چابهار از محاصره نیروهای نظامی خارج شود
عباس آخوندی وزیر اسبق راه و شهرسازی در یک همایش تخصصی در باره منطقه مکران گفت : توسعه مکران قاعدتا باید از یک طرف به جامعه محلی وصل شود و از سوی دیگر به زنجیره ارزش جهانی متصل باشد. ما نیاز داریم از جنبههای شعاری خارج شویم و نگاه عمل گرایی داشته باشیم.
او ادامه داد: تبدیل چابهار به منطقه آزاد یکی از خطاهای بزرگ بود چون جامعه محلی را از توسعه خارج میکند. باید خلیج چابهار را از محاصره نیروهای نظامی خارج کرد. چابهار باید به محل تولید تبدیل شود نه بارانداز. همایش "بایستههای توسعه مکران" روز گذشته در سالن فردوسی خانهاندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
به گزارش ایلنا، همایش "بایستههای توسعه مکران" به همت خانهاندیشمندان علوم انسانی و مرکز توسعه امید پارسیان و با همکاری منطقه آزاد چابهار و مرکز پژوهشهای اتاق ایران، روز دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانهاندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصهای از گزارش این همایش در ادامه می آید.
در ابتدا علی شعبانی، مدیرعامل مرکز توسعه امید پارسیان، ضمن خیر مقدم به حضار، اظهار داشت: بحث توسعه مکران چند سال است که مطرح است اما در یک دهه اخیر بیشتر به آن توجه شده است. الان دولت بحث تبدیل مکران به قطب سیاسی و اقتصادی را مطرح کرده است و همایشهایی در این حوزه برگزار میشود.
وی افزود: انسان عامل، هدف، بهره بردار و تداوم بخش توسعه است. هر توسعهای بدون محوریت مردم ناموفق خواهد بود.
در ادامه علی اصغر قاسمی، مدیرعامل خانهاندیشمندان علوم انسانی، ابراز داشت: خرسند و خوشحالم که امروز میزبان جمع فرهیخته، دانشمند، دغدغه مند و فاضلی هستیم، کسانی که دغدغه آنها پیشرفت و توسعه ایران است. از همه اساتید و بزرگوارانی که در برگزاری این همایش مشارکت داشتند، سپاسگزاری میکنم.
وی افزود: خانهاندیشمندان علوم انسانی یک نهاد مدنی، مستقل، غیر سیاسی و غیر تجاری و پاتوق اندیشمندان و اهالی علم و فرهنگ است. ما مفتخریم که برای حدود ۲۵۰ پیشکسوت علمی مراسم نکوداشت و بزرگداشت برگزار کردیم. بخش اعظم برنامههای خانهاندیشمندان با محوریت توسعه و سربلندی ایران بوده است. سرمایه اصلی این کشور، سرمایه انسانی آن است. ما تلاش کردیم حوزه علوم انسانی را با دغدغههای مردم پیوند بزنیم.
در ادامه افسانه حاجیلو، سید محمدتقی طباطبایی، ملیحه شاه بیگی و علی اصغر تباوار به ارائه مقالههای علمی خود پرداختند و به مواردی مانند منابع و اهمیت آن در توسعه سواحل مکران، نقش دولت، وضعیت بهداشتی و سلامت منطقه، مزیتهای این سواحل و انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کردند.
در ادامه میزگرد تخصصی با حضور زهرا بهروز آذر معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، حسین مرعشی بنیانگذار موسسه خیریه مولی الموحدین، معین الدین سعیدی نماینده سابق چابهار، عباس آخوندی وزیر اسبق راه و شهرسازی، محمدرضا احسان فر مدیرعامل فولاد مکران و محمدرضا واعظ مهدوی مدیرعامل همدلان آینده نگر سیستان و بلوچستان برگزار شد.
زهرا بهروز آذر اظهار داشت: اگر قرار است به توسعه این منطقه فکر کنیم، باید حواسمان به فرهنگ، مردم و محیط زیست این منطقه باشد. ما عموما نگاهمان در توسعه به بازدهی اقتصادی است. باید حتما به موضوعات فرهنگی هم توجه کنیم. اگر قرار است یک برنامه جامع توسعه داشته باشیم، باید همه مردم از جمله زنان جامعه را در آن دخیل کنیم. باید به زیرساخت ها بیشتر توجه کرد. الان در بعضی مناطق آن منطقه با مشکل عدم دسترسی به آب آشامیدنی مواجه هستیم که بیشترین آسیب را زنان میبینند.
در ادامه حسین مرعشی ابراز داشت: در مدت کوتاهی که سازمان میراث فرهنگی بودم، ۵۲ سفر استانی داشتم و به این نتیجه رسیدم بزرگ ترین مشکل این است که ایران را نمی شناسیم. باید این تذکر را بدهم که منطقه مکران باید مورد توجه باشد نه سواحل مکران. در این منطقه سه شهرا میتوانیم هدف گذاری کنیم. چابهار که در آینده یک شهر یک میلیون نفری شود؛ جاسک هرمزگان که بهاندازه نیمی از چابهار میتواند اهمیت داشته باشد و یک منطقه مکران مرکزی هم مابین این دو باشد. مکران مرکزی میتواند از سراسر ایران مهاجر بپذیرد. با تمرکز روی این سه نقطه، منطقه مکران میتواند چند میلیون نفر جمعیت داشته باشد.
در ادامه معین الدین سعیدی، بیان داشت: در مکران پارادوکس عجیبی وجود دارد. از یک سو یک نقطه بی نظیر گردشگری و تنها بندر اقیانوسی کشور را شاهد هستیم و از سوی دیگر، پایین ترین شاخصهای توسعه را دارد. قاطبه ی متولیان توسعه، فهمی از مولفههای توسعه پایدار نداشتهاند. مشارکت نخبگان در فرایندهای تصمیم گیری سواحل مکران چیزی در حد صفر بوده است. توسعه صرفا از طریق خشت و آجر ایجاد نمیشود و انسان، محور توسعه است. وجود ساختارهای مختلف به خودی خود توسعه ایجاد نمی کند، باید سهم جامعه محلی از فرایند توسعه مشخص شود.
در ادامه محمدرضا احسان فر ابراز داشت: امروز بیش از یک دهه است که راجع به توسعه سواحل مکران صحبت میشود. از ظرفیتهای بین المللی در طراحی توسعه استفاده نشده است. سهم اقتصاد دریا در تولید ناخالص کشور تنها دو درصد است. نقش سواحل مکران میتواند در افزایش این درصد برجسته باشد. ما متاسفانه مدیرانی داریم که تمرکزگرا هستند. هر چقدر که از مرکز کشور فاصله میگیریم، عمق محرومیت گسترده تر میشود. باید مدیرانی در منطقه مکران بگذاریم که اختیارات مرکز کشور را داشته باشند.
محمدرضا واعظ مهدوی هم بیان داشت: ما برای علم و دانش کرامت والایی قائل هستیم. مصداق اجتماعی عدالت، برخورداری همگانی و کاهش نابرابری در شاخصهای توسعه است. استان سیستان و بلوچستان در اکثر شاخصهای توسعه در پایین ترین حد قرار دارد. ما توسعه را بدون ظرفیت سازی نیروی انسانی نمی توانیم مورد توجه قرار دهیم. بایستی امکانات و منابع به سمتی رود که فاصله شاخصهای توسعه با میانگین کشوری پر شود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.