ایرانیان را ناگزیر کرده است پس‌انداز ریالی را در دستور کار قرار دهند. در‌حالی‌که عدد دقیقی از میزان پس‌انداز دلاری ایرانیان در اختیار نیست این بار عبدالناصر همتی به طمع افتاده است دنبال راهی باشد تا کانالی به دلارهای خانگی بزند. او میزان دلارهای شهروندان ایرانی را دست‌کم 20‌میلیارد دلار و حداکثر 40‌میلیارد دلار تخمین زده است. اما به نظر می‌رسد دسترسی به این میزان دلار که از نظر همتی رقم خوبی برای تامین مالی بخش اقتصاد است را نباید آسان پنداشت. تا روزی که نوسان‌های دهشتناکی در تبدیل نرخ دلار به ریال وجود دارد و چشم‌اندازی هم برای عادی شدن وضعیت وجود ندارد شهروندان تشخیص می‌دهند که بهتر است به جای ریال دلار پس‌انداز کنند.

وی گفت: هرکس برآوردی از – اعداد مربوط به ارزهای در اختیار مردم در صندوق‌های امانات بانک‌ها- دارد که این برآوردها بین ۱۰ تا ۵۰‌میلیارد دلار متغیر است اما با توجه به سرقتی که از یکی از صندوق‌های امانت بانک ملی و یکی از بانک‌های خصوصی شد می‌توان گفت که مجموع ارزهای در اختیار مردم- به استثنای طلا و جواهرات- بین ۲۰ تا ۴۰‌میلیارد دلار است که رقم بزرگی است و تامین مالی خوبی برای اقتصاد کشور است. باید به نحوی این ارزها را بیرون بیاوریم و مردم آن را از این حالت رکود خارج کنند و در خدمت اقتصاد کشور قرار دهند. وی افزود: به نظرم بحث اوراق ارز و سلف ارزی می‌تواند این موضوع را تامین ‌کند منتها مردم باید مطمئن باشند که هر لحظه ارز را بخواهند می‌توانند آن را مجدد پس بگیرند و صاحبش باشند. رانت در همه ابعاد کشور ریشه دوانده همتی با بیان اینکه هدف ما این است که با مشارکت مردم شفاف‌سازی روند اقتصاد کشور را جلو ببریم، گفت: مبارزه با رانت سخت است؛ متاسفانه وقتی رانت در همه ابعاد کشور ریشه دوانده مبارزه با آن سخت است اما تلاش کنیم اتفاق می‌افتد. وی افزود: راهش این است که معاملات و اقتصاد به‌سمت رقابت رود و جلوی قیمت‌گذاری دستوری را بگیریم. اقتصاد باید بتواند شفاف باشد و صورت‌های مالی حسابداری و حسابرسی برمبنای استاندارد باشد. وقتی این اتفاق بیفتد کسی نمی‌تواند رانت بگیرد و سوءاستفاده کند. به نظرم به تدریج این اتفاقات می‌افتد زیرا همه خواهان شفافیت هستند. وزیر اقتصاد گفت: اگر معاملات براساس تشخیص و بررسی‌های درست افراد باشد، هرکس علم بیشتری داشته باشد سود بیشتری از این بازارها می‌برد و اگر حتی پول کوچکی داشته باشد می‌تواند آن را رشد دهد. ان‌شاءالله شاهد روزهای خوب بازار سرمایه در بازار سهام، بورس کالا و بقیه بازارهای زیر نظر سازمان بورس و کمک جدی و باپشتوانه برای رشد اقتصادی کشور باشیم.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها