ژئوپلیتیک منطقه به نفع ترکیه تغییر کرده
ساعت 24 - کارشناس ارشد سیاست خارجی گفت: در منطقه ما، سه قدرت ایران، ترکیه و عربستان وجود دارد و این مثلث هر روز دستخوش تغییرات میشود. در حال حاضر، این وزنه ژئوپلیتیک به نفع ترکیه تغییر کرده است.300x100
ما باید از رویکردی هوشمندانه و عاقلانه استفاده کنیم تا این تعادل را به نفع خود تغییر دهیم، با توجه به روابط نزدیکتر بین ترکیه و عربستان سعودی و قطر، بنابراین این افزایش وزنه ژئوپلیتیکی برای ترکیه و عربستان به زیان ما تمام خواهد شد.
علی بیگدلی استاد روابط بین الملل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در خصوص شرایط کنونی سوریه و پیشبینی که میتوان از آینده این کشور داشت با بیان اینکه سوریه هرگز سرنوشتی همچون سایر کشورهای منطقه را تجربه نخواهد کرد، تصریح کرد: شرایط سوریه با لیبی و عراق از نظر فرهنگی تفاوت معناداری دارد. لیبی وارث استعمار فرانسه است و نوعی تفکر مدرنیته در لیبی حاکم است. با این حال، گروههای جدید در سوریه تمایلات شدیدی نسبت به مسائل ایدئولوژیک دارند، بهویژه با اقداماتی چون نماز ابومحمد در مسجد اموی که پیامهای سیاسی عمیقی را به همراه داشت و نشاندهنده وابستگی این گروهها به مسائل مذهبی و ایدئویوژیک است.
وزنه ژئوپلیتیک منطقه به نفع ترکیه تغییر کرده استاین تحلیلگر مسائل خاورمیانه در رابطه با نقش روسیه و ترکیه در سقوط حکومت بشار اسد، بیان کرد: به نظر میرسد که یک برنامه جامع از سوی آمریکا، اسرائیل، عربستان، ترکیه و روسیه به راه افتاده که در سطوح بالای نظامی سوریه نیز تاثیرگذار بوده است. به همین دلیل، ارتش سوریه نسبت به این مسئله بیتفاوت مانده بود. فضای داخلی و منطقهای نیز به نفع بشار اسد نبود. ترکیه بهعنوان برنده این ماجرا در حال رهبری است.
سنگینی ژئوپلیتیک در این منطقه به نفع ترکیه تغییر یافته است. در منطقه ما، سه قدرت ایران، ترکیه و عربستان وجود دارد و این مثلث هر روز دستخوش تغییرات میشود. در حال حاضر، این وزنه ژئوپلیتیک به نفع ترکیه تغییر کرده است. ما باید از رویکردی هوشمندانه و عاقلانه استفاده کنیم تا این تعادل را به نفع خود تغییر دهیم، با توجه به روابط نزدیکتر بین ترکیه و عربستان سعودی و قطر، این افزایش وزنه ژئوپلیتیکی برای ترکیه و عربستان به زیان ما تمام خواهد شد.
وی در پاسخ به این پرسش چه تغییر تاکتیکی باید در الگوهای دوستی و دشمنی ما با کشورها باید اتفاق بیفتد که در مواجه با تحولاتی همچون وقایع سوریه هزینهها را کاهش دهیم، عنوان کرد: ما در قانون اساسی خود بر حمایت از جنبشهای آزادیبخش، بهویژه جنبشهای اسلامی تاکید داریم.
این اصل در زمانی خاص گنجانده شد، اوایل انقلاب یاسر عرفات به عنوان اولین مهمان خارجی به ایران آمد و ما در آن شرایط بود که این اصل را به قانون اساسی اضافه کردیم و از همان اوایل انقلاب سیاست نگاه به شرق و تنفر از غرب در سیاست خارجی ما ایجاد شد. اکنون باید نوع نگاه خود به منطقه و فضای بینالمللی را تغییر دهیم و عقلانیت سیاسی را تقویت کنیم. استراتژیهای سنتی دیگر پاسخگو نیستند. ما باید به سمت تقویت عقلانیت سیاسی حرکت کنیم و تنشها را کاهش دهیم.
منطقه در حال پوستاندازی است و شرایط بینالمللی تغییر کرده است
بیگدلی با اشاره به نظم جدید منطقه که در حال شکلگیری است، گفت: من معتقدم که منطقه در حال پوستاندازی است و شرایط بینالمللی تغییر کرده است. توصیه من به کانونهای تصمیمگیری خودمان این است که حتما این شرایط منطقه را درک کنند. اسرائیل در این ارتباط با این گروهها کارت سفیدی از سوی غربیها دریافت کرده که میتواند دست به هر اقدامی بزند. اگر بخواهیم سیاستهای گذشته را ادامه دهیم، به یقین زیان خواهیم دید.
این تحلیلگر مسائل منطقه عنوان کرد: درست است که روسیه به بشار اسد پناه داد اما با سوریه بازی کرد و یک امتیازی به آمریکاییها داد که تا قبل از بیست ژانویه و روی کار آمدن ترامپ، همین انتظار را در خصوص اوکراین از آنها داشته باشد. با قدرت گرفتن ترامپ شرایط اوکراین تغییر پیدا خواهد کرد و روسیه زمینهایی که به دست آورده است را به هیچ وجه از دست نخواهد داد. الان نزدیک یک سال است از انتخابات اوکراین گذشته و طبق آخرین آماری که از اکسیوس دارم بیش از ۶۳ درصد از مردم راضی به ادامه حکومت زلنسکی نیستند.
وی در خصوص ارتباط ایران با دولت جدید در سوریه خاطرنشان کرد: اینها به هیچ وجه با ما ارتباط نزدیکی نخواهد گرفت، اینها ما را از لحاظ مذهبی هم قبول ندارند. آن نماز جولانی نشان از این داشت که تعصبات ایدئولوژیک دارد و علیه ایران هم حرفایی زد. در نتیجه ما باید با دقت عمل کنیم. اکنون باید صبر و شکیبایی را در پیش بگیریم و ببینیم چه اتفاقاتی خواهد افتاد.
با از دست دادن سوریه، وضعیت ما متزلزل شده و امیدواریم که این پیام از سوریه، کانونهای تصمیمگیری در منطقه را به هوشیاری بیشتری برساند. نمیتوانیم به دور از مردم باشیم یکی از مشکلات بشار است همان گسلی بود که بین ملت و دولت در سوریه به وجود آمد و تبدیل به فضایی برای وقوع این تحولات شد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.